to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:34 | 23.08.2012

left.gr

Διεθνή

Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου για τον Α. Μπρέιβικ

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον ακροδεξιό Α. Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους - μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος - στο νησί Ουτόγια.



Αύριο, δεκατρείς μήνες μετά την επίθεση στο κέντρο του Όσλο και τη δολοφονία δεκάδων νεαρών στην κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον ακροδεξιό Α. Μπρέιβικ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν ο Μπρέιβικ θα κριθεί ως ψυχικά ασθενής ή όχι, αν δηλαδή το δικαστήριο θα αποφασίσει τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα ή σε φυλακή. Ο ίδιος ο Μπρέιβικ υποστηρίζει πως είναι ψυχικά υγιής και προειδοποιεί πως, αν το δικαστήριο τον κρίνει ως ψυχικά ασθενή, τότε θα ασκήσει δια του συνηγόρου του έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ακροδεξιός εξτρεμιστής στις 22 Ιουλίου πυροδότησε βόμβα που είχε τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο του Όσλο, δολοφονώντας έτσι οκτώ ανθρώπους. Στη συνέχεια μετέβη στο νησί Ουτόγια, όπου πραγματοποιούνταν η κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος, και άνοιξε πυρ κατά όσων βρίσκονταν εκεί, δολοφονώντας με αυτό τον τρόπο άλλα 69 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν έφηβοι και νέοι. Πάνω από 200 ήταν τραυματίες από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ.

Ο Μπρέιβικ παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οργάνωσε και εκτέλεσε τις δύο ενέργειες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου, καθώς θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό σύστημα που υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα. Δικαιολόγησε δε τις πράξεις του λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει τη Νορβηγία από το να την κυριεύσουν οι μουσουλμάνοι.

Ο 33χρονος ακροδεξιός μπορεί να καταδικαστεί το ανώτερο σε 21 χρόνια κάθειρξη, εφόσον κριθεί ψυχικώς υγιής. Η ποινή αυτή μπορεί να παραταθεί μόνο αν χαρακτηριστεί επικίνδυνος για την κοινωνία. Στην αντίθετη περίπτωση θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική. Σημειωτέον ότι η φυλάκιση στη Νορβηγία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21 χρόνια και δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Ο Μπρέιβικ μεταφέρθηκε στην Ίκα χθες, αφού παρέμεινε επί αρκετές εβδομάδες σε μια άλλη φυλακή υψίστης ασφαλείας γιατί στην πρώτη γίνονταν οικοδομικές εργασίες. Για λόγους ασφαλείας δεν έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)