to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 24.06.2016

Διεθνή

Υπό τη σκιά του Brexit η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία

Καθένα από τα μεγάλα κόμματα, που για δικούς του λόγους επιθυμούσε την παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ερμηνεύει την ψήφο ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την ήπειρό μας, όσο και για τη χώρα της Ιβηρικής


Τη βαριά σκιά του έριξε σήμερα στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Καθένα από τα μεγάλα κόμματα, που για δικούς του λόγους επιθυμούσε την παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ερμηνεύει την ψήφο ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την ήπειρό μας, όσο και για τη χώρα της Ιβηρικής. Άλλωστε δεν είναι λίγοι που έκαναν κι έναν παραλληλισμό της συμβολικής σημασίας του βρετανικού δημοψηφίσματος με μία αντίστοιχη απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία μέσω μίας ανάλογης έκφρασης της βούλησης του λαού της.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αμέσως μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον ότι προτίθεται να παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα πως «με μεγάλη θλίψη λάβαμε υπ’ όψη» την ετυμηγορία.

Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες , αλλά και τους επιχειρηματικούς κύκλους της Ισπανίας, τονίζοντας πως πλέον η οικονομία είναι στιβαρή και με καλυμμένες τις βασικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσεις τις πιθανές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες ενός Brexit. Ο Ραχόι, μετά τις εκλογές, πρόκειται να συσκεφθεί με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ο Ραχόι ξεκαθάρισε σε όλους όσοι έχουν δούναι και λαβείν, όποιου τύπου, με τη Βρετανία και το γειτονικό Γιβραλτάρ, πως δεν πρόκειται να επηρεασθούν στο παραμικρό στις συναλλαγές τους έως ότου η Βρετανία οδηγηθεί οριστικά εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνος.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλωνίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα διατείνονται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δύνανται να λυθούν με δημοψηφίσματα» αυτόματα. Για τον Σάντσεθ οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το Brexit θα πρέπει να εντοπισθούν στην «σύγκλιση ανάμεσα στον άκρατο λαϊκισμό και σε μία ανεύθυνη δεξιά», με κύριο υπεύθυνο τον ίδιον τον Κάμερον που θέλησε να μεταθέσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα σε όλην την ΕΕ, με κίνδυνο να την συμπαρασύρει.

Ο Πέδρο Ιγκλέσιας των Podemos ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ένθεν και ένθεν διακυβευμάτων και κάλεσε κάποιους να μη σφετερίζονται τον φόβο και την ανησυχία κάποιων για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσουν μία χούφτα ψήφους».

Ο Ιγκλέσιας, που χαρακτήρισε «κακή ειδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του στη Μαδρίτη, ο υπεύθυνος της Εξωτερικής Πολιτικής των Podemos Πάβλο Μπουστίνδουι, ο οποίος βρέθηκε στη Βρετανία για να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής, δήλωσε: «εμείς θέλαμε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, για να δώσει εκ των έσω τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης. Διότι η σημερινή Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να αλλάξει από τον αγώνα που θα δώσουν οι λαοί της μέσα στους κόλπους της κι όχι έξω από αυτήν. Εμείς θέλουμε τώρα να παραιτηθεί ο Κάμερον και στις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν (των Εργατικών) που θα δώσει τη μάχη για την παραμονή και την αλλαγή στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη τη χρονιά αυτή αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειρισθεί την προσφυγική κρίση και τώρα βλέπουμε πως πρέπει να διαχειρισθεί και την έξοδο της Βρετανίας. Εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές της λιτότητας και γυρίζοντας την πλάτη σε εκατομμύρια ανθρώπους, καταδικασμένους στη φτώχεια, μέσα κι έξω από αυτήν, η Ευρώπη σήμερα φαίνεται να έχει καταρρακώσει η ίδια το όραμά της για ισοπολιτεία , ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα. Εάν υπήρχε ένα όραμα για ειρήνη κι ευημερία στο μέλλον, κανένας δεν θα ήθελε να φύγει», τονίζει στον απεσταλμένο του ΑΠΕ ο στενός συνεργάτης του Ιγκλέσιας.

«Η Ευρωπη οφείλει να ενσωματώσει το μήνυμα και να αλλάξει πορεία, όπως έπρεπε να κάνει και με την περίπτωση της Ελλάδας. Να ξαναδιατρανώσει την πίστη και τη δέσμευσή της στις βασικές αξίες, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών της ηπείρου μας. Εμείς θα πάμε στις Βρυξέλλες να κάνουμε ακριβώς αυτό: να ξαναπροβάλουμε τις θεμελιώδεις ιδέες για μία Ευρώπη των ανθρώπων και των λαών πρωτίστως», κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Μπουστίνδουι.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα τόνισε πως το “αποσχιστικό και ανεύθυνο δημοψήφισμα” του Κάμερον χαρακτηρίσθηκε από την “ψήφο του φόβου και της εκδίκησης”. Ένα είδος ψήφου που, κατά τον ίδιο, πολλοί ζητούν να δωθεί και στην προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία. Όπως τόνισε ο Ριβέρα που, μολονότι το κόμμα του γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, επίσης αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας, “ η Ευρώπη έχει να επιλύσει δύο πολύ μεγάλα κακά: τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό”.

Στη σημερινή από τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φελίπε Γκονθάλεθ, ιστορικός ηγέτης του PSOE, από τον οποίο πρέπει ανεπισήμως να πάρει το ‘χρίσμα’ κάθε υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος, αφού κι εκείνος χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον Κάμερον, ζήτησε από την ΕΕ να επιδείξει «στιβαρότητα» προκειμένου να αποφευχθεί διάχυση του φαινομένου αυτού και σε άλλες χώρες.

Ο Γκονθάλεθ τόνισε πως ο Κάμερον «για να σώσει το σπίτι έβαλε φωτιά για να σώσει τα έπιπλα» και στερεί το μέλλον και την ελπίδα από το 70% των νέων στη Βρετανία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής. Ο Γκονθάλεθ τόνισε πως αντίδοτο υπάρχει κι αυτό είναι η αντίδραση που πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή, σοσιαλδημοκρατική, και μεταρρυθμιστική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)