to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 08.11.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβεβαιώνει «βέτο» της τρόικας στη ρύθμιση οφειλών

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η τρόικα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης έριξε «βόμβα μεγατόνων» ζητώντας από τον υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. 

Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε από το in.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, απαντώντας κατηγορηματικά «όχι». 

Ερωτηθείς δε για το εάν το θέμα αναδείχθηκε στο Eurogroup ξεκαθάρισε πως «το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες».

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» υποστηρίζει ακόμη πως η τρόικα δεν αναφέρεται μόνον στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Στο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνεται ότι «αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».

Θανάσης Κουκάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)