to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 23.05.2014

πηγή: tvxs.gr

Πολιτική

Στις 4,3 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Με 4,3 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr.


Ακόμη πιο αναιμικό είναι το ποσοστό της Ελιάς που κυμαίνεται στο 4,3% (4,9% στην προηγούμενη μέτρησητου tvxs.gr). Την ίδια ώρα αρκετά υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 11,4% εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής.

 

Σε γενικές γραμμές οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν προσδώσει χαρακτήρα Εθνικών Εκλογών, στις ευρωκάλπες ενώ οι ψηφοφόροι δείχνουν μέχρι στιγμής να επιλέγουν τη συσπείρωση γύρω από τους δυο μεγάλους πόλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Διαβάστε την ανάλυση του διευθυντή της Palmos Analysis, Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη: Ευρωεκλογές: Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα

Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 26,1% και η ΝΔ 21,8%. Το 11,4% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποσοστό που τους φέρνει... στην τρίτη θέση. Ποσοστό 7,3% συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή την οποία ακολουθούν το Ποτάμι με 5,9%, η Ελιά με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2,7%. Ποσοστό 1,7% συγκεντρώνει η ΔΗΜΑΡ, 1,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και 1,3% το ΛΑΟΣ. Το 4,5% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ενώ το 4,7% δίνει την απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ». Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη του 1,8%. 

Ποσοστό 30,8% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής αναφορικά με τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ ακολουθεί με ποσοστό 26,3% και διαφορά 4,5 ποσοστιαίων μονάδων. Τρίτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,8% και την ακολουθεί στο 7,8% το Ποτάμι. Ποσοστό 5,9% συγκεντρώνει η Ελιά και 4,5% το ΚΚΕ ενώ 4% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ αγγίζει το 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%, το ΛΑΟΣ 1,6% ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει το 5,8%. 

Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 67% με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (6%) προς το Ποτάμι. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζει συσπείρωση στο 63% χάνοντας ψήφους κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ (5%) και τη Χρυσή Αυγή (5%). Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση με δεδομένη την εκλογική περίοδο στο 33% με ένα 19% των ψηφοφόρων του να μετακινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ κι ένα 15% να δηλώνει αναποφάσιστο.


 
Το 56% των πολιτών πάντως δεν θέλουν πρόωρες εκλογές καθώς στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία απαντούν «ναι». «Όχι» απαντά το 40% των ερωτηθέντων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές της Κυριακής με ποσοστό 47% έναντι 35% που συγκεντρώνει η ΝΔ.


 
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 41%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 28%. Ποσοστό 29% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα «κανένας από τους δύο». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)