to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 06.12.2012

Διεθνή

Δίωξη για δωροδοκίες σε διεθνές επίπεδο ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Rolls-Royce

Ο όμιλος αεροδιαστημικής και άμυνας Rolls-Royce (RR), ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, καθώς η υπηρεσία της Βρετανίας για την καταπολέμηση σοβαρών απατών (SFO) διέταξε να τής παραδοθούν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με υποθέσεις στις οποίες έχουν καταγγελθεί δωροδοκίες και διαφθορά, ιδίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε η ίδια η εταιρεία.


Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών ανέφερε πως η SFO της ζήτησε να διεξαγάγει μια εσωτερική έρευνα σχετικά με συμφωνίες στις οποίες ενεπλάκησαν ενδιάμεσοι στην Κίνα, στην Ινδονησία και άλλες χώρες και να της παραδώσει τα αποτελέσματα.
   
"Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τα αποτελέσματα, αλλά αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν (την άσκηση ποινικής) δίωξης σε βάρος προσώπων και της εταιρείας. Θα συνεργαστούμε πλήρως", δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της RR Τζον Ρίστον.
   
Οι μετοχές της Ρολς-Ρόις, η αξία των οποίων είχε αυξηθεί κατά 25% ως τώρα φέτος, έχαναν 5,6% σε μια φάση της συνεδρίασης, αν και στη συνέχεια ανέκτησαν ορισμένο έδαφος, χάνοντας 3,1%. Νωρίτερα το απόγευμα η τιμή τους βρισκόταν στις 885,75 πέννες, κάτι που σημαίνει ότι η αξία του συνόλου των μετοχών της Ρολς Ρόις ανερχόταν σε 16,6 δισεκατ. λίρες Αγγλίας (26,7 δισ.αμερικανικά δολάρια).
   
Η RR, σημαντικός βρετανικός εξαγωγέας, ιδρύθηκε μεταξύ 1884-1886, επί Χένρι Ρόις, και στον ιστότοπό της λέει ότι την διακρίνει "ακεραιότητα, φερεγγυότητα, νεωτερισμός".
   
Εάν καταλογιστεί ποινική ευθύνη δωροδοκίας, η μεν εταιρεία καταδικάζεται στην καταβολή απεριόριστων προστίμων, οι δε κατά νόμο υπεύθυνοι είναι αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.
   
Το 2011 η RR ανέφερε συνολικώς πωλήσεις 11,2 δισεκατ. λιρών στην κινεζική αεροπορική και ενεργειακή αγορά. 370 κινεζικά αεροπλάνα θα έχουν κινητήρες της, ενώ υπάρχουν παραγγελίες για τους κινητήρες άλλων 166 αεροσκαφών. Επίσης η RR συμπράττει στον κινεζικό αγωγό από Ανατολή προς Δυσμάς, τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)