to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:29 | 23.01.2013

left.gr

Πολιτική

Αθωώθηκαν ο Θοδωρής Ηλιόπουλος και οι 4 συγκατηγορούμενοί του

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο για τους πέντε τελευταίους συλληφθέντες «στο σωρό» του Δεκέμβρη του 2008, καθώς σήμερα κρίθηκαν αθώοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας. Ανάμεσα στους αθωωθέντες, στο πλευρό των οποίων βρέθηκε πλήθος αλληλέγγυων από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της δίκης, είναι και ο Θοδωρής Ηλιόπουλος.


Η δίκη 

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2012, επίσημη ημερομηνία έναρξης της δίκης, κληρώθηκαν οι ένορκοι αλλά η απουσία δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων, καθώς έπρεπε να παρευρεθεί σε άλλη δίκη, διέκοψε τη διαδικασία για τις 21 Δεκεμβρίου 2012. 
Στις 21 Δεκέμβρη, έγινε η ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας, αλλά ο χρόνος εξαντλήθηκε με τις καταθέσεις των τεσσάρων από τους έξι κατήγορους αστυνομικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούσαν τον Θοδωρή Ηλιόπουλο για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 2008 απουσίαζαν από τη διαδικασία! Στις 11 Γενάρη 2013 κατέθεσαν οι δύο αστυνομικοί καθώς και μάρτυρες υπεράσπισης. 


Η περίπτωση του Θοδωρή Ηλιόπουλου 

Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκέμβρη 2008, μετά από αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε περαστικούς που βρίσκονταν επί της Ακαδημίας, ο Θοδωρής συλλαμβάνεται και με πειστήρια τις καταθέσεις δύο αστυνομικών και μόνο, βρέθηκε προφυλακισμένος για 8,5 μήνες στον Κορυδαλλό, την ίδια ώρα που οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεταν για την αθωότητά του. Μετά από 49 μέρες απεργίας πείνας και ενώ έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, ο Ηλιόπουλος αποφυλακίζεται, με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια αργότερα, με δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης στο πλευρό του, αθωώνεται μαζί με τους άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του στο μικτό ορκωτό της Χαλκίδας.


Διαβάστε σχετικά:

Μια συνέντευξη του Θοδωρή Ηλιόπουλου όταν ήταν προφυλακισμένος






Οκτώ μήνες προφυλακισμένος για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, τον τελευταίο και σε απεργία πείνας. Η αναμενόμενη αποφυλάκιση τον Ιούλιο δεν ήρθε, το θέατρο παραλόγου των κατηγοριών συνεχίστηκε και ο Θοδωρής παραμένει έγκλειστος. Αλλά αγωνιστής. Αυτή τη φορά «όπλο» του, το ίδιο του το σώμα. Μας μίλησε τηλεφωνικά από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί απ” όπου βλέπει το εκδικητικό πρόσωπο του κράτους, την Ελλάδα της βίας και της καταστολής, αλλά και μια άλλη Ελλάδα της ανήσυχης νεολαίας, της αλληλεγγύης, της πίστης σε ιδανικά. Επιμένοντας στην αθωότητά του και στα πιστεύω του. Πληρώνοντας ακριβά και για τα δυο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)