to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Αφού βιαστής είναι, προς τι η ενόχληση;

  25.07.2022 - 10:11

  Τι είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο την κυβέρνηση στη θέα των, γνωστών πια, πανό; Γιατί οι δύο αυτές λέξεις –«βιαστής είναι»– χτυπάνε νεύρο στους κυβερνώντες; Γιατί η υπενθύμιση, περί αυτού πρόκειται, μιας πρωτόδικής δικαστικής απόφασης –απόφασης, το επαναλαμβάνουμε– σηκώνει τέτοια θύελλα αντιδράσεων;
 • Τοξικός και διχαστικός, άρα επικίνδυνος

  18.07.2022 - 11:34

  Ξοδεύει πολλούς πόρους, απασχολεί πληθώρα συνεργατών, καταναλώνει πολλή ενέργεια για την προσωπική του εικόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και μετά στην κυβέρνηση, επιχειρεί να χτίσει –με τη βοήθεια ειδικών και, φυσικά, με το αζημίωτο– την εικόνα του φιλελεύθερου, κεντροδεξιού ηγέτη, με απεύθυνση στους «άστεγους» κεντρώους, την εικόνα αυτού που κρατά με σταθερότητα στα χέρια του το τιμόνι της χώρας.
 • Από Βατερλώ σε Βατερλώ

  11.07.2022 - 09:59

  Δεν πέρασε καλά την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προγραμματισμένη εμφάνισή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όποια πλευρά και να τη δει κανείς, ήταν απολύτως αποτυχημένη.
 • Απλώς, υποκριτές

  04.07.2022 - 10:46

  Θα μπορούσε αυτό το άρθρο να αρχίζει και να τελειώνει με την παράθεση της παρακάτω είδησης: «Από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αριστούχο μαθητή Κουρό Ντουρμοχαμαντί, παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που έφτασε πριν από τρία χρόνια με μια πλαστική βάρκα στη Λέσβο και σήμερα διεκδικεί, ως επιτυχών των Πανελλαδικών, την είσοδό του στη σχολή της επιλογής του, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Κουρό, λέγοντάς του ότι αποτελεί παράδειγμα και πηγή αισιοδοξίας. Τον κάλεσε, μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου για να τα πουν από κοντά». Και θα αρκούσε γιατί συμπυκνώνει σε λίγες γραμμές όλη την υποκρισία και την αναλγησία μιας κυβέρνησης που χρόνια τώρα –είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση– εργαλειοποιεί στο έπακρο το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αξιοποιώντας το ως προνομιακό πεδίο απεύθυνσης στα δεξιά και ακροδεξιά της ακροατήρια.
 • Πραγματικά όμως, μας κουράσατε

  27.06.2022 - 11:04

  Τα ίδια. Ξανά και ξανά. Γυναίκα, πολιτικός, νέα μητέρα –η Έφη Αχτσιόγλου, εν προκειμένω– στο στόχαστρο. Για την εμφάνιση, τα κιλά της, τα σημάδια της κούρασης στο πρόσωπό της. Αισχρές επιθέσεις ακροδεξιάς κοπής, «ξεπλυμένες» και από γνωστές και μη εξαιρετέες ακροκεντρώες πένες, σε έναν σεξιστικό οχετό που, δυστυχώς, συνεχίζει να ευδοκιμεί στον δημόσιο –και φυσικά όχι μόνο– βίο. Είσαι γυναίκα που διεκδικείς το δικαίωμα στην προσωπική ζωή, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στο δικαίωμα να γίνεις ή να μη γίνεις μάνα, που διεκδικείς το δικαίωμα της διαφορετικότητας στις ερωτικές επιλογές ή στην ταυτότητα φύλου, χωρίς να παραιτείσαι από την καριέρα, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους αγώνες στον πολιτικό στίβο; «Τολμάς» να μην θεωρείς αυτές τις πορείες απλώς παράλληλες, αλλά επιλογές που αλληλεπιδρούν κάθε στιγμή της ζωής και του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο; Θα κριθείς –και ορθώς. Αλλά δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, όχι για αυτά που λες και πράττεις, αλλά για την εικόνα σου, με όλα τα στερεότυπα που μια τέτοια αντίληψη κουβαλάει.
 • «Εσωτερικός εχθρός» και άλλα δαιμόνια

  20.06.2022 - 09:00

  Λίγες μέρες πριν, στις 12 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την υπογραφή (12/6/2018), μιας από τις σημαντικότερες συμφωνίες στη νεότερη ελληνική Ιστορία: αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών.
 • Έξις δευτέρα φύσις

  13.06.2022 - 12:08

  Σχέδιο «μετασχηματισμού» του κριτικού λόγου από την κυβέρνηση
 • Ένταση και καταστολή: αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται

  06.06.2022 - 12:16

  Μια ματιά στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2022 αρκεί για να επιβεβαιώσει κανείς αυτό που για εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα συνιστά την καθημερινότητά τους: δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας του πληθυσμού, απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ίση με 18%, δεύτερο χαμηλότερο κατά́ κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ (συνυπολογίζοντας και το κόστος διαβίωσης), πτώση 6,9 ποσοστιαίων μονάδων της συμμετοχής των κοινωνικών παροχών στις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου την περίοδο της πανδημίας (η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών–μελών της ευρωζώνης), απώλεια 9,9% της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού του ιδιωτικού τομέα (Απρίλης ‘22) και 28% της αντίστοιχης δύναμης του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης.
 • Κάποιες πρωτιές δεν φέρνουν την (γυναικεία) άνοιξη

  30.05.2022 - 10:44

  Αν έμενε κανείς στους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων, αλλά και στις κλισέ προσεγγίσεις (πχ «άρωμα γυναίκας») των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, εκείνες τις, σπάνιες, φορές που μια γυναίκα κατακτά την πρωτιά σε κάποια πολιτική/κομματική αναμέτρηση, θα πίστευε πως έχουν έρθει τα πάνω–κάτω και πως, πράγματι, οι γυναίκες κατάφεραν να κατακτήσουν τελικά την ισότιμη θέση που δικαιούνται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Είναι όμως έτσι; Έπαψε η ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων –όλων των φύλων– να αποτελεί ζητούμενο;
 • Η αλήθεια να λέγεται

  23.05.2022 - 09:36

  Ο τηλεοπτικός φακός είναι αδυσώπητος. Δεν μπορείς να του κρυφτείς. Ακόμα και οι πιο «εκπαιδευμένοι» είναι φορές που αδυνατούν να του ξεφύγουν. Πόσο μάλλον όταν έχεις συνηθίσει να σε …κανακεύουν, όταν θεωρείς αδιανόητο να δεχτείς ερωτήσεις που, ενδεχόμενως, να σε στριμώξουν.
 • Καταπληκτική ποιότητα ζωής

  16.05.2022 - 13:11

  Δεν λέει να ξεκολλήσει από το μυαλό η διαβόητη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής»
 • Απροκάλυπτη χλεύη, προκλητική αδιαφορία

  09.05.2022 - 12:01

  Θέλει μεγάλες αντοχές, και γερά νεύρα, για να διαχειριστεί κανείς την τρέχουσα πραγματικότητα. Θέλει εξαιρετική προσπάθεια για να μην κυριαρχήσει το θυμικό και να μην απολιτικοποιηθεί –ακόμα περισσότερο– ένα κοινωνικό σώμα που φαίνεται να απομακρύνεται συνεχώς από τη ζώσα πολιτική. Η αντιμετώπιση μιας καθημερινότητας που χαρακτηρίζεται από υπέρογκα έξοδα, ανασφάλεια, απογοήτευση, θυμό, έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς του κράτους και δυσπιστία ως προς την ύπαρξη εναλλακτικής ρεαλιστικής πρότασης, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Ιδιαιτέρως στις πολυεπίπεδα αγχωτικές συνθήκες που δημιουργεί –μεταξύ όλων των άλλων– και η πολεμική σύγκρουση στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)