to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 29.04.2012

left.gr

Πολιτική

Διακαναλική συν. τύπου ΣΥΡΙΖΑ Μέρος 2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ (ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ) KYΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


 
κα ΜΑΪΛΗ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Τσίπρα λέτε ότι αν σχηματίσετε κυβέρνηση θα πάρετε μέτρα κατάργησης του μνημονίου και ανακούφισης – να το πούμε έτσι – του λαού. Πώς να σας πιστέψει όμως ο λαός όταν σε μια σειρά σωματεία και Ομοσπονδίες οι δυνάμεις σας, σε συνεργασία και με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις υπογράφουν συλλογικές συμβάσεων μειώσεων μισθών;
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι δυνάμεις που στηρίζονται από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλους τους κοινωνικούς χώρους έχουν αναδειχθεί ως πρωταγωνίστριες δυνάμεις στην αντίσταση του λαού μας και όχι στο συμβιβασμό όλα αυτά τα χρόνια, αυτά τα δύο χρόνια.
 
                        Και θα πρέπει να σας πω ότι καλό θα ήταν να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία όταν κάνουμε τέτοιες καταγγελίες και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και στελέχη συνδικαλιστικά όλων των άλλων πολιτικών χώρων, όταν προσάπτετε σε στελέχη συνδικαλιστικά του ΣΥΡΙΖΑ, του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κατηγορίες συμπόρευσης με την εργοδοσία και υπογραφή συμβάσεων με άλλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται από ατομικές συμβάσεις. Το αντίθετο έχουν κάνει στους μαζικούς και συλλογικούς χώρους.
 
Όμως επιτρέψτε μου να σας πω, διευρύνοντας το ερώτημά σας. Ακόμα και έτσι να είναι και να έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε, πιστεύετε ότι τούτη την ώρα το κρίσιμο είναι να πιαστούμε κάνοντας την τρίχα τριχιά από την πιθανότητα κάποιο στέλεχος συνδικαλιστικό σε ένα μαζικό χώρο να έκανε λάθος ή το κυρίαρχο επιχείρημα που ακούμε αυτές τις μέρες, δεν μπορούμε λέει να συνεργαστούμε για να σώσουμε τη χώρα και το λαό από το μνημόνιο, γιατί στην Ικαρία δεν βγάλαμε μαζί το δήμαρχο και ήμασταν απέναντι.
 
Προσέξτε, έχω την αίσθηση ότι αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα, διότι το μέλλον του τόπου κρίνεται αύριο και όχι ο Δήμαρχος της Ικαρίας. Ούτε εμείς βγήκαμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε τώρα γιατί στην Καισαριανή, στο δεύτερο γύρο όταν βγήκε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος της Αριστεράς, στην ανταρτομάνα Καισαριανή, στον ιστορικό αυτό δήμο, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισε λευκό και δεν στήριξε τον αριστερό υποψήφιο. Να το κρατάμε και εμείς γινάτι αυτό και να λέμε δεν μπορούμε τώρα να συνεργαστούμε να σώσουμε το λαό.
 
Ή να πούμε ότι στην Ικαρία στο ίδιο το παράδειγμα αυτό, επειδή στο δεύτερο γύρο ο κ. Καμμένος υποστήριξε δημόσια τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτό είναι κατήφορος και τότε ο Καμμένος δεν ήταν αντιμνημονιακός, ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ξέρω ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές αφορμές. Ξέρω ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά προσχήματα για να μπορέσει κανείς να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη στάση. Τούτη την ώρα όμως αυτό που κρίνεται αύριο, είναι το μέλλον του τόπου και του λαού μας και δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της  πορείας του λαού μας προς τη δυστυχία δίχως κυβέρνηση της Αριστεράς και καλούμε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να έρθουν να κάτσουμε σε ένα τραπέζι έστω την επομένη των εκλογών, για να βρούμε τους όρους αυτής της κυβέρνησης, ώστε να είναι αποτελεσματικοί.
 
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Θα ήθελα ένα σχόλιο να κάνετε με αυτή την ανάρτηση που ανέβασαν η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» για εσάς και για τον κ. Γλέζο ότι  θα σας κάνουν «με τα κρεμμυδάκια» την επόμενη ημέρα στη Βουλή.
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσούτσια να σας πω, καλά για τον Μανώλη τον Γλέζο θα ήθελα να του δώσω δυο λεπτά το λόγο να πει ο ίδιος. Ο Μανώλης Γλέζος δεν φοβήθηκε εκείνα τα χρόνια όπως χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους, που δεν φοβήθηκαν ούτε τον κατακτητή αλλά ούτε και αυτούς που φοράγανε κουκούλα και κατέδιδαν τους αγωνιστές, θα φοβηθεί τώρα;
 
Δεν θέλω όμως να μιλήσω για τον εαυτό μου. Θέλω να σας πω ότι η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» είναι μια οργάνωση στα όρια της παραβατικότητας και της νομιμότητας. Καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι θεωρούν ότι η ψήφος στη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» μπορεί να είναι μια ψήφος τιμωρίας του πολιτικού συστήματος. Κάνουν λάθος.
 
Το πολιτικό σύστημα δεν θα πειραχτεί καθόλου αν η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» μπει στο Κοινοβούλιο. Δεν νοιάζεται αν αυτό είναι στίγμα για τη δημοκρατία μας και για τους αγώνες του λαού μας. Το πολιτικό σύστημα επί δύο χρόνια τώρα και οι μεγάλοι αυτοί οργανικοί, διανοούμενοι του συστήματος γράφανε δεκάδες άρθρα, για το πώς ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτιστεί με τη βία και το μεγάλο πρόβλημα να έχουμε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα η βία που αναδεικνύεται μέσα από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ένα άρθρο δεν έχουν γράψει για την πιθανότητα το αυγό του φιδιού, που εκεί δεν μιλάμε για βία της αποδοκιμασίας, εκεί μιλάμε για βία της φαλτσέτας, ούτε μια ενόχληση δεν είχαν.
 
Άρα λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω, η Χρυσή Αυγή είναι η σκοτεινή έκφραση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μια αντιπολιτική επιλογή, δεν είναι μια αντισυστημική επιλογή.
 
Ενδεχομένως να είναι μια επιλογή την οποία θ’ αξιοποιήσει το σύστημα για να πει «ορίστε, τα άκρα ανεβαίνουν». Άρα μπορεί να τους αρέσει κιόλας, να το χαίρονται που βλέπουν την πιθανότητα εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
 
Θέλω όμως ν’ απευθυνθώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να τους πω ότι δεν τιμωρούν το πολιτικό σύστημα έτσι, τον εαυτό τους τιμωρούν. Την Ιστορία του τόπου και τη Δημοκρατία. Πριν από λίγο έμαθα ότι στο ΔΙΑΝΑ, έναν ιστορικό τόπο αντίστασης του λαού μας απέναντι στο  χιτλερισμό, στο ναζισμό, βγήκαν απλοί άνθρωποι, καθημερινοί, και αποτρέψανε αυτή τη χιτλερική Οργάνωση να κάνει πολιτική εκδήλωση.
 
Και δε μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει έστω και ένας Έλληνας ή Ελληνίδα στα Καλάβρυτα, στο Διάνο, στο Δίστομο, που θα ψηφίσει για να μπει στη Βουλή αυτή η Οργάνωση με τους αγκυλωτούς σταυρούς στις σημαίες της. Είμαι βέβαιος ότι τελικά ο ελληνικός λαός θα είναι ωριμότερος και ψυχραιμότερος και θα κατευθύνει την ψήφο του εκεί όπου θα είναι πραγματικά χρήσιμη και πραγματικά θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα.
 
Θα ήθελα όμως να δώσουμε το λόγο στο Μανώλη Γλέζο. 
 
Μ. ΓΛΕΖΟΣ: Δυστυχώς λείπει ο συνάδελφος που έκανε την ερώτηση, για να του δώσω μια καίρια απάντηση. Ο Χρύσανθος, ο Μητροπολίτης Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αυτές τις μέρες πριν από 71 χρόνια, κλήθηκε από το Γερμανό Διοικητή Αθηνών να τελέσει λειτουργία υπέρ της εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα και την κατοχή της Ελλάδος. Η απάντηση του Χρύσανθου ήταν: «Η Ελληνική Εκκλησία τελεί δοξολογίες για την απελευθέρωση των λαών και όχι για το σκλαβωμό τους».
 
Το ίδιο είναι και η απάντηση η δική μας. Η Εκκλησία του λαού, όπως έχουμε την υπερηφάνεια να λέμε, τελεί δοξολογίες για την  απελευθέρωση των λαών και όχι για την κατάκτησή τους από ξένες δυνάμεις. Πριν λίγες μέρες, στη Βυτίνα, στη Δημοσιά της Βυτίνας, πετάχτηκε ένας νέος, ο Μάθιος Πόταγας, 17 χρόνων, σήκωσε το χέρι του και φώναξε στη γερμανική φάλαγγα αρμάτων μάχης Αδόλφος Χίτλερ, το εξής: «Σταματήστε! Δε θα μας σκλαβώσετε! Αυτή τη στιγμή είμαι μόνος, με ακολουθεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός».
 
Ας μου επιτραπεί ν’ αναλύσω το σύνθημά του. «Σταματήστε!». Σταμάτησε τη φάλαγγα. «Δε θα μας σκλαβώσετε». Μπορεί να μας νικήσατε, αλλά την ψυχή μας δεν τη σκλαβώσατε. «Αυτή τη στιγμή είμαι μόνος», διπλό το μήνυμα στους Γερμανούς, «αλλά με ακολουθεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός». Και προς τον ελληνικό λαό: Εγώ θυσιάζομαι, κάνε κι εσύ το χρέος σου.
 
Ο Γερμανός Διοικητής, ρώτησε το διερμηνέα του τι λέει αυτό το παιδί. Όταν του εξήγησε ο διερμηνέας, με το αυτόματο τον εκτέλεσε και δε στάθηκε μονάχα εκεί, διέταξε τους στρατιώτες του και πήραν έναν ογκόλιθο και έλιωσαν το κεφάλι του νεκρού Πόταγα.
 
Πληροφορούμε λοιπόν όλους που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο και όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα φασιστική, ότι το μήνυμα του Μάθιου Πόταγα και το μήνυμα του Μητροπολίτη Αθηνών Χρύσανθου είναι εκείνο όχι απλώς που μας εμπνέει, είναι εκείνο που μας συνέχει. Είναι μέσα στο δικό μας αίμα, ως συνεχιστές εκείνης της εποχής.
 
Και για να μην ξαναπάρω το λόγο, δεν ξέρω πόσα από τα τηλεοπτικά συνεργεία θα τολμήσουν να δείξουν αυτά που λέω, θέλω να κλείσω μ’ ένα επιστέγασμα: Απ’ όλη την περιοδεία που έκανα, έρχομαι από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, σήμερα το πρωί έδωσε συνέντευξη Τύπου, σας πληροφορώ εκείνο που διαπιστώνω είναι ένα: Ότι ο ελληνικός λαός, θέλουν δεν το θέλουν, θα ψηφίσει Αριστερά και θα βάλει σταυρό στο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το σταυρό στο ΣΥΡΙΖΑ θα τον βάλει διότι είναι η μόνη δύναμη της Αριστεράς που καλεί όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να συνεργαστούν προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε  τη νέα λαίλαπα που έχει ξεσπάσει εναντίον του λαού μας.
 
Ζητώ συγνώμη αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρω ότι εσείς θα κάνετε το χρέος σας, αλλά δεν ξέρω πόσο τα συμφέροντα της τρόικας και των άλλων θα περάσουν έστω και μια κουβέντα από αυτά που είπα, στα δικά τους τηλεοπτικά κανάλια.
 
Γ. ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής έχετε ταυτίσει τον κ. Βενιζέλο με τον κ. Σαμαρά.
 
Ωστόσο, επειδή μπορεί, δυνητικά, στην Ευρώπη τα πράγματα να μην είναι τα ίδια και επειδή μόλις πριν από 20 λεπτά μας είπατε ότι η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών, αφού το κόμμα σας δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ αλλά έχει προσανατολιστεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή όμως λύση, θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι ο Ολάντ στη Γαλλία μπορεί να κάνει την αλλαγή, αν δηλαδή σε περίπτωση που ήσαστε στη θέση του Μελανσόν  θα στηρίζατε τώρα στο 2ο γύρο τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Ευχαριστώ.
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο Ολάντ θα κάνει την αλλαγή διότι έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Αν συμπεριφερθεί κι αυτός  σαν τον Παπανδρέου, προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» και «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» αλλά μετεκλογικά «βαρβαρότητα», δε θα γίνει καμία αλλαγή.
 
Αλλά πρέπει να σας πω ότι η σημαντική ενίσχυση της ανυποχώρητης Αριστεράς, του Ζαν Λικ Μελανσόν και του Ενωτικού Μετώπου που τριπλασίασε τις δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως έβαλε στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας αιτήματα και διεκδικήσεις  που εδώ πολλές φορές μας κατηγορούν, αν τα λέμε εμείς, ότι είναι ακραία, αιτήματα τα οποία τα υιοθέτησε ο Ολάντ..
 
Ξέρετε τι λέει ο Ολάντ στην προεκλογική αυτή καμπάνια; Τι αναγκάζεται να πει; Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας που συνυπέγραψαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Αυτό εδώ ο Βενιζέλος όχι δεν πρόκειται  να το πει, αλλά το ψήφισε νύχτα. Τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή. Και βγαίνει τώρα  η Μέρκελ στον Ολάντ και του λέει «τι είναι αυτά που λες; Αφού ο Βενιζέλος, ο δικός σου στην Ελλάδα το ψήφισε, εσύ πώς θα το αναδιαπραγματευθείς;»
 
                        Επιπλέον, ο Ολάντ αναγκάζεται από τη μεγάλη ενίσχυση της ανυποχώρητης Αριστεράς να λέει, φορολογία στους πλούσιους, όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 1 εκατομμύριο, 75% φορολογία. Κοιτάξτε, δεν είναι ο Ολάντ ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο που αναγκάζουν τις ιδέες και τις θέσεις μας να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης.
 
Είναι η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, είναι η συστημική αυτή κρίση του καπιταλισμού που τους  αναγκάζει αυτές τις ιδέες, τις προτάσεις που εμείς πρώτοι ανοίξαμε στη συζήτηση, να βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης σε όλη την Ευρώπη και στην ατζέντα των προεκλογικών αναμετρήσεων.
 
Και να σας πω και κάτι άλλο: Ο Ολάντ τουλάχιστον δεν κυνηγάει από πίσω τον Σαρκοζί για να συγκυβερνήσουν. Ο Βενιζέλος κυνηγάει από πίσω το Σαμαρά για να συγκυβερνήσουν. Τον κυνηγάει από πίσω. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει ότι ψηφίζοντας Βενιζέλο παίρνει πακέτο το Σαμαρά ή το αντίστροφο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Είναι σαν τις πιτσαρίες που δίνουν μία δώρο..
 
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι πια το κόμμα του μνημονίου. Δεν έχει καμία σχέση ακόμα και με αξίες της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.
 
Δεν μπορώ λοιπόν να σας εγγυηθώ για το τι θα κάνει ο Ολάντ, ούτε μπορώ να βάλω το χέρι στη φωτιά, ούτε είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κρίνω και θα σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοί μας στη Γαλλία παίρνουν συλλογικές τις αποφάσεις τους, όπως και αυτοί αν και βρισκόμαστε στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά ούτε αυτοί θα μας εξαναγκάσουν εμάς για τις επιλογές μας την επομένη των εκλογών.
 
Δε θα κρίνω εγώ τι θα κάνουν, εγώ κρίνω όμως και λέω και τους συγχαίρω γιατί δώσανε έναν πολύ σημαντικό αγώνα και κατάφεραν να έχουν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και μετατόπισαν την πολιτική συζήτηση της Γαλλίας σε θέσεις και σε προτάσεις της Αριστεράς, που είναι απαραίτητες και χρήσιμες για την επόμενη μέρα της Γαλλίας της Ευρώπης και της Ελλάδας φυσικά.
 
Χ. ΜΠΟΚΑΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Θεωρείτε ότι ήταν λάθος η πρόταση της διαδικασίας στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή και τους κλυδωνισμούς που παρατηρήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Σήμερα φάνηκε να κρατάτε αποστάσεις περιορίζοντας μεταξύ άλλων το εύρος συνεργασιών από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα αριστερά της Αριστεράς.
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Μπόκα βλέπω δεν παρακολουθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις μου, δεν διαβάζετε τις συνεντεύξεις μου, διαβάζετε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σας δικαιολογώ, λογικό είναι, παρόλα αυτά θα ήθελα να σας πω.
 
Εμείς εδώ και ένα χρόνο έχουμε απευθυνθεί συγκεκριμένα στις δυνάμεις της Αριστεράς και προτείνουμε συνεργασία για Κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η απόφασή μας αν μας δώσει ένα όπλο ο λαός να μην το παραδώσουμε και να διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Γιατί θέλετε να μας στερήσετε αυτή τη δυνατότητα;
 
Κάποιοι βγαίνουν μάλιστα και λένε ότι αυτό είναι συνταγματική εκτροπή, τρομάζουν στην ιδέα. Τρομάζουν στην ιδέα ότι η Αριστερά θα έχει τη δυνατότητα στον τόπο να σχηματίσει Κυβέρνηση και θα τη φέρει ο λαός σε επίπεδο τέτοιο ώστε να της δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή.
 
Κι ακόμα περισσότερο τρομάζουν στην ιδέα ότι θα καλέσουμε εμείς και το λαό να στηρίξει μια τέτοια προοπτική και να αγωνίζεται και να είναι μαζί μας όταν θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μας λένε αυτό είναι θεσμική εκτροπή. Άκουσα σήμερα τον κ. Βενιζέλο να λέει «θεσμικό παραλήρημα».
 
Ποιοι; Αυτοί που φέρανε άρον-άρον με τις πυτζάμες έναν εκπρόσωπο των τραπεζών για να τον κάνουν Πρωθυπουργό σε μια νύχτα, παρακάμπτοντας όλες τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες, τώρα φοβούνται μην τυχόν και η Αριστερά αν πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης παρακάμψουμε το Σύνταγμα και κάνουμε συνταγματική εκτροπή. Για όνομα του Θεού.
 
Θέλω να σας πω όμως κάτι. Το βράδυ των εκλογών αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν 151 και δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά ενωμένη να έχει είτε τη δεδηλωμένη είτε αν όχι εξαιτίας του εκλογικού νόμου που δίνει δώρο πακέτο 50 έδρες, που μπορεί να τις δώσει στον κ. Σαμαρά, οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν δυστυχώς.
 
Εμείς θα παλέψουμε για να το αντιστρέψουμε αυτό, αλλά αν αυτό συμβεί επαναλαμβάνω μην κάνετε συλλογισμούς με βάση μία στατική εκλογική αριθμητική. Εάν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν 151 το βράδυ των εκλογών και δεν έχουν νομιμοποίηση στην πολιτική τους, πιστεύετε ότι θα παραμείνουν τα κόμματα αυτά ως έχουν, με τους ίδιους Αρχηγούς;
 
Η επόμενη μέρα θα είναι μια ριζικά διαφορετική μέρα, ο λαός μας θα βάλει τη σφραγίδα του σε μια νέα μεταπολίτευση. Και γιατί να μας αποτρέψετε από το ενδεχόμενο, ναι, να ζητήσουμε στήριξη και να τη δεχθούμε αυτή τη στήριξη; Γιατί μας αποτρέψετε; Το ΠΑΣΟΚ μπήκε στις προηγούμενες εκλογές με 160 και βγήκε με 120 Βουλευτές, που πήγαν οι άλλοι 40; Πείτε μου εσείς.
 
Εάν ο λαός μας δώσει με την ετυμηγορία του εντολή απονομιμοποίησης του μνημονίου και εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, δε θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε σε αυτό. Και βεβαίως θα επιλέξουμε, θα έχουμε δυνατότητες επιλογής, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε αυτή την εντολή και να μην την επιστρέψουμε πίσω.
 
Π. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟ 105,5»): Κύριε Πρόεδρε τα ασφαλιστικά ταμεία μετρούν απώλειες 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, λόγω ανεργίας, μείωσης μισθών και ελαστικών μορφών απασχόλησης. Η τεράστια τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος προμηνύει νέο ψαλίδισμα των ήδη πενιχρών συντάξεων, αλλά και άλλων παροχών.
 
                        Ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα αναλάμβανε ένα ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση πως θα διαδώσει τις σημερινές συντάξεις σε αυτά τα επίπεδα κι αν είναι δυνατόν πως θα αποκαταστήσει συνταξιούχους που εξαιτίας των οριζόντων περικοπών βρίσκονται στα όρια της πείνας και σε ποιο χρονικό διάστημα βέβαια;
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαββόπουλε, αυτά είναι τα δύσκολα κι εδώ δε θέλω να χρησιμοποιήσω μια φράση η οποία έχει ξεφτιλιστεί διότι τη λένε συνέχεια «παραλάβαμε χάος», αλλά εδώ έχουμε το χάος μπροστά μας και εμείς δε θέλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι ξέρετε, με το που θα μας στηρίξετε εμάς και με το που θα βγει η Κυβέρνηση της Αριστεράς, με το μαγικό ραβδί την επόμενη μέρα όλα θα αλλάξουν.
 
Επαναλαμβάνω θα είναι δύσκολος ο δρόμος και θα είναι δύσκολος διότι τώρα δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, είμαστε μέσα στη χαράδρα κι εμείς λέμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό όχι λεφτά υπάρχουν γενικά, αλλά ότι τα λεφτά τα παράγουν η παραγωγή του πλούτου και η παραγωγή του πλούτου είναι οι εργαζόμενοι κι εμείς αυτούς θα στηρίξουμε.
 
Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα σύστημα ισονομίας ισότητας και δικαιοσύνης, θα προχωρήσουμε σε έναν βασικό μας στόχο, τη δημιουργία ασπίδας προστασίας στους μη έχοντες και στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, πως; Εξοικονομώντας πόρους με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε αναδιανομή του πλούτου, πρέπει να σταματήσει σε αυτή τη χώρα να φορολογείται η φτώχια και πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί και ο πλούτος.
 
Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πρέπει να φορολογηθούν, να γίνει περιουσιολόγιο, να ξέρουμε για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ποια είναι η φοροδοτική τους ικανότητα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα, όχι μονάχα για τους Πολιτικούς πόθεν έσχες, για όλους κι αν κάνουν ψευδείς δηλώσεις να απειλούνται με δήμευση της περιουσίας τους.
 
Να ξέρουμε ότι θα φορολογείται όχι μόνο η ακίνητη περιουσία εντός της χώρας, αλλά και εκτός της χώρας, γι΄ αυτό και χρειάζονται και οι διακρατικές συμφωνίες να ξέρουμε ότι θα φορολογείται και η κινητή περιουσία, τα ομόλογα, όχι μονάχα οι καταθέσεις και με αυτόν τον τρόπο να έχουμε τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με προοδευτική φορολογική κλίμακα, που θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλότερη για τα μεγάλα εισοδήματα.
 
Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουμε πόρους από αυτό που εμείς ονομάζουμε μορατόριουμ ή αναστολή πληρωμών. Δεν είναι δυνατόν στο δίλημμα αν θα στηρίξουμε ασφαλιστικά ταμεία μισθούς και συντάξεις ή αν θα στηρίξουμε την κοινωνία που κατεδαφίζεται ή τους πιστωτές, εμείς να ταλαντευόμαστε.
 
Δεν ταλαντευόμαστε σε αυτό, ούτε ένα ευρώ δε θα φύγει από τη χώρα με Κυβέρνηση της Αριστεράς, για να πάει στους τοκογλύφους και τους πιστωτές, μέχρις ότου μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας, να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και την κοινωνία.
 
Μου λέτε για το ασφαλιστικό σύστημα που καταρρέει. Βεβαίως και καταρρέει, όταν έχουν κουρέψει τα ομόλογα από τα ασφαλιστικά ταμεία για να ανακεφαλαιοποιούν μόνο τις τράπεζες, όταν κουρεύουν των ταμείων τα ομόλογα και των μικροομολογιούχων αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο βεβαίως και καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα.
 
Αλλά εμείς θα εξοικονομήσουμε πόρους για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και θα εξοικονομήσουμε πόρους με τους δύο βασικούς πυλώνες και άξονες που σας είπα, αλλά και με τη δυνατότητα να βρούμε και νέους πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Να σας πω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουν φτιάξει τώρα αυτό το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, εκποίηση δηλαδή του δημόσιου πλούτου, για να πηγαίνουν όλα στους πιστωτές. Έχουν υποσχεθεί ότι θα εκποιήσουν επίσης ότι άλλο δημόσιο υπάρχει και μπορεί να είναι κερδοφόρο, για να τα δίνουν στους πιστωτές. Δίνουν 50 δις στις τράπεζες και τις μετοχές τις κρατάνε οι ιδιώτες που τις φαλίρισαν.
 
Εμείς λοιπόν λέμε: Αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου σημαίνει τα κέρδη να έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα, στα ασφαλιστικά ταμεία λοιπόν τα κέρδη. Εμείς λέμε: Εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών, ούτως ώστε να σταματήσει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, 200 δις έχουν πάρει μέσα σε τρία χρόνια.
 
Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε έστω τα ελάχιστα που μπορούμε να αποφύγουμε ως κόστη πια, είναι από δω και στο εξής τα κέρδη των τραπεζών να πηγαίνουν στην κοινωνία κι όχι στις τσέπες αυτών που τις φαλίρισαν κι όταν μπορέσει να ισορροπήσει το δημόσιο τραπεζικό σύστημα να δοθεί η δυνατότητα τα κέρδη να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να στηρίξουμε τις συντάξεις, τους μισθούς.
 
Το κυριότερο όμως είναι αυτό που είπα και στην προηγούμενη απάντηση. Εμείς θα καταργήσουμε αυτό το ταμείο. Θα καταργήσουμε το ταμείο που κατά προτεραιότητα θα πληρώνει πιστωτές και ό,τι περισσέψει για μισθούς και συντάξεις. Άρα γι' αυτό και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη, ή μάλλον να το πω αλλιώς, γι' αυτό και μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία μπορεί να εγγυηθεί μισθούς και συντάξεις, σε αντίθεση με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Βενιζέλου και Σαμαρά που θα τις εξαφανίσει.
 
κα ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΒΗΜΑ»): Ήθελα να ρωτήσω για το χρέος. Εσείς μιλάτε για αναστολή πληρωμών για ένα διάστημα. Έχετε αναφερθεί και στο λογιστικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε το χρέος, δεν αναγνωρίζετε κάποιο τμήμα του;
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μπίτσικα, το χρέος είναι μια ταξική σχέση, κι αν θέλετε είναι κι ένα εργαλείο αυτή τη στιγμή υποδούλωσης των λαών, ένα εργαλείο χειραγώγησης των λαών, και λέμε κάτι πάρα πολύ απλό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με το χρέος είναι ένα διεθνή λογιστικό έλεγχο για να δούμε τι από αυτό είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Εσείς τι θα κάνατε αν σας ερχόταν ένας λογαριασμός σε ένα τραπέζι τον οποίο θεωρούσατε υπερβολικό; Θα φωνάζετε πίσω το γκαρσόνι και θα του λέγατε «πες μου, αυτά τα πήρα που μου χρεώνεις»;
 
Το δεύτερο πράγμα όμως που θα κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε πολιτική, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο ζήτημα του χρέους. Καμία άλλη περίπτωση δεν γνωρίζουμε εμείς, επαναλαμβάνω, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, διότι η οικονομική και πολιτική ιστορία δεν ξεκινάει με το χρέος της Ελλάδας.
 
Καμία άλλη περίπτωση δεν έχουμε εμείς που να λύθηκε πρόβλημα χρέους με πάνω από 160% του ΑΕΠ, δηλαδή μη βιώσιμο, με τον τρόπο που προσπαθούν τώρα υποτίθεται να το λύσουν στην Ελλάδα. Δηλαδή με νέα δάνεια που φορτώνουν ακόμα περισσότερο το χρέος και μας βυθίζουν στην ύφεση, και με τη λογική ότι θα πληρώνουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Πολιτική λύση βρέθηκε κάθε φορά όπου υπήρχε δημοσιονομικός εκτροχιασμός σε μια σειρά από χώρες, όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και της Ευρώπης.
 
Θα διεκδικήσουμε λοιπόν δίκαιη και βιώσιμη λύση στο χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε το πολύ απλό, ότι η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα.
 
Το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος ενός σύνθετου ευρωπαϊκού προβλήματος, και δικαιωθήκαμε σ' αυτό. Δείτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Απλά εμείς είμαστε κάποια βήματα πιο μπροστά. Τώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό βρίσκεται η Ισπανία που ακολουθεί μέτρα λιτότητας. Στην Πορτογαλία μιλάμε για αναδιάρθρωση του χρέους.  Η Ιταλία κρέμεται σε μια κλωστή, έχει χρέος 1,9 τρις, όχι 350 δις που έχουμε εμείς.
 
Με ποια λογική λοιπόν και ποια ευθύνη οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αντιμετώπισαν εξειδικευμένα το πρόβλημα, δέχθηκαν να αντιμετωπιστεί εξειδικευμένα ως ελληνικό πρόβλημα ενώ είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος;
 
Άρα η διαπραγμάτευση για δίκαιη λύση στο χρέος θα βρεθεί μόνο στο σύνολο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε διεθνές πλαίσιο όπως σας είπα και πιο πριν. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι εμπεριστατωμένη, συγκεκριμένη και λαμβάνει υπόψη της πλήρως και την πλούσια διεθνή ιστορία.
 
ΒΑΓΓ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, γνωριζόμαστε καλά. Νομίζω ότι ξέρετε ότι μου αρέσει να ποδοσφαιροποιώ την πολιτική ζωή του τόπου. Επειδή προχθές η κα Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε, της θύμισε την Μπάγιερν με το ΚΚΕ ως αντεπίθεση - αντεπίθεση – αντεπίθεση. Δώστε μου την είδηση της ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποια ομάδα είναι; Τι σας θυμίζει; 
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, εγώ με τις γερμανικές ομάδες δεν τα πάω πολύ καλά διότι δεν έχουν καμία φαντασία ξέρετε. Παίζουν συνέχεια άμυνα, απλά καταφέρνουν στο τέλος να πηγαίνουν το παιχνίδι στα πέναλτι και να κερδίζουν στα πέναλτι.
 
Εμάς το παιχνίδι μας έχει φαντασία. Άρα θα μπορούσα να παρομοιάσω το ΣΥΡΙΖΑ με την Μπαρτσελώνα, πράγμα όμως το οποίο δεν θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο διότι η Μπαρτσελώνα αποκλείστηκε αλλά η Μπάγιερν είναι στον τελικό.
 
Ακούστε, αυτά είναι ευχάριστα πράγματα και θέλω να πω ότι αυτή ήταν και μία όψη της κας Παπαρήγα η οποία είναι πολύ διαφορετική με τη συνήθη. Το λέω αυτό διότι στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ευχάριστη στιγμή, πρέπει να υπάρχει και αν θέλετε η όμορφη στιγμή, ο παραλληλισμός και εγώ τουλάχιστον δεν παίρνω προσωπικά ορισμένες φορές κάποιες εκφράσεις οι οποίες μπορεί να ακούγονται βαριές αλλά εγώ τις δικαιολογώ, εκφράσεις που θέλω να πιστεύω ότι, στο βαθμό που την έχω γνωρίσει και την ίδια, δεν αντιστοιχούν στην προσωπικότητά της και στο χαρακτήρα της.
 
Θα ήθελα λοιπόν με μεγάλη χαρά να βρεθούμε στη δυνατότητα μετά τις εκλογές να κάτσουμε σε ένα τραπέζι – γνωρίζω ότι ξέρει πολύ καλά τα ποδοσφαιρικά πράγματα – για να κουβεντιάσουμε για το ευρωπαϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως όμως να βρούμε μια λύση για το πώς θα σωθεί ο λαός μας από αυτή τη λαίλαπα που έρχεται εάν δεν καταφέρουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς και πρέπει να το κάνουμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
 
κ. ΓΚΙΟΚΑΣ («ΒΗΜΑ FM»): Κύριε Τσίπρα, γίνατε σαφής. Μιλάτε για καταγγελία του μνημονίου, όχι για επαναδιαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους του κράτους. Αν αυτοί αρνηθούν, θα κάνετε αυτό για το οποίο σας κατηγορούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή θα βγάλετε τη χώρα από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γενικά υπάρχει σχέδιο Β;
 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Γκιόκα, να σας πω κάτι. Αυτό που μας κατηγορούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, το φέρνουν ολοένα και πιο κοντά με τις αποφάσεις τους, διότι αν συνεχίσουμε έτσι, ξέρετε, τον Ιούνιο όλοι στην Ευρώπη συζητάνε για το τρίτο πακέτο, διότι το πρώτο και το δεύτερο, αν και γονάτισε την κοινωνία και την οικονομία, ήταν αναποτελεσματικά, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, φανταστείτε πώς θα είναι η χώρα σε ένα χρόνο.
 
Μία χώρα με μισθούς 300 – 400 ευρώ, με ανεργία στο 1,5 εκατομμύριο, με το πιο δυναμικό παραγωγικό κομμάτι, το πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας, τους νέους επιστήμονες έξω από τη χώρα.
 
Μια χώρα η οποία θα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και χρεοστασίου, που δεν θα έχει δημόσια νοσοκομεία, που δεν θα έχει κοινωνικό κράτος, θα είναι χώρα της Ευρώπης πιστεύετε εσείς; Με τα μνημόνια οδηγούν την Ελλάδα ολοένα και μακρύτερα από την Ευρώπη. Τη μετατρέπουν σε χώρα της Αφρικής. Γι' αυτό και πρέπει να τους σταματήσουμε.
 
Κι εγώ, ξέρετε κάτι, όταν ακούω από τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι εμείς πηγαίνουμε πάντα και λέμε αυτά που θέλουν αυτοί να ακούσουν, πώς μπορώ να εμπιστευθώ ότι δεν θα είναι ο άνθρωπος που αν του το ζητήσουν μπορεί και να βγάλει τη χώρα από το ευρώ; Αυτοί θα το κάνουν αν το κάνουν.
 
Όμως εμείς έχουμε μια εκτίμηση, την οποία δεν τη στηρίζουμε ούτε στη χαρτομαντεία ούτε σε μεταφυσικού χαρακτήρα προφητείες. Εμείς λέμε το εξής απλό πράγμα. Το λέγαμε δυο χρόνια, ήρθε η κα Μέρκελ και μας το επιβεβαίωσε, ότι η Ελλάδα δεν φεύγει από το ευρώ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι γιατί μας λυπούνται, αλλά γιατί το κόστος γι' αυτούς θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Όσο κι αν νομίζουν ότι τώρα έχουν δέσει το γάιδαρό τους με τις υπογραφές Βενιζέλου και Σαμαρά. Ο ίδιος ο Οργανισμός, ο διεθνής των Τραπεζών, το IIF είπε ότι το κόστος θα είναι πάνω από 1 τρις.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα δυσανάλογο κόστος και κυρίως το ρίσκο, διότι πράγματι έχει δίκιο η Μέρκελ σ' αυτό. Αν μία χώρα φύγει, οι αγορές θα ψάχνουν να βρουν την επόμενη. Και η Ιταλία, ξέρετε – επαναλαμβάνω – δεν έχει ένα αστείο χρέος. 
 
Υπ’ αυτή την έννοια θα ήθελα να σας πω ότι για μας η ισότιμη σχέση μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Όχι όμως σε διαπραγματεύσεις με τους υπαλληλίσκους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι μεγάλη ντροπή. Καθόταν ο Υπουργός των Οικονομικών ή ο Πρωθυπουργός σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με κάποιους κύριους Τόμσεν, Ράιχενμπαχ, με κάποιους υπάλληλους, όχι εκλεγμένους.
 
Εάν πρέπει να διαπραγματευθεί κάπου η χώρα και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Οικονομικών, πρέπει να διαπραγματευθεί εκεί όπου υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση, στην Κομισιόν, στο Eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής. Και βεβαίως αν με ρωτάτε λοιπόν αν η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει το ρίσκο της διάλυσής της, τι θα κάνουμε εμείς. Τότε τα μεγέθη θα είναι άλλης κλίμακας. Οι εξελίξεις θα είναι μιας άλλης κλίμακας από αυτή που συζητάμε.
 
Η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ, που είναι το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, δεν είναι ένα αστείο, ένα καλαμπούρι που μπορεί να συζητάμε εδώ. Είναι άλλου μεγέθους εξελίξεις αυτές που θα προκύψουν και βεβαίως σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους αδύναμους και τον ελληνικό λαό από κάθε ενδεχόμενο.
 
Εμείς έχουμε σχέδιο προστασίας από κάθε ενδεχόμενο όταν σας λέμε ότι το μόνο που εγγυόμαστε είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή πλούτου, να σταματήσουν να πληρώνουν οι φτωχοί και να πληρώσουν οι πλούσιοι.
 
Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε, μονάχα αυτό, ότι με μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πεινάσει ο κόσμος. Θα υπάρχει ένα πιάτο φαί. Δεν θα υπάρξει σπίτι δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και δίχως θέρμανση. Δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι δίχως αξιοπρεπή σύνταξη ή άνεργοι χωρίς αξιοπρεπές επίδομα.
 
Εμείς είμαστε οι μόνοι που αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε, διότι τα κόμματα του μνημονίου μπορούν να εγγυηθούν μονάχα ότι θα μείνει στο απυρόβλητο και δεν θα φορολογείται το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, ότι δεν θα υπάρξει φορολογία σε όλους αυτούς που πλούτιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μόνο μπορούν να εγγυηθούν. Το αποδείξανε όλα αυτά τα χρόνια. 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)