to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 21.05.2014

Κοινωνία

Νίκη για τις Καθαρίστριες- Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ

Απέρριψε σήμερα ο Άρειος Πάγος το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε την αναστολή της εκτέλεσης και την αναστολή της ισχύος της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που είχε κρίνει παράνομες τις απολύσεις των καθαριστριών.


Σχετικές ανακοινώσεις & ειδήσεις: Βίντεο - φωτογραφίες: Το left.gr στην κατάληψη των καθαριστριών // ΜΕΤΑ: Η αντιδημοκρατική εκτροπή του Υπουργού Οικονομικών δεν έχει τέλος // ΠΟΣΠΕΡΤ: Όλοι στο ΥΠΟΙΚ να στηρίξουμε τις καθαρίστριες // ΣΥΡΙΖΑ: Να γυρίσουν τώρα οι καθαρίστριες στις δουλειές τους // Δ. Στρατούλης: «Ανάλγητη και απάνθρωπη η άρνηση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση για τις καθαρίστριες» // Ζ. Κωνσταντοπούλου: "Η μη εφαρμογή εκτελεστής δικαστικής απόφασης είναι αυτόφωρο ποινικό αδίκημα" 

***

Καθαρίστριες: «Δεν θέλω άλλο μαύρο στη ζωή μου» (βίντεο)

Nεότερη ενημέρωση - Παρασκευή 23/5:

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία της "Ανοιχτής Πόλης" με έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, επισκέφτηκε και τις καθαρίστριες στο υπ. Οικονομικών.

Media preview

Nίκη για τις καθαρίστριες:

Απορρίφθηκε από τον ΑΠ η πρώτη αίτηση του ΥΠΟΙΚ για τις καθαρίστριες.

 

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας από τις καθαρίστριες.

Όλοι τη νύχτα έμειναν έξω από το υπουργείο.

Η "Ελληνοφρένεια" σπουπίζει έξω από το ΥΠΟΙΚ!

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

---------------------

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν οι καθαρίστριες στο Υπ Οικονομικων στην Καραγιώργη Σερβίας. Κλείδωσαν με αλυσίδα την πόρτα υπουργείου. Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν επαναπροσληφθεί παρά το ότι υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. 

Πέμπτη, 22/5:

Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την προσωρινή επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών στις υπηρεσίες του υπουργείου.  Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, το οποίο βασίζεται σε ομόφωνη γνωμοδότηση του Α'  Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο θα γίνει, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί στον συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα υποβάλλει ερώτημα της διοίκησης προς την τριμελή επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 3068/2002 του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, με αντικείμενο τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου σε παρόντα χρόνο (σ.σ. την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών).

Ο δικηγόρος των καθαριστριών κ. Γ. Καρούζος, έκανε δηλώσεις για την αναλγησία του υπουργείου Οικονομικών το οποίο δε μιλάει καθόλου για το αυτονόητο: την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης. Το υπουργείο επέλεξε να μην κάνει έφεση αλλά πήγε κατευθείαν στον Άρειο Πάγο. Γιατί όχι και στο Εφετείο, αναρωτήθηκε ο κ. Καρούζος καλώντας το υπουργείο να εφαρμόσει την πρωτόδικη απόφαση για επαναπρόσληψη (βίντεο από @dromografos):

Η Ρένα Δούρου στο πλευρό των καθαριστριών:

Embedded image permalink

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Οικονομικών, μοιράζει τη «Μαύρη Βίβλο της κυβέρνησης Σαμαρά»:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Φωτογραφία του Α. Καλοδούκα:

Το δελτίο Τύπου του υπ. Οικονομικών:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κάνει δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Α΄ Τμήματος του ΝΣΚ σε σχέση με την τηρητέα πορεία από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορά την προσωρινή επανατοποθέτηση των υπαλλήλων του κλάδου καθαριότητας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών: α) την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης β) την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γ)την άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υποβάλλει παράλληλα ερώτημα της διοίκησης προς την τριμελή επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 3068/2002 του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, με αντικείμενο τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης σε παρόντα χρόνο».

 
 
 
Προηγούμενη ενημέρωση - Πέμπτη 22/5 (Φωτογραφίες:  και lef.gr)

- H ομοσπονδία των καθαριστριών ΠΟΕ ΔΟΥ κατέθεσε  μηνυτήρια αναφορά:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, ζητείται από την Εισαγγελία Αθηνών «να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Παρούσα, στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Embedded image permalink

Παρούσες επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θεανώ Φωτίου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Μπόλαρη και Νάντια Βαλαβάνη. Στο πλευρό των καθαριστριών βρίσκονται το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Παντελεάκος, η Δέσποινα Κουτσούμπα, υποψήφια περιφερειάρχης με της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου, οι συνδικαλιστές Γιώργος Χαρίσης (ΑΔΕΔΥ), Θέμης Μπαλασόπουλος (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Π. Καλφαγιάννης (ΠΟΣΠΕΡΤ) κ.ά. και πλήθος κόσμου.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Μιλά στο Κόκκινο η εργαζόμενη Δέσποινα Κωστοπούλου:

Την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης ζητούν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

"Πότε θα κάνει ξαστεριά" τραγουδούν οι καθαρίστριες.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Αστυνομικοί μέσα στο ΥΠΟΙΚ.

Embedded image permalink

"Να εκτελέσετε τώρα τη δικαστική απόφαση"

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

-----------------------

Το υπουργείο Οικονομικών δεν εκτελεί τη δικαστική απόφαση (διαβάστε αναλυτικά), δήλωσε το πρωί «στο Κόκκινο» (105,5) η κ. Αλεξάκη, Όπως αναφέρει, οι καθαρίστριες πήγαν να πιάσουν δουλειά με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά οι προϊστάμενοι  έκαναν τους ανήξερους δηλώνοντας πως «περιμένουν το "οκ" από τον υπουργό». Όπως αναφέρει οι ανακοίνωση των καθαριστριών, «μέχρι σήμερα, Τετάρτη 21.05.2014 και ύστερα από 6 ημέρες, συνεχίζεται ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, απέναντι σε μια χούφτα γυναίκες , που αποφάσισαν  να διεκδικήσουν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή». Συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία για 15η ημέρα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, Κ. Σερβίας 10, μέχρι τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στη Δικαστική Απόφαση.

 Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των καθαριστριών, διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τις δικαστικές αποφάσεις:

Η ανακοίνωση του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών:

«ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;

   Εμείς οι ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, από  τις  18 Σεπτεμβρίου 2013 δίνουμε έναν αγώνα για τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας,   με την αμέριστη  συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.

   Η δικαίωση αυτού του αγώνα είναι πια γεγονός και επισφραγίστηκε με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  (Α/Α 1584/2014), σύμφωνα με την οποία: «υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών, με τα ίδια καθήκοντα και όρους που τις παρείχαν έως και πριν την άκυρη καταγγελία». Το δικαστήριο κήρυξε  την απόφαση προσωρινά εκτελεστή! Η απόφαση αυτή, νομίμως επιδόθηκε την Παρασκευή 16.5.2014 και ώρα 13:40 στο Υπουργείο Οικονομικών  με Α.Π. 67791/2014. Μέχρι σήμερα Τετάρτη 21.05.2014 και ύστερα από 6 ημέρες, συνεχίζεται ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, απέναντι σε μια χούφτα γυναίκες , που αποφάσισαν  να διεκδικήσουν το αυτονόητο. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

  Από πότε στην Ελληνική Δημοκρατία η συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις είναι προαιρετική;  Είναι δυνατόν αυτοί που επικαλούνται την τάξη και τον νόμο να αρνούνται  να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις; Δεν είναι δυνατό  το Υπουργείο να αντιδρά με αστραπιαία ταχύτητα σε άλλες περιπτώσεις και να μην απαντά ΑΚΟΜΗ για το αν θα υλοποιήσει απόφαση Δικαστηρίου. Κύριοι Στουρνάρα, Μαυραγάνη και Θεοχάρη, η εφαρμογή του Νόμου είναι προσωπική επιλογή, ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ!

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΗΣ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Καλούμε τους πολίτες, τα συνδικάτα, τις γυναικείες οργανώσεις, την νεολαία, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας φωνή. Συνεχίζουμε την καθιστική μας διαμαρτυρία για 15η ημέρα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, Κ. Σερβίας 10, μέχρι τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στη Δικαστική Απόφαση.

                               ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!   21.5.2014»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)