to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 08.05.2015

Πολιτική

Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

Ψηφίστηκε σήμερα, Παρασκευή, και επί του συνόλου το νομοσχέδιο με τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό». «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, «όχι» από ΝΔ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ - Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει στο θέμα του νομοσχεδίου υποστηρίζει το υπουργείο μετά από νέα επικοινωνία που είχε με υπεύθυνους της UEFA.


Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, η επεξεργασία και έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, με την ψήφισή του επί του συνόλου. 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συναίνεση που εξασφάλισε το νομοσχέδιο ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και θεωρεί τη γενικότερη αποδοχή των διατάξεών του, ακόμα ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για την πάταξη των φαινομένων βίας και διαφθοράς στον επαγγελματικό αθλητισμό. 

Στη σημερινή διαδικασία ψήφισης επί του συνόλου, ψήφισαν: «ναι» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, «όχι» ΝΔ , Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και «παρών» το ΚΚΕ.

Η ψηφοφορία επί των άρθρων

Στην επί των άρθρων ψηψοφορία το απόγευμα της Πέμπτης, τα αποτελέσματα είχε αναλυτικά ως εξής:

Το άρθρο 5 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Ψηφίστηκε από 246 βουλευτές εκ των οποίων 146 ψήφισαν ναι, 67 όχι, και 33 παρών.

Το άρθρο 12 έγινε και αυτό δεκτό κατα πλειοψηφία. Ψηφίστηκε από 247 βουλευτές εκ των οποίων 156 ψήφισαν ναι και 91 βουλευτές όχι.

Το άρθρο 14 ψηφίστηκε από 247 βουλευτές εκ των οποίων 149 ψήφισαν ναι, 91 όχι και 7 παρών, και έγινε δεκτό κατα πλειοψηφία.

Τέλος το τελευταίο άρθρο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών»  

*******

 Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή του Αθλητικού Νομοσχεδίου “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις”, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής δήλωσε:

«Το Νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός δια των νομίμων αντιπροσώπων του στη Βουλή, αναγνώρισε ένα σοβαρό πρόβλημα και επιχειρεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να δώσει λύση σε παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα. Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και την πλειοψηφία η οποία σχηματίστηκε.

Θεωρώ ότι, με την ψήφιση του Νόμου, έχει τελειώσει οριστικά και η περίοδος των αντιπαραθέσεων και των εντάσεων και καλό θα είναι από δω και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Αθλητισμό να καταλάβουν ότι η Κυβέρνηση έχει ως μοναδικό γνώμονα στην πολιτική της να επαναφέρει την ισονομία, την ισοπολιτεία και στις αρχές του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Επομένως η διάθεσή μας είναι να συζητήσουμε σοβαρά, σε βάθος, και όσο χρειαστεί, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλες τις Ομοσπονδίες, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Θα ήθελα να πω ότι όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε, η Κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, που δεν έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ακριβώς για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, η οποία φάνηκε στη Βουλή. Ελπίζω αυτή η συναίνεση να φανεί από σήμερα και στο μέλλον, και σε όλες τις συζητήσεις και δηλώσεις των εμπλεκομένων φορέων για τον αθλητισμό. Υπό αυτήν την έννοια θέλω να επαναλάβω και τη δήλωση που έκανα στο κλείσιμο των εργασιών: ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης.

Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας φίλαθλος θα καταλάβει ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να οδηγηθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πολύ δε περισσότερο η Εθνική μας ομάδα και το βάρος πλέον το έχουν άλλοι. Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μας θα καταλάβουν τις ευθύνες τους και θα αντιληφθούν ότι εμείς λειτουργήσαμε με αίσθημα υπευθυνότητας, ευθύνης και συναίνεσης».

___________

Προηγουμένως, ο  Κοντονής είχε δεχθεί να αναδιατυπώσει το επίμαχο άρθρο 15 σε ό,τι αφορά την ευθύνη της ΕΠΟ για τις «εσωτερικές της υποθέσεις» (επιλέγοντας τελικά την εκδοχή για τις "υποθέσεις της"), όχι όμως και το άρθρο 5 που αφορά τους όρους εισαγωγής τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του επαγγελματικού αθλητισμού, και για το οποίο έχει εκφραστεί η αντίρρηση της UEFA.


Οι Ανεξαρτήτοι Ελλήνες εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το άρθρο 5, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Μαυραγάνη  να λέει «καμία υποχώρηση» στο άρθρο, αλλά τον Παύλο Χαϊκάλη να μεταφέρει στην αίθουσα την ένσταση της UEFA στην τριετή θητεία των τακτικών δικαστών και να δηλώνει πως «δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε». 

---------------

Η νέα επιστολή που έστειλε η UEFA προκάλεσε προσωρινά αναστάτωση, αφού έκανε λόγο για «αλλαγές που δεν έχουν συμφωνηθεί» για τις οποίες ενημερώθηκε από την ΕΠΟ. 

Όπως ενημέρωσαν από το υπουργείο, υπήρξε νέα επικοινωνία με τους υπεύθυνους της UEFA στην οποία τους επισημάνθηκε ότι δεν έχει γίνει καμία διαφοροποίηση στο κείμενο που κατατέθηκε, συγκριτικά με όσα είχαν συμφωνηθεί.  Μετά από την εξέλιξη αυτή από το υπουργείο υπογραμμίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς και πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για αποκλεισμό της ΕΠΟ, άρα και των ελληνικών ομάδων. 

Το νομοσχέδιο έχει -ήδη- περάσει επί της Αρχής από τη Βουλή, αποσπώντας τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ και το μεσημέρι της Πέμπτης θα ψηφιστεί κατ' άρθρο.

Το νομοσχέδιο όπως βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επι του νομοσχεδίου (παρακάτω η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού)

Με θετική τελική αποτίμηση, αλλά και αρκετά αιχμηρά σχόλια για την διαπραγματευτική τακτική του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, αποκρίθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις αλλαγές που επήλθαν στο σώμα του νομοσχεδίου κατά της βίας στα γήπεδα, κατά την επί της αρχής συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν θέλω να οξύνω τα πνεύματα, αλλά μιλάμε για «κωλοτούμπα». Θεωρώ δε πως αν η «κωλοτούμπα» ήταν άθλημα, θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα - κι αν ήταν εργόχειρο, θα είχατε κάνει την προίκα σας»,σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος.

Διαφορετικό υπήρξε το ύφος του προκατόχου του Σταύρου Κοντονή επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος διεμήνυσε στον υφυπουργό πως «εργάζεστε με εντιμότητα και ειλικρίνεια» - και τόνισε πως «δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του αυτοδιοίκητου με θύλακες όπου ο νόμος εφαρμόζεται μερικώς και ατελώς».

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σε μια αρκετά σκληρή κατά τα άλλα ομιλία του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τη στήριξη της ΝΔ σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μιμηθεί στο μέλλον την «εποικοδομητική» αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο έχει έναν επικοινωνιακά γόνιμο τίτλο, αλλά πίσω απ΄ αυτόν κρύβεται ουσιαστικά μια προσπάθεια επέμβασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι), αντιτιθέμενος στις «υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, σε ένα ασαφές πλαίσιο». Από την άλλη ωστόσο, η πρώην αθλήτρια και βουλευτής του Ποταμιού, Σταυρούλα Αντωνάκου, διαπίστωσε με αφορμή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τις ξένες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, «ήττα του υπουργού που τον έκανε σοφότερο».

«Από το νομοσχέδιο λείπει η ρητή αναφορά σε ανάρμοστες συμπεριφορές μεγαλοπαραγόντων που έχουν σχέση με τον αθλητικό. Αναφέρεται στα φυσικά πρόσωπα, αλλά άλλο φυσικό πρόσωπο είναι ο κυρ-Τάκης ο περιπτεράς, και άλλο είναι ο μεγαλοπαράγοντας μίας ΠΑΕ», ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

«Η σημερινή κυβέρνηση, από τη μια μεριά μεν καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά από την άλλη δεν αμφισβητεί το μοντέλο του αθλητισμού των επιχειρηματιών - και το θεωρεί μονόδρομο», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα", τον έλεγχο των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το υπουργείο Ανάπτυξης, την παύση της χρηματοδότησης των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών και την απαγόρευση του δανεισμού παικτών μεταξύ ομάδων ίδιας κατηγορίας.

Έντονα προβληματισμένος από το άρθρο 15 εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος διέκρινε διαφορά ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλική εκδοχή της διατύπωσης του άρθρου, όπως συναποφασίστηκε με την UEFA: Όπως παρατήρησε ο κος Χαϊκάλης, ενώ στην ελληνική διατύπωση γίνεται λόγος για την διαχείριση από την ΕΠΟ των "εσωτερικών της υποθέσεων", στην αγγλική εκδοχή του κειμένου δεν υπάρχει η έκφραση "internal" (εσωτερικών) αλλά απλώς η έκφραση "its own" (δικών της). «Η πληροφορία που έχουμε είναι πως αν δεν αλλάξει η ελληνική διατύπωση, δεν θα γίνει δεκτή από την UEFA»,προειδοποίησε ο κος Χαϊκάλης, δηλώνοντας πως αν μέχρι την ώρα της ψήφισης των άρθρων, δεν έχει εκφραστεί θετικά η διεθνής ομοσπονδία, οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το άρθρο. «Δεν θα παίξουμε εμείς με την έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου για μια λέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, υποστήριξε σε παρέμβασή του, πως η διάταξη είναι ξεκάθαρη και πως «παίζουμε με τις λέξεις». «Δεν βάζουμε απλά πλάτες στο νομοσχέδιο, αλλά στον υπουργό που το φέρνει», ξεκαθάρισε ο κος Κουίκ.

«Η έκφραση είναι αυτή στην οποία συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA σε ό,τι αφορά το ελληνικό κείμενο προχθές στη Γενεύη», απάντησε ο Σταύρος Κοντονής. Οι εξηγήσεις του υφυπουργού, πάντως, δεν έπεισαν την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι, Γ. Βρούτσης και Γ. Κουτσούκος χρησιμοποίησαν αργότερα το ίδιο επιχείρημα προκειμένου να διαπιστώσουν αδυναμία στο νομοσχέδιο.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η ειδική αγορήτριά του, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμμερίστηκε τις ενστάσεις περί «υπερεξουσιών του υπουργού» και πρότεινε την θεσμική αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (που δίνει γνωμοδότηση για τις διοικητικές κυρώσεις που επαφίενται στον υπουργό): «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΑΒ, μπορεί μέσω της διαδικασίας επιλογής του, να αναβαπτιστεί για να μην σας λένε πως είναι όργανο του υπουργού», παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε δε μεταξύ άλλων, «ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στην ΔΕΑΒ, αντικειμενική και αμερόληπτη διαδικασία επιλογής, ειδική αιτιολογία της πράξης ορισμού των μελών της και προστασία της θητείας των μελών της με την πρόβλεψη δυνατότητας παύσης τους μονάχα σε σοβαρή περίπτωση παράβασης των καθηκόντων τους».

Ολόκληρη η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού:


«Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο σχετικά με την βία στα γήπεδα. Να θυμηθούμε τι κατάσταση παρέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση. Ποια ήταν η πραγματικότητα και ποια ήταν η κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί. Δεν ήταν τίποτα άλλο από μία εκτεταμένη ανυποληψία του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για περιστατικά που είχαν σημειωθεί το τελευταίο χρόνο.

Ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαστίζεται από μία εκτεταμένη διαφθορά, με συγκρούσεις οπαδών με οπαδούς ή με τα ΜΑΤ. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάθε Σαββατοκύριακο, όχι μόνο την περίοδο που αναλάβαμε εμείς, είχαμε μία μόνιμη αιμορραγία της έννομης τάξης, που δεν προσέβαλε μόνο τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι αλλά και τον πολιτισμό μας. Ο αθλητισμός είχε γίνει πεδίο στράτευσης τυφλών οπαδών, τους οποίους δεν τους ενδιαφέρει το θέαμα, ούτε πως έχει διαρθρωθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, και δημιουργούσαν προσβλητικές καταστάσεις για όλους.

Σε κανέναν άλλο τομέα της Δημόσιας Ζωής δεν ήταν ελαχιστοποιούμενη η παρέμβαση του Κράτους. Όχι στις Ομοσπονδίες, αλλά σε θέματα που πρέπει να ρυθμίζει το κράτος όταν υπάρχουν κενά και παθογένειες, όπως στην περίπτωσή μας. Οι μόνες δυνατότητες που είχε η Κυβέρνηση, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, να ρυθμίζει δευτερεύοντα ζητήματα, όπως τις μετακινήσεις των οπαδών ή απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων, αφού πρώτα υπήρχε πρόταση από την Επιτροπή της Βίας και της Αστυνομίας. Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε παρέμβαση. Από τις πρώτες ημέρες που παρέλαβε η Κυβέρνηση τα καθήκοντά της, βρεθήκαμε με οξυμένα προβλήματα και ευτυχώς δεν είχαμε νεκρό από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Νεκρός υπήρξε σε αγώνα στην Κρήτη. Εκεί έχουμε καταντήσει, να υπάρχουν νεκροί. Να υπάρχουν σωματικές βλάβες σε φιλάθλους, αθλητές και εργαζόμενους στα γήπεδα.

Όταν μιλάμε για επεισόδια, μιλάμε για εκτεταμένα επεισόδια, στα οποία υπήρχε απειλή για την ανθρώπινη ζωή και πρόκειται για εργαζόμενους στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πρόκειται για αθλητές, γιατρούς κτλ. Είχαμε καταστροφές σε δημόσια γήπεδα και άλλους χώρους. Έπρεπε να παρέμβουμε άμεσα. Εκείνη την περίοδο η Κυβέρνηση δεχόταν είτε προτροπές είτε επιθέσεις. «Γιατί δεν παρεμβαίνει;». Μας καλούσαν όλοι λίγο ή πολύ να κάνουμε κάτι, αφού δεν πάει άλλο, αφού θα έχουμε ακόμη χειρότερα γεγονότα. Η Κυβέρνηση άμεσα παρενέβη και απαγόρευσε την διεξαγωγή για μία αγωνιστικής και τη διεξαγωγή μίας αγωνιστικής χωρίς οπαδούς. Εξαντλήσαμε όλες τις επιλογές.

Σήμερα με το Νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, έχοντας μία εποικοδομητική συζήτηση στην Αρμόδια Επιτροπή, έχουν ληφθεί υπ' όψιν παρατηρήσεις όλων των κομμάτων που ήταν προς ένταξη στο νομοσχέδιο. Πρώτα από όλα έχουμε την παρέμβαση του Κράτους όσον αφορά τα πρόστιμα των διοικητικών προστίμων. Ενώ για όλους τομείς της δημόσιας ζωής και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει και να βάζει πρόστιμα, στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Για πρώτη φορά έχουμε σε νόμο τη δυνατότητα του Υπουργού, μπορούμε να υποβάλουμε πρόστιμα και μετρά κατά της βίας φτάνουν στην ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης. Σε αυτές τις καταστάσεις εμπλέκονται ομάδες και Ομοσπονδίες, το κάνουμε σαφές από το βήμα της Ολομέλειας πως αυτά που περιλαμβάνονται στο Νόμο θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας. Ο αθλητισμούς δεν είναι πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Όλοι βρίσκονται υπό το βλέμμα του Κράτους.

Για πρώτη φορά θεσμοθετούνται κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Φτάσαμε, δυστυχώς, το 2015 και δεν είχε εφαρμοστεί, όπως ο Νόμος προϋποθέτει. Φτάσαμε στην ανυποληψία της ίδιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επειδή δεν υπήρχαν κυρώσεις στους παραβάτες. Τώρα εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι κανένα γήπεδο που δεν έχει το σύστημα που προανέφερα δεν μπορεί να γίνει αγώνας πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ελέγχεται η περιουσία των διαιτητών και των παρατηρητών, στελεχώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο η Διαρκής Επιτροπή της Βίας και καταργείται αυτή η παρ. 12 του άρθρου 29 του 2006, η οποία προέβλεπε όχι καθεστώς αυτοδιοίκησης, αλλά καθεστώς αυτονομίας, και σας ερωτώ:

Σε ποιον τομέα της δημόσιας ζωής το σύνταγμα επιφυλάσσει τέτοιο καθεστώς. Σε κανένα! Αν ελέγξετε το το παραπάνω άρθρο δεν εξαιρεί κανένα άθλημα από τον έλεγχο του Κράτους. Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, είμαστε έτοιμοι από την αρχή σε έναν ειλικρινή, δημόσιο και καθαρό διάλογο. Το αποδείξαμε στην πράξη. Δηλώσαμε ότι ενώ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα για το νομοσχέδιο, δεν δεχθήκαμε τελεσίγραφα και το κάναμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Η στάση που τήρησε η Κυβέρνηση, συζητώντας με όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου, οδήγησε σε μία λύση πολλών προβλημάτων.

Αυτή την περίοδο, που εμείς συζητάμε για τα ζητήματα της αντιμετώπισης της βίας, εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί μία… παρέλαση ύποπτων στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για στήσιμο αγώνων. Για πρώτη φορά είδαμε τέτοια γεγονότα για πρώτη φορά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να κάνουν και εμάς πιο σοφούς. Και ο προηγούμενος υφυπουργός προσπάθησε να βάλει μία τάξη, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή υπήρξε αλλαγή στη χώρα.

Ετέθη από πολλούς ότι υπήρχε κίνδυνος αποβολής των εθνικών ομάδων και των συλλόγων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Η Κυβέρνηση είχε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν είναι στις προθέσεις μας κάτι τέτοιο, αλλά τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού. Για αυτό καλέσαμε όλους τους φορείς εγχώριους και διεθνείς σε εξαντηλτικό διάλογο. Πάρα πολλά σημεία, και από τις παρατηρήσεις των φορέων αυτών, ενσωματώσαμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό αποστείλαμε στην ΕΠΟ, FIFA και UEFA. Η FIFA και η UEFA μας απάντησαν, αναφέροντας τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων αυτών, εμείς δεν συμφωνήσαμε, σας το λέω με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό.

Η πρώτη παρατήρηση, η οποία ήταν η πλέον ανώδυνη, το ζήτημα του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο η UEFA μας παρότρυνε να διαγραφεί από το νομοσχέδιο. Είχαμε σκεφτεί να κάνουμε δεκτό κάτι τέτοιο. Αμέσως εξυπηρετείται ο σκοπός της κυβέρνησης να διακόπτει ένα πρωτάθλημα. Δεν μπορούσαμε, όμως, να συμφωνήσουμε σε αυτά που μας πρότεινε η FIFA και η UEFA όσον αφορά το θέμα των τακτικών δικαστών. Από τους πρώτους που για το σκάνδαλο από τον αρμόδιο ανακριτική κλήθηκαν ήταν μέλη που είχαν τέτοια πόστα. Για αυτό δεν θέλαμε να υπάρχουν αμφιβολίες για το τι γίνεται στα τακτικά δικαστήρια. Η πρόταση που μας έγινε ήταν μη εποικοδομητική. Για αυτό τον λόγο πήγα στη Γενεύη για να θέσω αυτό τον προβληματισμό. Μετά από πολύωρη και ειλικρινή συζήτηση οι διεθνείς Ομοσπονδίες δέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα να τα αποτελούν τακτικοί δικαστές και εν ενεργεία εισαγγελέας, αλλά να τους επιλέγει η ΕΠΟ.

Δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε αυτό. Μπορεί να γίνει δεκτό, αλλά προτείναμε να τους προτείνει ο αρμόδιος προϊστάμενος και να στη συνέχεια να επιλέγει η ΕΠΟ. Και οι δύο πλευρές συζητήσαμε αρκετά για αυτό. Θεωρούμε, έχοντας κατά νου το αυτονόητα, ότι η Βουλή έχει αμέριστη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και μπορεί αυτή η διάταξη να βοηθήσει και έτσι φεύγουν τα σύννεφα.

Το δεύτερο είναι ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες είχαν κάποιες ενστάσεις για το άρθρο 15. Είναι ενδιαφέρον ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες δεν έδωσαν κανέναν αγώνα, ούτε μας πρότειναν να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας. Τελικά από πολύωρη συζήτηση καταλήξαμε στο εξής: θέματα του ποδοσφαίρου και οργάνωσης της Ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στα πλαίσια της λειτουργίας της και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους. Να λειτουργεί αυτόνομα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής και της διεθνούς Ομοσπονδίας.

Αυτή είναι η πρόταση που προέκυψε μετά από διάλογο που κάναμε χθες το βράδυ. Μετά την κατάθεσή τους θα μεταφραστούν και θα πάνε στις διεθνείς Ομοσπονδίες. Δήλωσα και χθες, το λέω και ενώπιόν σας, δώσαμε σκληρή μάχη, η οποία δεν ήταν με τις διεθνείς Ομοσπονδίες και δώσαμε μάχη με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχαμε μία μακρά συζήτηση με εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συμφωνίες με τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Η Κυβέρνηση καλεί να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους, θέλουμε την εμπλοκή τους για να διορθώνονται παθογένειες, όχι όταν φτάνουμε στα όρια, αλλά όταν οι Ομοσπονδίες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό. Θεωρούμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση και ελπίζω οι διεθνείς Ομοσπονδίες αυτές οι τροποποιήσεις, όπως έγιναν, μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και γενικότερα τον ελληνικό αθλητισμό.

Όλη αυτή την περίοδο δεχόμαστε παραινέσεις, για να μην τις χαρακτηρίσω αλλιώς, μας καλούσαν κάποιοι καλοί φίλοι και άνθρωποι να αποσύρουμε το νομοσχέδιο γιατί θα μας το επιβάλλουν άλλοι. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι δημοσιογράφοι μας έλεγαν να αποσύρουμε τις ελληνικές ομάδες και τις εθνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις. Πρόκειται για μία παθογένεια που ξεπερνάει κάθε όριο. Οι ίδιοι άνθρωποι μας έλεγαν να θέσουμε ζητήματα εκλογών. Οι ίδιοι.

Εμείς λοιπόν δεν ακούσαμε τίποτα από όλα αυτά. Ακούσαμε τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού. Κάναμε σοβαρή προσπάθεια για να μην υπάρξει αποβολή ελληνικών ομάδων, σκεπτόμενη πρώτα από όλα την Εθνική. Οι εθνικές ομάδες δεν είναι ομάδες των Ομοσπονδιών, είναι ομάδες του ελληνικού λαού και δίνουν χαρά, όταν υπάρχουν επιτυχίες. Για αυτό τον λόγο δώσαμε αυτό τον αγώνα, παρά την όποια αποδοκιμασία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)