to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 02.08.2012

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Βασανισμοί και εκτελέσεις στο Χαλέπι

Οι βίαιες συγκρούσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, είναι το αποκορύφωμα της πολύμηνης καταστολής των αντιφρονούντων με μέσα που περιλαμβάνουν βασανισμούς και εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.


"Οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται τώρα στο Χαλέπι, οι οποίες θέτουν την ζωή των αμάχων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία ακολουθεί την πρακτική της κακοποίησης από τις κρατικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα", δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτατη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα κρίσεων.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά εναντίον διαδηλωτών μέσα και γύρω από το Χαλέπι αυτή τη χρονιά και έχουν πιέσει τις οικογένειες των θυμάτων να υπογράψουν ότι τους πυροβόλησαν ένοπλοι τρομοκράτες, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης η οποία τιτλοφορείται "Ολική Καταστολή" και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση κατηγορεί τις συριακές αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καλεί την διεθνή κοινότητα --ειδικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών-- να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για την άσκηση πίεσης κατά του καθεστώτος.
 
 
Χθες Τρίτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί για να συζητήσει για την συριακή κρίση και σύμφωνα με διπλωμάτες πιθανόν να ψηφίσει σχέδιο απόφασης που πρότεινε η Σαουδική Αραβία, το οποίο καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή απέτυχε να λάβει μέτρα κατά της Δαμασκού. Το Γραφείο Τύπου της Συνέλευσης των 193 μελών ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για την κρίση στη Συρία θα διεξαχθεί αύριο στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).
 
 
Η Διεθνής Αμνηστία προτείνει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ηγετών της Συρίας, επιβολή εμπάργκο όπλων και παραπομπή στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα ψηφίσματα που έχουν προταθεί για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν εμποδιστεί μέχρι σήμερα από την Κίνα και τη Ρωσία οι οποίες έχουν ασκήσει βέτο. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι όποια χώρα εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως τα όπλα "δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εγκλήματα πολέμου". 
 
 
Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους στο Χαλέπι. Όπως δήλωσε ο διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Αμπου Όμαρ αλ-Χάλαμπι, στο Γερμανικό Πρακτορείο, "οι μαχητές μας έχουν εμπλακεί σε σκληρές μάχες. Απέτρεψαν δύο απόπειρες των κυβερνητικών στρατευμάτων να εισέλθουν στην (υπό τον έλεγχο των ανταρτών) συνοικία Σαλαχεντίν (στο νότιο Χαλέπι) στη διάρκεια της νύχτας". Τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ολόκληρη τη Συρία, μεταξύ των οποίων 56 κυβερνητικοί στρατιώτες, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Πηγή: Babylonmedia

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)