to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 14.01.2014

Πολιτική

«Ξεψαχνίζει» την Τρόικα η Ευρωβουλή

Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα έρθει στην Ελλάδα στις 29-30 Ιανουαρίου. Στις σχετικές ακροάσεις κατέθεσε χθες ο Όλι Ρεν, ενώ ακολουθεί σήμερα, Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ και την Τετάρτη ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μετά τις καταθέσεις αυτές, η επιτροπή θα εξετάσει το προσχέδιο έκθεσης την Πέμπτη 16/1.


Στη φωτογραφία: ο Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της έρευνας, και ο Hoang Ngoc, γάλλος ευρωβουλευτής.

"Η τρόικα παρακολουθεί προσεκτικά εάν οι χώρες υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει, αλλά είναι πλέον καιρός να ελεγχθεί με τη σειρά της και η τρόικα", αναφέρει δελτίο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου. Κι αν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την εν λόγω έρευνα, στην Ευρώπη η συζήτηση για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρόικας έχει πάρει φωτιά. 

Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες σχετικά με το πώς λειτουργεί η Τρόικα είναι πολλές, γι' αυτό και το Ευρωκοινοβούλιο διεξάγει έρευνα, το προσχέδιο της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ. Μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται ήδη τις πληγείσες χώρες, ανάμεσά τους βεβαίως και την Ελλάδα, ενώ στο Κοινοβούλιο καλούνται σε ακρόαση άνθρωποι που έχουν εμπλοκή στις αποφάσεις που έχει λάβει κατά καιρούς η Τρόικα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος η Τρόικα χρεώνεται λάθη και δυσλειτουργίες και τελικά σοβαρές αστοχίες όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους, παρά την δημοσιονομική προσαρμογή. Στην έκθεση γίνεται ακόμα, στοιχείο εξίσου σοβαρό, λόγος για έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια καθώς και έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. 

 

Επισκέψεις σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου

 

Μια αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκε την Πορτογαλία στις 6-7 Ιανουαρίου και την Κύπρο στις 10 Ιανουαρίου, ενώ επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί στην Ιρλανδία στις 16-17 Ιανουαρίου και την Ελλάδα στις 29-30 Ιανουαρίου. Η αρχική επίσκεψη στη χώρα μας είχε προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε με παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μη χαλάσει η μνημονιακή φιέστα ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν συναντήσεις με υπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Δηλώσεις των επικεφαλής του Troika Report 

Ο Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της έρευνας, επιμένει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας χρειάζονται δημοκρατική νομιμοποίηση: «Το Κοινοβούλιο της ΕΕ πρέπει να συναποφασίζει όταν πρόκειται για κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν της δημοκρατικής νομιμοποίησης, και άρα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειαζόμαστε πια το Κοινοβούλιο της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα γύριζε το ρολόι της Ευρώπης πολλές δεκαετίες πίσω."

Ο κ. Hoang Ngoc, γάλλος ευρωβουλευτής δήλωσε: "Η έρευνα αυτή έχει συσταθεί για να παρέχει απαντήσεις σε όλους εκείνους των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από την Τρόικα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την δραστηριοποίηση της Τρόικας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη να εκτιμηθεί κατά τρόπο διαφανή και δημοκρατικό αν αυτή ήταν η καλύτερη μέθοδος δράσης, τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολούθησε όσο και από πολιτική άποψη."

Ακροάσεις  Ρεν - Τρισέ - Ρέγκλινγκ

Η οικονομική επιτροπή θα οργανώσει ακρόαση στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έτσι ώστε τα μέλη να θέσουν ερωτήσεις σε νυν και πρώην υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται με την Τρόικα. Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου κατέθεσε ο Όλι Ρεν, ενώ ακολουθεί σήμερα, Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ και την Τετάρτη ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μετά από τις καταθέσεις αυτές, η επιτροπή θα εξετάσει το προσχέδιο έκθεσης την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Ένα ερωτηματολόγιο έχει επίσης σταλεί στα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις που ασχολούνται με τα προγράμματα διάσωσης. 

Η αξιολόγηση της τρόικας θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί της τελικής έκθεσης της έρευνας κατά τη διάρκεια της συνόδου του Μαρτίου.

Δείτε το δελτίο τύπου της ομάδας που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)