to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 05.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Κοινωνία

Aπολύσεις και πάλι στο Μουσείο Μπενάκη

Απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία διέπουν αυτή τη στιγμή τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη.


Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και το απαστράπτον Μουσείο Μπενάκη, από τα καλύτερα μουσεία της χώρας και με αξιοσημείωτη πολιτιστική δράση, κρύβει πίσω του ένα εργασιακό καθεστώς κάθε άλλο παρά ζηλευτό. Απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία διέπουν αυτή τη στιγμή τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού του, οι οποίες κλιμακώνονται εδώ και ένα χρόνο και κανείς δεν ξέρει πώς θα κορυφωθούν. Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει αποκορύφωμα τις χθεσινές 10 απολύσεις, ωστόσο κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι είναι οι τελευταίες. Άυτό εξ' αλλου υποστηρίζει ο Σύλλογος Προσωπικού του Ιδρύματος Μουσείου Μπενάκη στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες δίνοντας ουσιαστικά το χρονικό της εργασιακής κατάστασης που επικρατεί από πέρσι.

"Τον Ιούλιο του 2011, με την υπογραφή διετούς ισχύος Επιχειρησιακής Σύμβασης", σημειώνει, "οι αποδοχές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 20%. Παράλληλα, η διοίκηση του Μουσείου προχώρησε σε απολύσεις 30 εργαζομένων, οι οποίες μαζί με την αποχώρηση 9 ακόμη (λήξη συμβάσεων, συνταξιοδοτήσεις) μείωσαν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας. Παρ΄ όλα αυτά, πριν από δύο μήνες το Μουσείο έθεσε μονομερώς το προσωπικό σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 8 μήνες με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών (-20% επιπλέον) και πάλι με το επιχείρημα της αποφυγής απολύσεων. Σήμερα όμως προχώρησε σε εκ νέου απολύσεις 10 εργαζομένων, χωρίς μάλιστα καμία διαβεβαίωση πως θα είναι οι τελευταίες".

Τα οικονομικά προβλήματα του Μουσείου δεν είναι άγνωστα, όπως δεν είναι άγνωστη η εκπόνηση, πέρσι, μελέτης από τη γνωστή για τις εργασιακές της αβρότητες εταιρείας Boston Consulting Group, η οποία αποφάνθηκε περί μείωσης προσωπικού και δαπανών. Έχοντας την τελευταία δεκαετία ακολουθήσει "επεκτατική" πολιτική με τη δημιουργία του Νέου Κτηρίου της οδού Πειραιώς, αλλά και με ισχυρούς ιδιώτες "ανταγωνιστές" όπως το Ίδρυμα Κακογιάννη και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, να μοιράζονται το έτσι κι αλλιώς μειωμένο και λόγω της κρίσης κοινό, και με τη μειωμένη επιχορήγηση που λαμβάνει ως εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείο δεν κατορθώνει, ως φαίνεται, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, ειδικά σήμερα, στους πολύ χαλεπούς καιρούς. Ωστόσο πάντα παραμένει η απορία αν θα μπορούσε με μια αναδιάρθρωση των λειτουργιών του να αποφύγει τις απολύσεις εργαζομένων.


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)