to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 02.09.2014

Πολιτική

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: "Παρών" από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζει το άρθρο 2

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας, ενώ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του ειδικά για το άρθρο 2, το οποίο ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης - Κάλεσε την κυβέρνηση να διευρύνει και σε ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης - Υπερψήφισαν επί της αρχή το νομοσχέδιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ), στο Γ΄θερινό τμήμα της Βουλής. Η ψηφοφορία επί των άρθρων θα γίνει την Παρασκευή. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών»(σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας), ενώ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το άρθρο 2, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο αυτό ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι επανεκατατέθηκαν και οι τέσσερις καίριες τροπολογίες της ΔΗΜΑΡ με τις αιτιολογικές εκθέσεις.

Προσπάθεια «συμβιβασμού» από Χ. Αθανασίου

Με κάποιες αλλαγές που αφενός ρυθμίζουν την απαίτηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να ενσωματώσει στο άρθρο 2, πλην του Ολοκαυτώματος, και τα άλλα αναγνωρισμένα από διεθνή δικαστήρια και την ελληνική βουλή μαζικά εγκλήματα και αφετέρου τα ζητήματα που έβαλαν τα κόμματα σχετικά με την προστασία από ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου προσπάθησε να «συμβιβάσει» και να κάμψει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή φάνηκαν καθαρά από τις τοποθετήσεις των βουλευτών οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην ουσία των διατάξεων, όπως και η προσπάθεια όσων υιοθετούν μισαλλόδοξες θέσεις να οχυρωθούν πίσω από το κατά τα άλλα ορθό επιχείρημα για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου (πληροφορίες: efsyn.gr).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε η εισήγητριά του, Βασιλική Κατριβάνου, επισημαίνει πέντε κομβικά προβλήματα στο νομοσχέδιο, προβλήματα που το κάνουν μάλλον νομοσχέδιο hate-speech παρά αντιρατσιστικό:

α) δεν διώκει το ρατσιστικό έγκλημα (αλλά μόνο την υποκίνηση σε αυτό), β) δεν προστατεύει τα θύματα, γ) ποινικοποιεί τον λόγο, ποινικοποιώντας την άρνηση γενοκτονιών, δ) δεν λέει λέξη για αντιρατσιστική εκπαίδευση, εκπαίδευση αστυνομικών, δικαστικών και άλλων δημόσιων λειτουργών, ε) δεν διευρύνει και σε ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης.


Το βίντεο με την εισήγηση της Βασ. Κατριβάνου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογίες συγκεκριμένες ζητάει να συμπεριληφθούν όλα αυτά και η στάση του θα εξαρτηθεί από την απάντηση της κυβέρνησης στα παραπάνω ζητήματα.

Η παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή κατά τη σημερινή συζήτηση (Τρίτη 2/9) στη Βουλή

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα η ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην επανακατάθεση τεσσάρων καίριων τροπολογιών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Οι τροπολογίες αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων και την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμα:

Έκκληση 139 ιστορικών για την απόσυρση του άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Παρασκευή 5/9, 5 μ.μ.: Πορεία ευαισθητοποίησης για αντιρατσιστικό, σύμφωνο συμβίωσης, ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις

Και, από τη σχετική σελίδα της Βουλής: Την αιτιολογική έκθεση, τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις στα άρθρα 1 και 2 του νόμου 972/1979, το σχέδιο νόμου, την έκθεση του ΓΛΚ

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αφήνει ατιμώρητη τη ρατσιστική βία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)