to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 25.09.2012

Πολιτική

Εφημερίδα Δημοκρατία: Ανιστόρητοι ή απλά λασπολόγοι;

Απάντηση στο προβοκατόρικο και ανιστόρητο δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία", η οποία ανακαλύπτει "υποχθόνια και ταυτόχρονα προκλητικά σχέδια της Αγκυρας για τη Θράκη", αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες και για το βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, δίνει με σημερινό δελτίο τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα υιοθετήθηκε και διαδόθηκε από το σύνολο των εθνικιστικών blogs και sites, τα οποία εκμεταλλευόμενα και την απεργία των δημοσιογράφων, έσπευσαν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, επενδύοντας στη δημιουργία έντασης στη Θράκη.


Ολόκληρο το δελτίο τύπου


Κατά καιρούς εμφανίζονται σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο δημοσιεύματα στα οποία η δημοσιογραφία απουσιάζει και τη θέση της παίρνει το ψέμα, η ανακρίβεια και η λάσπη. Επαγγελματίες εκδότες-λασπολόγοι διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις, παραποιούν δηλώσεις, ακόμη και ιστορικά γεγονότα, παίζοντας ένα επικίνδυνο και βρώμικο παιχνίδι. 


Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου στις 22-09-2012, στοχοποιείται για ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εκλεγμένος από τους πολίτες της Ξάνθης βουλευτής Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Πέτρα του σκανδάλου αυτή τη φορά είναι μια φωτογραφία, που απεικονίζει το ρολόι της Ξάνθης με μια τούρκικη σημαία, η οποία χαρίζεται από τον πρόεδρο της ΤΕΞ  στον  αντιπρόεδρο της τούρκικης κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά την επίσημη επίσκεψη του. Το παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν υποψήφιοι βουλευτές και θεσμικοί παράγοντες της Ξάνθης, γεγονός όμως που αποκρύπτεται εσκεμμένως από τους κοινούς συκοφάντες.  


Η «ύποπτη» φωτογραφία δεν είναι από την εποχή της τουρκοκρατίας, όπως μας πληροφορούν οι ανιστόρητοι «εκδότες», αλλά από το 1952 κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε προέδρου της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα. Αφού επισκέφτηκε τον Πειραιά και διέμεινε 3 μέρες στην Αθήνα, με τη συνοδεία του βασιλιά Παύλου, πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και κατέληξαν στη Ξάνθη. Το ελληνικό κράτος κρέμασε την τούρκικη σημαία στο ρολόι της Ξάνθης ως ένδειξη φιλίας των δύο λαών. Αντίστοιχη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Τουρκία.


Το ρεπορτάζ, εκτός από ιστορικά ανακριβές, είναι λίγο μπαγιάτικο και ύποπτο. Δύο διαφορετικοί εκδότες έθιξαν ακριβώς το ίδιο θέμα, την ίδια ημερομηνία(22-09-2012) για μια συνάντηση του περασμένου μήνα. Η είδηση φυσικά δεν έμεινε σε τοπικό επίπεδο, αλλά ακολούθησε την ίδια διαδρομή με προηγούμενα δημοσιεύματα και μεταδόθηκε και από άλλα «έγκριτα» blog και εφημερίδες,  συνεχίζοντας τον πόλεμο λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή της πόλης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.


Δεν είναι η πρώτη φορά που κατευθυνόμενα ρεπορτάζ επιχειρούν να πλήξουν την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ψεύδη και ανακρίβειες. Στον πόλεμο της βρώμικης επίθεσης έχουν κατασκευαστεί αφίσες, τις οποίες, εκτός από ακροδεξιά blog, με περισσή άνεση κυκλοφορούν και δημοσιογραφικοί όμιλοι ταγμένοι στις υπηρεσίες του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Οι ίδιοι κύκλοι «ενημέρωναν» πως η αδερφή του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν είναι διευθύντρια του τούρκικου καναλιού TRT, το οποίο εκπέμπει και στη Θράκη.  Εργαζόμενη βέβαια στο TRT είναι η ξαδέρφη του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Αϊσέλ Ζεϊμπέκ, υποψήφια με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2009, γεγονός που επιμελώς απέκρυπταν στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.


Τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, δε μας αφορούν. Όσοι επενδύουν στον εθνικισμό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διχάσουν την τοπική κοινωνία θα μας βρουν απέναντι τους. Ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν είναι βουλευτής Ξάνθης και μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην εξαθλίωση. Ο κόσμος της εργασίας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής, έχει κοινά συμφέροντα και αυτό κάποιους τους φοβίζει.

25.9.2012
ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ


Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και το τοπικό ενημερωτικό site, xanthipress.gr:


Αλήθειες και –κυρίως- ψέμματα για την εικόνα με την τουρκική σημαία στο ρολόι της Ξάνθης


Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Μποζντάγ στην Ξάνθη, που εμφανίζει τον Πρόεδρο της «ΤΕΞ» Α. Καρά να δωρίζει στον Τούρκο πολιτικό μια εικόνα της πλατείας με μια τουρκική σημαία στο ρολόι της πόλης.


Η εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις για τη μεγίστη "πρόκληση". Αν παραβλέψει κανείς την εντυπωσιακή σύμπτωση ότι ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Τούρκου πολιτικού, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε διάφορες πηγές, είναι αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα μιας πρόχειρης έρευνας για την ύπαρξη ή μη μιας τέτοιας εικόνας στην Ξάνθη και τι μπορεί να συμβολίζει. Έτσι μετά από αναλύσεις επί αναλύσεων και ιστορίες που πέρασαν τα όρια του μεταφυσικού, φτάνοντας μέχρι και το 19ο αιώνα, που ξεπήδησαν από διάφορες πηγές σωστές και λανθασμένες, το XanthiPress . gr παρουσιάζει την πραγματική εικόνα και διάσταση των γεγονότων:


Πραγματική εικόνα η τουρκική σημαία . Την τοποθέτησαν Έλληνες το 1952 !


Καταρχάς, το προφανές είναι ότι δεν δωρίζεται μια φωτογραφία αλλά μια ζωγραφική αποτύπωση μιας στιγμής επικαιρότητας του προηγούμενου αιώνα, αντεγραμμένη από την αυθεντική φωτογραφία που φαίνεται στην εικόνα 1. Κατά δεύτερο λόγο το περιστατικό είναι πραγματικό και έχει εξιστορηθεί – όπως και η πραγματική φωτογραφία- σε βιβλία έγκυρων ιστορικών της περιοχής της Ξάνθης. Η φωτογραφία περιγράφει ένα γεγονός πασίγνωστο, την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ξάνθη και την Κομοτηνή το 1952. (βλ. εικόνες 3-4 από το σχετικό γκρουπ του facebook )


Στη γνωστή επίσκεψη κατά την οποία τον υποδέχτηκαν το βασιλικό ζεύγος Παύλου-Φρειδερίκης, θεμελιώθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο ελληνοτουρκικής προσέγγισης, πασίγνωστο σε όλους, που επισφραγίστηκε με την ονομασία του μειονοτικού γυμνασίου (τότε "Τουρκικού") της Κομοτηνής ως « T ζελάλ Μπαγιάρ» (εικόνα 5).  Στις 2 Δεκεμβρίου 1952 στο ρολόι της Ξάνθς πράγματι οι Έλληνες διοργανωτές είχαν τοποθετήσει μια τουρκική σημαία ενώ όλη η υπόλοιπη πλατεία ήταν γεμάτη τουρκικές και ελληνικές σημαίες σε ένδειξη φιλίας για το σημαντικό επισκέπτη.


Πως στήνεται μια ευφάνταση ιστορία στο διαδίκτυο


Αυτό το πραγματικό περιστατικό, από ιστορική άγνοια ή εσκεμμένα, αγνοήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί θόρυβος. Βέβαια όλη η Ελλάδα γνωρίζει πια (μέσω των αμέτρητων posts που έγιναν σε εθνικιστικά blogs και σε μέσα κοινωνική δικτύωσης και μάλιστα εν μέσω απεργία των δημοσιογράφων) την απατηλή εικόνα και εκδοχή ενός ακόμη διαδικτυακού fake γεγονότος. Ενός γεγονότος όμως που βόλεψε όσους πιθανόν θα ήθελαν να συντηρήσουν την ένταση και να επενδύσουν σε αυτή, όπως συνήθως στη Θράκη.


Ενδεχομένως και να ήθελαν να ξεχάσουν ότι την εποχή εκείνη το ίδιο το ελληνικό κράτος υπό το φόβο του «κομμουνιστικού κινδύνου» και με τη «νατοϊκή» αντίληψη της τότε μοναρχίας, υποχρέωσε ουσιαστικά τη μουσουλμανική μειονότητα να ονομάζεται Τουρκική και άνοιξε τα περισσότερα θέματα (εκπαίδευσης και εθνικού προσδιορισμού) που σήμερα αποτελούν πληγές στις σχέσεις με τη μειονότητα, αφού ελληνικά χέρια έδειξαν το δρόμο του εναγκαλισμού με τη γείτονα και του εθνικού προσδιορισμού ως "Τουρκικής" για το σύνολο της μειονότητας. 


Η «Τουρκοκρατία» και άλλες ιστορίες


Στην πόλη της Ξάνθης ακούστηκαν φήμες ακόμη και για φωτογραφία από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μάλιστα έγιναν βαθυστόχαστες ιστορικές αναλύσεις (και εκτέθηκαν αρκετοί) για να στοιχειοθετηθεί το «αδίκημα» αγνοώντας ίσως το πιο βασικό στοιχείο, ότι τα βουνά της Ξάνθης εικονίζονται με βλάστηση, άρα έχει τουλάχιστον παρέλθει η δεκαετία του 1930 όταν η μεταξική νεολαία φύτεψε το σημερινό περιαστικό δάσος.


Διδακτική όσο και εύθυμη η ιστορία, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία έντασης από ακραίους και των δύο πλευρών. Αυτό που ενδεχομένως θα αρκούσε ως επισήμανση είναι ότι η επιλογή του δώρου, προφανώς και ήταν ατυχής και ενέχει –ακόμη και μετά την αποκάλυψη της απάτης- ένα μικρό πλην υπαρκτό χαρακτήρα πρόκλησης.


Όσο για την «απάτη» του «φωτομοντάζ» για να καλυφθεί το ρολόι της Ξάνθης με μια τουρκική σημαία θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της ελληνικής κυβέρνησης του 1952 -για τον «πατριωτισμό» των οποίων προφανώς και δεν τίθεται αμφισβήτηση (!)-  και να καταδικαστούν μετά θάνατον, ώστε να εξιλεωθεί ο πρόθυμος όχλος που ζητάει «να ξεπλυθεί η ντροπή»


Γιάννης Σιδηρόπουλος/ XanthiPress.gr


Ακολουθεί το επίμαχο δημοσίευμα της Δημοκρατίας


Η ημισέληνος στο ρολόι της Ξάνθης!


Τα υποχθόνια και ταυτόχρονα προκλητικά σχέδια της Αγκυρας για τη Θράκη φέρνει στο φως η «δημοκρατία», παρουσιάζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα από την εφημερίδα «Μαχητής» της Θράκης.

Σύμφωνα με αυτά τα ντοκουμέντα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στην Ξάνθη, στις 18 Αυγούστου, φαίνεται ο Μπεκίρ Μποζντάγ να παραλαμβάνει ως δώρο μια φωτογραφία, που δείχνει το ρολόι της Ξάνθης με τουρκικές σημαίες, ενώ στην εκδήλωση ήταν παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ!

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι «σκληροί Τούρκοι» έχουν ξεπεράσει τα όρια, εκμεταλλευόμενοι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαχητής» της Θράκης επισημαίνεται: «Μια παλιά φωτογραφία της Ξάνθης επί Τουρκοκρατίας με την τουρκική σημαία επάνω στο ψηλό μας το ρολόι δώρισε η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη στις 18 Αυγούστου. Η φωτογραφία αυτή ήδη γίνεται αντικείμενο έντονων συζητήσεων -φαντάζεστε να επισκέπτεται μια ελληνική αποστολή την Αγία Σοφία κι ο Πατριάρχης να δωρίζει εικόνες της... Κωνσταντινούπολης επί Βυζαντινών αυτοκρατόρων με τη βυζαντινή ή ελληνική σημαία τι θα γινόταν στη γείτονα χώρα...-, ενώ αποτέλεσε και κεντρικό θέμα της εκπομπής «Ανοιχτή γραμμή», καθώς ο εκδότης μας Πάνος Παπαδόπουλος διατύπωσε την καθαρή θέση μήπως «η φωτογραφία είναι χαλκευμένη καθώς οι καιροί είναι ιδιαίτερα πονηροί και κρίσιμοι, ωστόσο αν είναι γνήσια, τότε ναι, υπάρχει σοβαρό θέμα εθνικής, πολιτικής και ηθικής τάξης, γιατί δόθηκε ενώπιον κι ενός βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που ήταν παρών την ώρα του δώρου από τον πρόεδρο της ΤΕΞ! Από τη δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε λοιπόν διαπιστώσαμε ότι πράγματι οι υπεύθυνοι της ΤΕΔΚ έδωσαν στον αντιπρόεδρό της Μπεκίρ Μποζντάγ μια παλιά φωτογραφία της Ξάνθης (επί Τουρκοκρατίας), με την τουρκική σημαία επάνω στο ψηλό μας το ρολόι, εκφράζοντας την επικίνδυνη λογική και πολιτική, πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι η Δυτική Θράκη θα γίνει... τουρκική»!

Διχασμός

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Πρόκειται στην ουσία για μια φωτογραφία διχασμού, που οφείλουν όλοι να καταδικάσουν, με πρώτο και καλύτερο τον υποτιθέμενο αριστερό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος ήταν παρών στην όλη εκδήλωση, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και από τη φωτογραφία που αποκαλύπτουμε!

Δεν ξέρουμε αν η φωτογραφία είναι της εποχής, ή οι αρμόδιοι της ΤΕΞ “βρωμίσανε” το σύμβολο της Ξάνθης, το ψηλό μας το ρολόι, μοντάροντας επάνω του την τουρκική σημαία κι έκαναν το κάδρο δώρο στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ! Ο,τι και να ‘ναι και χωρίς η εφημερίδα μας να κραυγάζει, το δώρο που κάνανε οι κύριοι της ΤΕΞ παρουσία του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, του ψευτομουφτή Ξάνθης κ. Μετέ και των υπολοίπων, ήταν μια φωτογραφία διχασμού, που προσωπικά θεωρούμε ότι δεν εκφράζει τους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους, με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες επιβίωσης και κοινό μέλλον ελπίδας να πάμε μπροστά την Ξάνθη και τη Θράκη, σαν ένα ευρωπαϊκό κράτος. Από την άλλη, περιμένουμε τις καθαρές θέσεις των κομμάτων για τη συγκεκριμένη φωτογραφία διχασμού και… καταδίκης αυτών των πρακτικών. Για να δούμε και οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ τι θέση θα πάρουν, αλλά και τα άλλα κόμματα...»!

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)