to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 20.08.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Αποχωρούν οι παρατηρητές του ΟΗΕ από τη Συρία

Αποχώρησαν με αυτοκινητοπομπή από τη Δαμασκό οι παρατηρητές του ΟΗΕ, μετά τη λήξη της εντολής τους χθες το βράδυ και την αποτυχία εφαρμογής εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.


Οι άοπλοι παρατηρητές ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους για τον Ιούνιο. «Η αποστολή μας απέτυχε γιατί οι δύο πλευρές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ένας παρατηρητής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η εντολή των παρατηρητών έληξε το βράδυ της Κυριακής, αφού διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη είχαν δηλώσει ότι δεν συντρέχουν οι συνθήκες για να παραταθεί η παραμονή τους στη Συρία. Η αποχώρησή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.
Συνεχίζονται οι μάχες σε Χαλέπι και Δαμασκό
Νέες μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα στη Δαμασκό και το Χαλέπι, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει πως από το πρωί έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.
Άρματα μάχης του συριακού στρατού βάλλουν με πυροβόλα εναντίον της συνοικίας Μουανταμίγια της Δαμασκού και υπάρχουν ήδη τουλάχιστον τρεις νεκροί και 20 τραυματίες, δήλωσαν επίσης ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Την Κυριακή, πρώτη ημέρα της θρησκευτικής γιορτής Εΐντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ταυτόχρονα, για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χεράκ της νότιας Συρίας κάνει λόγο το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο οποίος καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν. 

«Οι φονικές επιθέσεις που το αιμοσταγές καθεστώς πραγματοποιεί εδώ και περίπου τρεις μήνες στην πολιορκούμενη Χεράκ, εμποδίζουν την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή» τονίζει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.
Βρετανοί πράκτορες βοηθούν τους εξεγερμένους
 
Σύμφωνα με τη Sunday Times, που επικαλείται αξιωματούχους της συριακής αντιπολίτευσης, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν βοηθήσει τους εξεγερμένους να εξαπολύσουν πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
«Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν (στη Συρία) από την Κύπρο», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Οι Βρετανοί δίνουν πληροφορίες στους Τούρκους και τους Αμερικάνους», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βρετανικές αρχές «εγκρίνουν 100%» την παροχή απόρρητων πληροφοριών από τις στρατιωτικές τους βάσεις στην Κύπρο προς την Τουρκία και τελικά τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
 
Οι πληροφορίες αυτές αφορούν κυρίως τις κινήσεις του τακτικού στρατού προς το Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου εδώ και ένα μήνα διεξάγεται μια αποφασιστικής σημασίας μάχη μεταξύ του στρατού και των εξεγερμένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)