to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αιθαλομίχλη: Πολύ υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην Αθήνα δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αιθαλομίχλης έχουν καταγραφεί στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, με επίπεδα που ξεπερνούν τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.


Υπενθυμίζεται πως ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αστερροσκοπείο και άλλοι φορείς έχουν ξεκινήσει συστηματικές μετρήσεις από την Τετάρτη (10/1)το βράδυ.

Οι μεγαλύτερες τιμές παρατηρήθηκαν τις νυχτερινές ώρες από 10 έως 12 το βράδυ, ενώ το όριο για τα μικροσωματίδια με πολύ μικρή διάμετρο που είναι και τα πιο επικίνδυνα ανέρχεται σε 25 μικρογραμμάρια.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία αναμένεται να είναι σοβαρές από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι ρύποι εισχωρούν στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Σημειώνεται πως το στρώμα της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται σε ύψος 300 μέτρων από το έδαφος με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας να επικρατούν αποπνικτικές συνθήκες.

Στο πρόγραμμα μετρήσεων αιθαλομίχλης, ΕΣΠΑ‐ΘΑΛΗΣ με τίτλο “Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας”συμμετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και το Georgia Institute of  Techology.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου και –όπως εξηγεί στα «Νέα» ο καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Γιάννης Ζιώμας- «το νέφος της αιθαλομίχλης που εμφανίστηκε τελευταία στην Αθήνα -και από πέρυσι στη Θεσσαλονίκη- μοιάζει περισσότερο με το νέφος που υπήρχε στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70».

Τότε, υπήρχαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε κάπνα και διοξείδιο του θείου από την καύση καυσόξυλων και μαζούτ στην κεντρική θέρμανση και στη βιομηχανία. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το νέφος δεν έφυγε ποτέ από την Αθήνα, απλώς την κάπνα διαδέχθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’80 το φωτοχημικό νέφος.

Πηγή: econews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)