to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Για την προγραμματική ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  10.01.2022 - 12:02

  Αυτά που λένε τα κόμματα φιλτράρονται από την κοινωνία μέσα από ένα πρίσμα εμπεδωμένων πεποιθήσεων για το τι εκπροσωπεί και το τι αντιπροσωπεύει το καθένα από αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έλεγα πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται και πέραν του στενού ορίου της εκλογικής επιρροής του ως ένα κόμμα που υπερασπίζεται το δημόσιο, το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα, ενώ επενδύει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
 • Μπροστά στη μεγάλη επιστροφή της Ιστορίας

  03.01.2022 - 20:18

  Ο ερχομός ενός νέου χρόνου είναι πάντα μια ευκαιρία για ανασκόπηση, για σχεδιασμό, αλλά και για zoom out, για μία απόπειρα να μεγαλώσουμε την εικόνα, ώστε να δούμε πού στεκόμαστε. Όχι μόνο στις ιδιωτικές υποθέσεις, αλλά και στις δημόσιες. Να αναλογιστούμε πώς φτάσαμε ως εδώ ως κοινωνίες, ως ανθρωπότητα, και τι στ’ αλήθεια «παίζεται», ποια είναι τα μεγάλα διακυβεύματα, ποιο είναι το «παιχνίδι του κόσμου».
 • Η αντοχή της πολιτισμικής Δεξιάς

  20.12.2021 - 12:22

  Παρακολουθώντας τη συζήτηση περί της αντοχής της κυβέρνησης, παρ’ όλες τις προφανείς αποτυχίες, αυθόρμητα μου ήρθαν ορισμένες σκέψεις που έκανα πριν λίγες εβδομάδες, ενώ περπατούσα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, η κοσμική κοινωνία αναρωτιέται πότε θα φύγει επιτέλους ο Ερντογάν, και γιατί δεν πέφτει μετά από 20 χρόνια στην εξουσία και τόσες αποτυχίες στα μέτωπα της οικονομίας, της πανδημίας και της δημοκρατίας. Η απάντηση, βέβαια, είναι σύνθετη, αλλά εγώ θα σταθώ σε ένα της σκέλος: η μισή κοινωνία, ακούγοντας τον Ερντογάν, ακούει τη φωνή της. Αυτός έφερε στο προσκήνιο μια κοινωνία που ζούσε στην αφάνεια. Οι θρησκευόμενοι απέκτησαν φωνή, έγιναν ηγεμονική δύναμη. Αυτοί στηρίζουν τόσα χρόνια τον Ερντογάν. Και ό,τι και αν κάνει, δεν θέλουν να σιγήσει η φωνή τους.
 • Τελικά, όλοι θυμούνται το 2015, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ

  06.12.2021 - 12:30

  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να υπερασπιστεί το 2015, για να μην του θυμίζουν ότι «υπέγραψε μνημόνιο», τότε δεν μπορεί να προφέρει τη λέξη «μνημόνιο» τώρα που η ΝΔ έχει περάσει όλες τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στις οποίες αντιστάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
 • Η νεολαία ως εκλογικός ρυθμιστής

  22.11.2021 - 21:37

  ...ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την αυθεντική εκπροσώπηση και των δύο κυρίαρχων χαρακτηριστικών της νεολαίας / Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
 • Η επινόηση φόβων, ανώτατο στάδιο της δεξιάς προπαγάνδας

  08.11.2021 - 19:55

  Όσο, λοιπόν, οι οικονομικοί κίνδυνοι που σπέρνει απομακρύνουν ψηφοφόρους από την κάλπη της, η ΝΔ θα αναζητεί κινδύνους για την προσωπική ασφάλεια για να πουλήσει προστασία στο τρομαγμένο κοπάδι
 • ΝΔ: Μισήστε ελεύθερα

  01.11.2021 - 12:14

  Με αφορμή τον θάνατο του άοπλου 18χρονου Ρομά από τα πυρά εφτά αστυνομικών, και τη δεξίωση του γεγονότος από την πολιτική και κοινωνική Δεξιά, θα ήθελα να καταθέσω μερικά σχόλια, ώστε να συμβάλω κι εγώ στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης μιας ζοφερής για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματικότητας.
 • Η ενότητα στη δράση προηγείται της εκλογικής ανόδου

  24.10.2021 - 22:22

  Αναμφίβολα εδώ και καιρό στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και των κινημάτων αναπτύσσεται πολύ έντονα η συζήτηση περί της αναγκαιότητας να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνακόλουθα να την διαδεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση.
 • Η πατριδοκαπηλεία της ΝΔ, οικονομική πληγή για τη χώρα

  10.10.2021 - 22:07

  Πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τη Μακεδονία (ΔΕΘ, ακροδεξιοί στη Σταυρούπολη) και με τις εξοπλιστικές δαπάνες, καθώς και η απογραφή του πληθυσμού, αλλά και η έλλειψη εργατών γης, με έκαναν να σκεφτώ ότι υπάρχει μια πτυχή του ακροδεξιού κινδύνου που δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα, αν και δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει αφλογιστία στη πατριδοκάπηλη Δεξιά και να απεγκλωβίσει την Αριστερά στα σχετικά ζητήματα. Πρόκειται επιφανειακά για άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, ωστόσο τα συνδέει κάτι: είναι ζητήματα όπου η πατριδοκαπηλεία της Δεξιάς προκαλεί οικονομικά πλήγματα στο κοινωνικό σώμα. Δανειζόμενος τη δική της ρητορική, θα μπορούσα να πω ότι «η πολιτική της Δεξιάς είναι αντεθνική».
 • Επικοινωνία και κοινωνική ψυχολογία

  05.10.2021 - 11:18

  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπέμποντας ένα μειονοτικό μήνυμα, προσπαθεί να πείσει για τις απόψεις του τους πολίτες. Η ΝΔ, αντιθέτως, προσπαθεί να ασκήσει όχι μειονοτική, αλλά πλειονοτική επιρροή, μια επιρροή δηλαδή που δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνωστικές διεργασίες από τους πολίτες
 • «Αντι-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» αντί «προοδευτικής κυβέρνησης»

  26.09.2021 - 21:24

  Σωστός και εφικτός ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχική κυβέρνηση στα αριστερά της ΝΔ. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η «προοδευτική κυβέρνηση» περιγράφει με κατάλληλο τρόπο το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να δημιουργήσει ένα νικηφόρο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων.
 • Η μουσική και η συγκρότηση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, το παράδειγμα του Μίκη

  13.09.2021 - 12:15

  Η μουσική βοηθά στη δημιουργία, τη συνάρθρωση και την έκφραση της αμφισβήτησης, της κινηματικής δράσης, της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)