to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 02.02.2013

left.gr

Κοινωνία

Aτομικές διώξεις στα μέλη της Χρ. Αυγής προκρίνει ο ευρωπαίος επίτροπος

Συνέντευξη του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ)


Θυμίζουμε τις διαπιστώσεις του, ακολουθεί η συνέντευξή του στη real:

  • «Η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: κατάχρηση εξουσίας, χρήση υπερβολικής βίας, συνέργεια με την Χρυσή Αυγή. Ανάμεσα στους αστυνομικούς υπάρχουν αναμφίβολα "σάπια μήλα" αλλά δεν έχουν καμία επίπτωση - και εδώ ατιμωρησία», διαπιστώνει ο Επίτροπος.


  • «να σταματήσει η πολιτική της συστηματικής κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο».

Η συνέντευξη στο real.gr:


"Κάντε ατομικές διώξεις στα μέλη της Χρυσής Αυγής"

Την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και το γόνιμο έδαφος που βρίσκει στη χώρα μας η ρητορική μίσους, εξέφρασε ο Νιλς Μούιζνιεκς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Real.gr, ο Λετονικής υπηκοότητας, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε πως υπάρχει η νομική οδός για ατομικές διώξεις απέναντι σε οποιονδήποτε προωθεί τον ρατσισμό με τις πράξεις ή τον λόγο του. Παράλληλα, δήλωσε ότι, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, ευθύνη έχει και η ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση, καθώς και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Κατά την πενθήμερη παραμονή σας στην Αθήνα, που πήγατε και ποιους συναντήσατε;

Οι επισκέψεις που έκανα είχαν δύο σκέλη. Πρώτον επισκέφτηκα τη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, το Πεδίο του Άρεως, τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Έπειτα, συναντήθηκα με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ.κ. Δένδια και Ρουπακιώτη, καθώς και με τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Στην Αθήνα συνάντησα δύσκολες καταστάσεις, που οφείλονται στην οικονομική κρίση, η οποία έχει δυστυχώς αυξήσει τον ρατσισμό και τα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Συνάντησα όμως πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάω τόσο για τα μέλη των ΜΚΟ και τους εθελοντές τους, όσο και για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Βέβαια, ήθελα να δω και άλλες περιοχές, όπως την Ομόνοια, αλλά, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν την αυξημένη φρούρησή μου, κάτι που δυσκόλεψε κάπως τις μετακινήσεις μου. Ίσως να αποφάσισαν κάτι τέτοιο επειδή η Χρυσή Αυγή είχε μιλήσει πρόσφατα εναντίον μου. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν ματαιωθεί η τότε προγραμματισμένη επίσκεψή σας στην Αθήνα, η Χρυσή Αυγή σας είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο στην Ελλάδα...

Ανεπιθύμητη στην Ελλάδα και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για ένα κόμμα με συστηματική περιφρόνηση απέναντι στην δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αναπτύσσει ρητορική μίσους και ρατσισμού. Επίσης, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, με τη θανατηφόρο επίθεση εναντίον ενός νόμιμου μετανάστη, μέλη της συμμετέχουν σε βίαιες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο.

Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει χώρος για νομικές κινήσεις απέναντι στο συγκεκριμένο κόμμα;

Μετά από συζητήσεις που είχα με δικαστικούς στη χώρα σας, μου αναφέρθηκε ότι υπάρχει χώρος για ατομικές διώξεις απέναντι στα μέλη και τους βουλευτές τους. Διότι αν και το πρόγραμμά τους φαίνεται άκακο ή στις επίσημες ανακοινώσεις τους προσέχουν να μην λένε κάτι νομικά επιλήψιμο, στις συγκεντρώσεις τους, ο λόγος τους εστιάζει στο μίσος, τον ρατσισμό και τα ναζιστικά συνθήματα. Συμφωνώ λοιπόν με αυτήν την άποψη, ότι όποιος από αυτούς ή από οπουδήποτε αλλού μιλά με τέτοιο τρόπο, θα πρέπει να διώκεται ατομικά. 

Η ελληνική κυβέρνηση σας έχει πείσει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της ρατσιστικής βίας; 

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα, όπως η εκπαίδευση αστυνομικών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται σε ρατσιστικά περιστατικά, ή η ανάθεση των ρατσιστικών εγκλημάτων σε εισαγγελικό λειτουργό. Βέβαια, αυτές οι θετικές πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν και να στηριχθούν, για παράδειγμα ο εισαγγελικός λειτουργός πρέπει να αποκτήσει γραμματέα και βοηθούς. 

Τα επόμενα ραντεβού στην ατζέντα σας είναι στο Βερολίνο και στο Στρασβούργο. Θα μεταφέρετε εκεί τις εμπειρίες που αποκομίσατε στην Αθήνα;

Ασφαλώς. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Στις επαφές που θα έχω στο Βερολίνο με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της γερμανικής βουλής και στο Στρασβούργο με μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναλύσω με σαφήνεια αυτά που είδα και άκουσα εδώ. 

Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει μειώσει την εμπιστοσύνη πολλών Ελλήνων απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια δράση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη;

Σίγουρα η νομοθεσία που αφορά τη μετανάστευση επιδέχεται πολλών βελτιώσεων και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχει συμβάλει στην αύξηση του ρατσισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν βγάζει νόημα. Παράλληλα, πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διδαχθεί πολλά από τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι η εμμονή στην λιτότητα ήταν μια λάθος πολιτική που προκάλεσε πολλά προβλήματα.

Πηγή: real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)