to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 26.11.2012

left.gr

Διεθνή

Αίγυπτος: συμβιβασμός του προέδρου Μόρσι με τους δικαστές

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συμφώνησε σήμερα ότι μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα "εθνικης κυριαρχίας" δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η αναβολή από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της αυριανής διαδήλωσής τηΝς, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις υπερεξουσίες του Μόρσι.




Η υποχώρηση αυτή υποδηλώνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόταση συμβιβασμού των δικαστών προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση των τελευταίων ημερών.

Ο Μόρσι πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης την περασμένη Πέμπτη, όταν με διάταγμα ενίσχυσε τις εξουσίες του και όρισε ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνει μέχρι την εκλογή νέου κοινοβουλίου δεν θα μπορούν να προσβάλλονται δικαστικά. Ανώτατοι δικαστές του αντιπρότειναν να περιορίσει το απρόσβλητο μόνο στις αποφάσεις για "κυριαρχικά θέματα".

"Ο πρόεδρος είπε ότι σέβεται απεριόριστα τη δικαστική εξουσία και τους εκπροσώπους της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Μόρσι, Γιάσερ Άλι, διευκρινίζοντας ότι η "ασυλία" των προεδρικών αποφάσεων αφορά μόνο "όσες συνδέονται με ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας".

Το διάταγμα θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να τροποποιηθεί.

Οι δηλώσεις του Άλι έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με το Ανώτατο Συμβούλιο των δικαστών στην οποία συζητήθηκαν τρόποι εξόδου από τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.


ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ (ΑΝΤΙ)ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ


Λίγο νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποφάσισε να αναβάλει τη διαδήλωση που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αύριο στο Κάιρο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ταραχές, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης που προέρχεται από την ισλαμική οργάνωση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ αύριο Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διάταγμα που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, ενισχύει τις εξουσίες του.

Το επίσης ισλαμικό κόμμα Νουρ, που είχε ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου διατάγματος, συμφώνησε να αναβληθεί η αντιδιαδήλωση των ισλαμιστών για να μην προκληθεί αναταραχή.


Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε σχετικά, τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στην Αίγυπτο:

[26/11/2012] BBC: Επικίνδυνη η πολιτική «ζαριά» του προέδρου Μόρσι

Με το διάταγμα διευρυμένων εξουσιών κρίνεται υπόλογος υποστηρίζει το δημοσίευμα

[26/11/2012] Με τους δικαστικούς συναντάται ο Μόρσι σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης

Στη συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι στραμμένο το βλέμμα της χώρας, μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αίγυπτο μετά την οργή και τα επεισόδια -με έναν νεκρό- για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του Μοχάμεντ Μόρσι.


[25/11/2012] Αιγυπτιακές ΜΚΟ καταδικάζουν το διάταγμα του προέδρου Μόρσι - «Αυγή μιας νέας δικτατορίας»

Περισσότερες από 20 αιγυπτιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κάλεσαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, να αποσύρει το διάταγμα, με το οποίο παραχωρεί στον εαυτό του υπερεξουσίες.

[24/11/2012] Κάιρο: διέλυσαν καθιστική διαμαρτυρία στην Ταχρίρ κατά του προέδρου Μόρσι

Με δακρυγόνα διαλύθηκε τελικά η καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου ενάντια στις «υπερεξουσίες» που διασφάλισε στον εαυτό του ο πρόεδρος Μ. Μόρσι που προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ενταση και στην Αλεξάνδρεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)