to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 20.08.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Οικονομία

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά

Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή.


«Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά αυτή την εβδομάδα», τόνισε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Στην ερώτηση εάν η Γερμανία θα παρηγορήσει τον Σαμαρά την Παρασκευή, σε περίπτωση που ο τελευταίος ζητήσει «περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και ίσως ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», ο κ. Κάμπετερ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η παρηγοριά, αλλά και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει». Και αυτό θα το κρίνει η τρόικα στην έκθεσή της που θα είναι έτοιμη στον Σεπτέμβριο. Τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, επισήμανε ο γερμανός υφυπουργός. Ο κ. Κάμπετερ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η παραχώρηση περισσότερου χρόνου και περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα. «Όλα αυτά είναι εικοτολογίες…Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές πιέσεις προς την Αθήνα.

Άσμουσεν: Έξοδος της Ελλάδας σημαίνει ανεργία και ύφεση

Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες ενδεχόμενης διάλυσης της ευρωζώνης. «Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στην νομισματική ένωση», υπογράμμισε ο Γιοργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Frankfurter Rundschau, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Διαχειρίσιμη, αλλά… η έξοδος από την ευρωζώνη

Παράλληλα ο κ. Άσμουσεν επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη», επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι. «Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Στην συνέντευξή του ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. «Προσωπικά εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να απαιτήσουμε να προηγείται αίτηση για παρέμβαση των μηχανισμών στήριξης EFSF-ESM στην πρωτογενή αγορά προτού δραστηριοποιηθεί και η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφάσιζε εντελώς αυτόνομα εάν και με ποιο τρόπο θα αγοράζονται ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.


Τέλος, ο γερμανός οικονομολόγος υπαινίσσεται ότι το νέο πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια.


Πηγή: Deutsche Welle

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)