to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 28.11.2015

Οικονομία

ΥΠΟΙΚ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας: Καμία απήχηση η πρότασή μου στην προηγούμενη κυβέρνηση

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς, ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες καταθετών στην Ελβετία, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση - Διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας ότι είχε συνάντηση με τον Μπόργιανς - Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση, τονίζει ο Τρ. Αλεξιάδης


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

«Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», αναφέρει ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως όμως επισημαίνει «όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το αν η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα: αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τη σκέψη μου αυτή την έκανα γνωστή στους Έλληνες εταίρους μας και αυτό οδήγησε στις συναντήσεις. Και βέβαια στο να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα εξελιχθεί», σημειώνει.

Αναφέρει ακόμη ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει.

Σημειώνει τέλος ότι η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. «Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά 'know-how' στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα», διευκρινίζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)