to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ζορό, χωρίς μάσκα αλλά με ξίφος

Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και καίριες.


Οι φωτογωγημένες προθήκες καταστημάτων που πουλάνε αποκριάτικες φορεσιές, μάσκες και στολίδια θυμίζουν τον συχνά ξεχασμένο βηματισμό της καθημερινότητας, όσα περνάνε απαρατήρητα, καλυμένα από τον τηλεοπτικό κουρνιαχτό, ωστόσο, συνθέτουν την εικόνα της ζωής που βαδίζει δίπλα μας. Περισσότερο από κάθε τι, τούτη την καθημερινότητα επηρρέασε η αλλαγή κυβέρνησης και χάραξε λίγο χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. Η ελπίδα, δηλαδή, για εξανθρωπισμό των προτεραιοτήτων. Και, πράγματι, στο πεδίο αυτό, η αριστερά από κυβερνητική θέση δεν έχει καμιά δικαιολογία για καθυστερήσεις ή αναβολές. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και καίριες. Μπορεί να μην είναι θέματα που θα καταλάβουν θέση στο τηλεοπτικό τσίρκο αλλά θα τα καταλάβουν οι πολίτες τόσο, όσο καμμιά ανάλυση δεν μπορεί να καταφέρει.
Για παράδειγμα, κατ’ αρχήν, αντλώ από την επικαιρότητα των τελευταίων δύο ημερών τα παρακάτω. Στον οικισμό Τσιφλίκι Ιστιαίας μια πενηντάχρονη Βουλγάρα οικιακή βοηθός κακοποιήθηκε από τρείς «άντρες» που την τουμπάνιασαν κυριολεκτικά στο ξύλο, την έκαψαν με τσιγάρο και την παράτησαν σε ένα χαντάκι. Δεν γνωρίζω, αν στο Τσίφλικι υπάρχουν ακόμη δουλοκτήτες αλλά, αν υπάρχουν, θα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα δικαιοσύνης από πρώτο χέρι. Στα Σπάτα, δύο αστυνομικοί μπαγλάρωσαν και κακοποίησαν έναν δεκαεξάχρονο μαθητή, ο οποίος θα πρέπει να ήταν Ηρακλής σε νεαρή ηλικία, αφού χρειάστηκαν και την βοήθεια εύσωμου «αγανακτισμένου» πολίτη για να τον μεταφέρουν ημιλιπόθυμο στο αστυνομικό τμήμα, διότι ο νεαρός όπως είπαν «ήθελε να κάνει τα Σπάτα Εξάρχεια». Ευτυχώς δεν έκαναν οι ίδιοι τα Σπάτα Εξάρχεια πυροβολώντας κιόλας. Στην Καβάλα, σήμερα, δικάζονται στο αυτόφωρο δύο αντιφασίστες διότι «επιτέθηκαν» σε μέλη της Πατριωτικής Κίνησης σε εκδήλωση για τα Ίμια. Η αστυνομία αποδέχτηκε ασμένως τις κατηγορίες που απέδωσαν τα μέλη της Πατριωτικής και τους απέδωσαν την κατηγορία της «εγκληματικής ομάδας». Στο Χαλάνδρι, ένα ζευγάρι δεκαενιάχρονων που έκαναν αφισοκόλληση, προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για «επίθεση» εναντίον χρυσαυγιτών οι οποίοι παραλίγο να λυντσάρουν τα παιδιά μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Για όλα τούτα η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να στείλει το μήνυμα το οποίο να είναι απλό και εύληπτο.

Υπάρχει, στη συνέχεια, ένα άλλο τμήμα της καθημερινότητας, το οποίο είναι βασανιστικό για τους πολίτες και χρήζει επίσης παρέμβασης, διότι πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα, να διορθωθούν ημαρτημένα πολλών χρόνων μεν αλλά που δεν επιτρέπεται να συνεχίζονται δε στον παρόντα χρόνο επί μακρόν.

Παραθέτω, επιστολή της Ιφιγένειας Σ. (τα στοιχεία στη διάθεση του alterthess.gr) η οποία εστάλη μερικές μέρες πριν τις εκλογές και η οποία είμαι σίγουρος ότι αντιπροσωπεύει δεκάδες άλλους πολίτες που υφίστανται την ίδια ή και χειρότερη ταλαιπωρία.

Ονομάζομαι Ιφιγένεια Σ. και σας στέλνω αυτό το μήνυμα εκφράζοντας την αγανάκτησή μου για το"υπέροχο" Ε.Σ.Υ. Είμαι 42 ετών,πτυχιούχοςΑΕΙ, πρώην "μικρομεσαία" έμπορος, μητέρα 2παιδιών και ασφαλισμένη ως προστατευόμενο μέλος στον ΟΑΕΕ μέσω του συζύγου μου. 

Τον τελευταίο καιρό άρχισα να μή βλέπω και πολύ καλά. Πήγα λοιπον σε οφθαλμίατρο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, με εξέτασε και μου έδωσε συνταγή για να πάρω γυαλιά πρεσβυωπίας. Κατόπιν πήγα στον οπτικό. Σε 2 ημέρες πήρα τα γυαλιά. Τα πλήρωσα από την τσέπη μου 100 ευρώ. Και διαβάστε τι ακολούθησε...Πρώτα στον ελεγκτή ιατρό του ΙΚΑ για να σφραγίσει τη συνταγή, κατόπιν στον οπτικό για την απόδειξη και κάποια άλλα χαρτιά, αργότερα στον ΟΑΕΕ για την ανανέωση ως προστατευόμενο μέλος και καταλήγοντας στην αρμόδια υπηρεσία τουΕΟΠΥΥ μου έδωσαν ακόμη μια υπεύθυνη δήλωση για να τη συμπληρώσει ο σύζυγός μου με το γνήσιο της υπογραφής. Η παραπάνω διαδικασία μου πήρε 3 ημέρες.  Αφού λοιπόν συμπλήρωσε και αυτό το χαρτί ο σύζυγος μου,ξαναπήγα στον ΕΟΠΥΥ και ευτυχώς είχα μαζί μου και τα 7 χαρτιά που χρειαζόταν.Ρωτώντας την υπάλληλο πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό μου,απάντησε ότι αργούν. Της ζήτησα να μου διευκρινήσει. Δε θα το πιστεψτε κ. Λυκεσά. Μου είπε ότι θα πάρει περίπου 2 ΧΡΌΝΙΑ! Σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα, αλλά παρ'όλα αυτά κρατώντας την ψυχραιμία μου, με νύχια και με δόντια, το μόνο που ξεστόμησα ήταν: "καλά πλάκα μου κάνετε;!". Ο υπάλληλος με σχετική ηρεμία είπε ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα...  Μου περνάν απο το μυαλό χιλιες δυο σκέψεις. Π.χ. εμείς αν δεν πληρώσουμε την εισφορά μας στον ΟΑΕΕ και ιατρική κάλυψη δε θα έχουμε και τόκους θα μας φορτώσουν.Αλλά και που είμαστε συνεπείς κ. Λυκεσά τι καταλάβαμε; Φοβόμαστε όμως μη χρειαστεί το ΕΣΥ κάποιο από τα παιδιά μας. Είχα τη δυνατότητα να τρέχω για όλα αυτά γιατί αυτό τον καιρό βοηθάω τη μητέρα μου στο κατάστημα της οπότε μπορούσα να λείψω καποιες στιγμές. Αν δεν την είχα όμως όπως αρκετοί από τους συμπολίτες μας; Νιώθω μεγάλο κορόιδο σήμερα.Τσάμπα τόσο τρέξιμο.Σε 2 χρόνια ποιος ζεί ποιόςπεθαίνει.  Ελπίζω ότι αυτά θα αλλάξουν επιτέλους.  Από Δευτέρα...  Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.  Ιφιγένεια  Σ.

Η κατανόησή μου στην συμπολίτισσα δεν είναι δυστυχώς γιατρικό. Απευθύνομαι λοιπόν κι εγώ στην νέα κυβέρνηση για να πω ότι, μέρες που είναι, ελπίζω, εύχομαι και το φωνάζω ότι δεν χρειάζεται δα να φορά κανείς την μάσκα του Ζορό για να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αρκεί να μην ξεχάσει το σπαθί στις σελίδες του προεκλογικού προγράμματος.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο [email protected]

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)