to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ΥΠΕΚΑ προτιμά τις ταβέρνες από το οικοσύστημα

Διαμαρτυρία οικολογικών οργανώσεων για τον Σχινιά


Tη σφοδρή αντίδραση της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δικτύου Μεσόγειος SOS προκαλεί το περιεχόμενο τροπολογίας στον Νόμο 4280/2014 του ΥΠΕΚΑ που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των αυθαίρετων ταβερνών στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα. Με το άρθρο 63 παρατείνεται η λειτουργία τους για ένα χρόνο εντός της προστατευόμενης περιοχής, πάνω στον αιγιαλό και σε κτίσματα χαρακτηρισμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα.

Όπως επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις, με αυτό τον τρόπο τροποποιείται αυθαίρετα το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σχινιά. Ταυτόχρονα η τροπολογία αγνοεί τις οριστικές και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης για τις ταβέρνες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 1999 και καταδεικνύει το έλλειμμα οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για ουσιαστική εξυγίανση και προστασία της περιοχής.

Επιπλέον «μεριμνά» για την παράτυπη μετεγκατάστασή τους στη Ζώνη Β2 του Εθνικού Πάρκου, αψηφώντας το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε το 2001 τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπαν «...ότι επιτρέπεται εντός της Ζώνης Β2 η ανέγερση εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων...», κρίνοντας ότι τέτοιου είδους χρήσεις δεν συνάδουν με τους σκοπούς του Εθνικού Πάρκου, καθώς διασπούν την ενότητα του οικοσυστήματος και δημιουργούν τις προϋποθέσεις περαιτέρω βλαβών στο αξιόλογο αυτό οικοσύστημα.

Οι δύο οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η πλημμελής προστασία της περιοχής του Σχινιά έχει απασχολήσει επανειλημμένως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των ενδείξεων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην "ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική αξία" της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).

Καλούν δε "τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν την αρμόζουσα βούληση για την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση της πολύτιμης αυτής φυσικής περιοχής προχωρώντας, κατ' ελάχιστον και ως οφείλουν στην άμεση αναστολή λειτουργίας των ταβερνών ,που αποτελούν διαχρονικό 'μνημείο' αυθαιρεσίας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)