to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 03.07.2014

Πολιτική

Υπό κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία: Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στις μνημονιακές πολιτικές, που οδηγούν σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους και σε νέες περικοπές των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων»


Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Γ. Βρούτση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  τον ρωτούν αν θα υλοποιήσει τους νέους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και της τρόικας για νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατεδάφιση των ελάχιστων εργασιακών και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων που έχουν απομείνει από την ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ολόκληρη η ερώτηση

"Η «Έκθεση Αξιολόγησης» του ΔΝΤ, ήρθε να πιστοποιήσει και αυτή ότι η αντιλαϊκή επίθεση, η παραπέρα συρρίκνωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι μια στρατηγική «μακράς πνοής», που θα συνεχίσει να κλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια.

Ο ισχυρισμός - εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι παρά τις ανατροπές που επιβλήθηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση, τουλάχιστον από το 2010, «βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», προαναγγέλλει και νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Μάλιστα, επιχειρώντας να θεμελιώσει και ποσοτικά του λόγου το αληθές, η Έκθεση Αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρεί πολύ υψηλό για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυνική αυτή ομολογία, περί υψηλής συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, που πρέπει να μειωθεί, δείχνει και το τι πρέπει να περιμένουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Άλλωστε οι «στόχοι» και οι νέες «παρεμβάσεις» στο Ασφαλιστικό περιγράφονται επαρκώς και με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δίπλα στην «ωρίμανση» και εφαρμογή παλιότερων μέτρων που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία από 1/1/2015 (βασική και αναλογική σύνταξη όπως ορίζει ο Ν.3863/2010), με τις αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάζονται και τις «ενοποιήσεις» Ταμείων (μελέτη ΚΕΠΕ), σχεδιάζονται και νέες αιματηρές περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν των όσων έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό ακριβώς περιγράφει το «εύρημα» της Έκθεσης του ΔΝΤ για «αδύναμη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η αναφορά της μάλιστα συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ δείχνει ότι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπαίνουν πρώτοι στη λίστα της επίθεσης που θα εκδηλωθεί από εδώ και πέρα. Άλλωστε   η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σενάριο που προέβλεπε μείωση των συντάξεων του συγκεκριμένου ασφαλιστικού οργανισμού μέχρι και 35%, που προσωρινά ανακόπηκε, αλλά και «λύσεις» που προβλέπουν αύξηση των έτσι και αλλιώς δυσβάστακτων εισφορών των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Σε νέες μειώσεις στις συντάξεις οδηγούν και οι «ρήτρες μηδενικού ελλείμματος», που ήδη έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις από 1-7-2014, και στην εκ νέου μείωση των εφάπαξ (Δημόσιο). Οι μειώσεις αυτές δεν θα περιοριστούν μόνο στα επικουρικά ταμεία, αλλά αργά ή γρήγορα θα επιβληθούν και στα Ταμεία των κύριων συντάξεων, με δεδομένη και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, τη μείωση των εσόδων τους και εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και τη νομοθέτηση νέων μειώσεων και απαλλαγών για τις εισφορές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ, για τις οποίες η Έκθεση του ΔΝΤ κάνει εκτενή αναφορά.

Μόνο που αυτές οι περικοπές των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν σε νέες περικοπές επιδομάτων προς τους εργαζόμενους (ΟΑΕΔ), αλλά και σε νέες «οικονομικές τρύπες» στο ΙΚΑ, οι οποίες προφανώς και θα φορτωθούν -για άλλη μια φορά- στις πλάτες των ασφαλισμένων. Εξίσου σε νέες μειώσεις συντάξεων οδηγεί και η παραπέρα κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» σε όσα Ταμεία (επικουρικά, πρόνοιας) στηρίζουν σε αυτούς τη λειτουργία τους και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα ασφαλιστικά Ταμεία για το 2014, προβλέπεται να έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από 2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα: Για το ΙΚΑ προβλέπεται για φέτος, έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ, για τον ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. ευρώ, για τον ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, για το ΜΤΠΥ 91,3 εκατ. ευρώ για το ΤΠΔΥ 66,2 εκατ. ευρώ, για το (ΕΤΑΑ) ΤΣΑΥ 39,5 εκατ. ευρώ και για το ΕΤΕΑ 274 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης μειώνεται σταδιακά, και από 13,443 δισ. ευρώ το 2012, έφθασε στα 11,540 δισ. ευρώ το 2013 και στα 9,848 δισ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της Ομοσπονδίας, οι απώλειες που καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες αυτές έχουν προκληθεί από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, τη γενικευμένη ελαστικοποίηση της εργασίας, την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση κοινωνικών πόρων.

Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ, η μείωση εσόδων φθάνει το 8,2%, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές προς το Ίδρυμα ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ -με τα μισά να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα εισπράξεως».

           Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ.

           Σε ό,τι αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με 2.300.000 ασφαλισμένους, στο οποίο το έλλειμμα για το 2014 αναμένεται να φθάσει τα 274 εκατ. ευρώ, ήδη προωθήθηκε από 1/7/2014 νέα μείωση 5,2% των επικουρικών συντάξεων και νέος πολύ αυστηρότερος κανονισμός παροχών του, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωσή τους.

           Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) έχει αποστείλει στο Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών 25.566 περιπτώσεις ασφαλισμένων με οφειλές 187.634.733 ευρώ και από επιχειρήσεις 392 οφειλέτες με οφειλές 9.507.154 ευρώ. Ο ΟΓΑ έχει συνολικά 625.621 ασφαλισμένους και 3.159 επιχειρήσεις. Η  ετήσια δαπάνη του Οργανισμού ανέρχεται σε 3.987.677.482 ευρώ ενώ καταβάλει και 575 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Η κατάσταση των Ταμείων επιβαρύνεται από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες σε όλα τα ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040.

Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγεί το ΤΠΔΥ, σύμφωνα με αυτή την Ομοσπονδία, εκκρεμούν 38.000 αιτήσεις δικαιούχων. Το ποσό που πρέπει να χορηγηθεί φτάνει το 1,07 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο μπορεί να πληρώσει μόνο τα 400 εκατ. ευρώ.

              Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του, οι οποίες μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονται στα 7,739 δισ. ευρώ. Τα 2,7 δισ. ευρώ, αφορούν οφειλές προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, τα 100 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα αφορούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπως τα νοσοκομεία.
Παράλληλα, η συνολική κρατική επιχορήγηση του έτους 2014, ανέρχεται στο ποσό των 774.000.000 ευρώ (μειωμένη κατά 234.000.000 από πέρυσι).
Συνολικά οι οφειλές των φορέων προς τον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται στα 571.688.424 ευρώ.

             Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για πλήρη απελευθέρωση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά του εργοδοτικού «lock out», την ενίσχυση της υποαπασχόλησης, την αδιαφορία για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, την προωθούμενη επιπλέον περικοπή κατά μία ακόμα μονάδα (στη μείωση του -5% που έχει ήδη λάβει χώρα) των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση. Η  τελευταία μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκφράζει την αγωνία  ότι σύντομα τα Ταμεία θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους χωρίς την περαιτέρω κρατική ενίσχυσή τους.

Ταυτόχρονα οι αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων έχουν οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των συνταξιούχων και ενισχύουν τα αδιέξοδα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Για τους λόγους αυτούς

Επερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

  • Προτίθεται να υλοποιήσει τους νέους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και της τρόικας για νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατεδάφιση των ελάχιστων εργασιακών και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων που έχουν απομείνει από την ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα για την αποκατάσταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017 για δραστικές μειώσεις  της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων  από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά τα επόμενα έτη και πως θα καλυφτεί το φετινό προβλεπόμενο έλλειμμα των 2 δις ευρώ, χωρίς να γίνουν νέες περικοπές συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποτραπούν οι τεράστιες απώλειες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές παροχές συνεπεία της εφαρμογής του νόμου 3863/2010 από την 1/1/2015 και μετά;

  • Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη έλλειψη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των μισθών, στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στην έλλειψη πόρων και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών;

  • Θα επιμείνει στην εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας και του μηδενικού  ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές, που οδηγεί σε συνεχείς νέες μειώσεις τους ανά τρίμηνο και κατά συνέπεια στην εξαέρωσή τους και προτίθεται να μεταφέρει αυτόν το συνταξιοκτόνο τρόπο υπολογισμού και  στις κύριες συντάξεις;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Μητρόπουλος Αλέξης

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμμανατίδου Λίτσα

Βαλαβάνη Νάντια

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γελαλής Δημήτρης

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Καφαντάρη Χαρά  

Κοντονής Σταύρος

Κουράκης Τάσος

Κυριακάκης Βασίλης

Ξανθός Ανδρέας

Ουζουνίδου Ευγενία

Πάντζας Γιώργος

Παπαδημητρίου Μάνια

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)