to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 08.07.2015

Οικονομία

Υπεβλήθη στον ESM το αίτημα για χορήγηση στήριξης

Υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς


Επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση.

 

Τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης στα ελληνικά:

Εκ μέρους της ελληνικής δημοκρατίας υποβάλω αίτημα στήριξης σταθερότητας όπως ορίζεται στα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM, δεδομένου του ρίσκου της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας ως κράτους μέλους της ΕΕ και μέλους του ευρώ. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ζητά από το ESM δάνειο (δάνειο ή πρόγραμμα) διάρκειας τριων ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης ESM. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρέους και για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές του μεσομακροπόθεσμου πρόγράμματος διάσωσης η ελληνική δημοκρατία δεσμεύεται σε ενα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύνολο μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται: φορολογική μεταρρύθμιση που σχετίζεται μετα μέτρα μέτρα για το συνταξιοδοτικό

Θα συμπεριλάβουμε επίσης πρόσθετες ενέγειες για την περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου  θα εκθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις για μία περιεκτική και συνολική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγησή της από τους τρεις θεσμούς που θα παραστούν στο Eurogroup.

 Επιπρόσθετα, ο στόχος που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μέχρι τέλος της περιόδου δανειοδότησης ή και νωρίτερα,η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την πλήρη και προσιτή χρηματοδότησή της από την αγορά για την κάλυψη των μελλοντιών απαιτήσεων όπως επίσης και την οικονομική και χρηματοπιστωτική της βιωσιμότητα.

--------

Ο Mισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG) και όχι από το Eurogroup.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος μπορεί να εξεταστεί από το EWG και δεν συντρέχει λόγος να συγκληθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

tags: ESM

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)