to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 04.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Οικονομία

Εισβολή της τρόικας στα υπουργεία από αύριο

Αύριο αναμένονται στην Ελλάδα οι επικεφαλείς της τρόικας προκειμένου να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις τεχνοκρατών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων.


Πάντως δεν αναμένονται σοβαρές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, ούτε έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί “για ζητήματα που ήδη έχουν χαθεί”, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο. 
 
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα περιμένει στις 11.00 στο γραφείο του τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης. 
 
Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του κ. Στουρνάρα. Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα.  
 

Το δημόσιο στο στόχαστρο

 
Περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας. Θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με πλειάδα άλλων αξιωματούχων.

Σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου προβλέπει την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων. Μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις την επόμενη 5ετία κι έτσι από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το Δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.
 
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η προοπτική αυτή μπορεί να πείσει τους τροικανούς αξιωματούχους να παγώσουν το σχέδιο για 150.000 απολύσεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της εφεδρείας. 
 

Ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το Φθινόπωρο

 
Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το σχέδιο που έχει εκπονηθεί μένει να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους.
 
Σε αυτό περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, μεταξύ των οποίων ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, θυγατρικές Αγροτικής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γενικότερα ό,τι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. 
 
Επίσης, προβλέπεται αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με πρώτα τα λιμάνια που συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης με τον κ. Ράιχενμπαχ και θα ακολουθήσουν τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του Δημοσίου.  Για αυτά μάλιστα υπάρχει συμφωνία και με την τρόικα. 
 

Παράλληλες συναντήσεις με Ράινχεμπαχ

 
Θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας». Επισήμως, τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τον Μάιο τα 6,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)