to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 05.04.2015

Πολιτική

Οι εργασίες της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους (ενημέρωση-βίντεο)

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής οι τοποθετήσεις για το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο της συγκρότησης της «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό και νομικό του έλεγχο.


Διαβάστε τοποθετήσεις & σχετικές εξελίξεις - αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω:

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, οι τοποθετήσεις για το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο της συγκρότησης της «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό και νομικό του έλεγχο.

Ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως η συγκρότηση της Επιτροπής, θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και «δίνει το μήνυμα της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή είναι να φύγουνε απ' τον πολιτισμό της Ευρώπης οι παραβιάσεις των αρχών νομιμότητας της αστικής δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Κασιμάτης.

«Όταν το 1994 το χρέος ήταν 90 δισ. ευρώ, ο λαός είχε πληρώσει γι' αυτό 575 δισ., δηλαδή 6,3 φορές πάνω από το αρχικό. Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, το χρέος ήταν 300 δισ. κατά την Eurostat και απ' αυτό, τα 211 δισ. αφορούσαν τόκους. Αυτό και αν είναι επαχθές χρέος, επονείδιστο, ή με όποιο άλλο επίθετο θέλετε να το ονομάσετε!» παρατήρησε ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης. 

Έχοντας εμπειρία από προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο κ. Μηλιαράκης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρότεινε «να δημιουργηθεί μια διαδικασία προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφανθεί αν θίγεται από το PSI ο πυρήνας του δικαιώματος των ασφαλιστικών ταμείων ως ΝΠΔΔ, και να κουρεύονται καταθέσεις που αποτελούν εγγύηση και ασφάλεια των ασφαλισμένων».

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρότεινε για το έργο της Επιτροπής, τρεις βασικές κατευθύνσεις διερεύνησης: 

Το αν οι διαπραγματεύσεις των δύο Μνημονίων έγιναν υπό πίεση και άρα έλλειψη συγκατάθεσης από πλευρά της Ελλάδος, (καθώς η σύναψη σύμβασης υπό οικονομική απειλή και χωρίς συναίνεση και των δύο μερών, απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Βιέννης), το κατά πόσον έχει αλλάξει η συγκυρία από το 2010 ή το 2012, ώστε να δικαιολογείται σήμερα η επανεξέταση των τότε συμφωνιών (έλλειψη συναίνεσης σήμερα), καθώς και το αν η εφαρμογή των Μνημονίων έχει οδηγήσει σε παραβίαση του Κοινωνικού Χάρτη της ΕΕ, και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ξεπεράσει τις αρμοδιότητες που τους χορηγούσε η Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντε Σούτερ, προειδοποίησε πως «η ισχύς του εθνικού δικαίου μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για τη μη τήρηση μιας διεθνούς συμφωνίας, μόνον όταν είναι πρόδηλη η παραβίασή της και για θεμελιώδεις κανόνες».

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, επισήμανε πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την πιστοποίηση της νομιμότητας ή της παρανομίας του δημοσίου χρέους, είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις ξένες κυβερνήσεις. 

«Δεν είναι για παράδειγμα, καθόλου συμπτωματικό, ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες π.χ. της Γερμανίας πωλούν τα ελληνικά ομόλογα- και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι έχουμε μια οιονεί εκχώρηση χρέους από τις (γαλλικές και γερμανικές κυρίως), τράπεζες προς τις κυβερνήσεις» ανέφερε.

Στην πρωινή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν επίσης, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Σταύρος Τομπάζος, ο οποίος υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν ενδημική αλλά εισαγόμενη, ο επικεφαλής της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής, που διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Αρχής στο έργο της Επιτροπής, ο διεθνολόγος Χρήστος Θεοδωρόπουλος, και η καθ. εργατικού δυναμικού και οικονομικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Οσλέμ Στόκχάμερ.

«Είναι ειλικρινά συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι οι επιστήμονες και όλα τα μέλη της Επιτροπής -και μιλώ ειδικά για τους ορμώμενους από το εξωτερικό- αποδέχθηκαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια χωρίς απολύτως καμία αμοιβή» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής σε σύντομη παρέμβασή της. 

«Αυτό έχει μια σημασία, γιατί η χώρα αυτή έχει υποφέρει από τη διασπάθιση τεράστιων ποσών σε αμοιβές διαφόρων τύπων συμβούλων, οι οποίοι συνήθως κατέληγαν στην παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από διαφόρων τύπων αξιώσεις, όπως στην περίπτωση της Ζήμενς» συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

(Πληροφορίες: real.gr)

____________________________

Σάββατο 4/4

Ως "οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία", παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας -σε εκδήλωση στη Βουλή το Σαββατο- τις διαδικασίες συγκρότησής της.

"Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο - και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο" ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής. 

 

Σύσσωμη η πολιτειακή ηγεσία στην πρεμιέρα της επιτροπής για το χρέος

(σύσσωμη η πολιτειακή ηγεσία στην πρεμιέρα της επιτροπής για το χρέος, φωτ. ΑΠΕ)

Η σύσταση της Επιτροπής ήταν μια από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί χρέος προς την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για Δικαιοσύνη και Αλήθεια.

Τον συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα. Τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους κ. Ερίκ Τουσέν.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Αυγής:

Την πολιτική διάσταση της κρίσης χρέους ανέδειξαν οι υπουργοί

Με την υψηλής συμβολικής αξίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους ή «Επιτροπής για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους», όπως είναι η επίσημη ονομασία της.


Το λόγο πήραν αρκετοί υπουργοί, καθώς κι ο Er. Toussaint, ειδικός σε θέματα δημόσιου χρέους και συντονιστικής της επιστημονικής ομάδας της Επιτροπής, όπως κι η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, που θα αναλάβει να επικοινωνήσει τα ευρήματα της Επιτροπής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο.
Για τις βαθιές οικονομικές αλλαγές που οδήγησαν στον κατακερματισμό του χρέους, αλλά και τα ελαττώματα στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Τον λόγο πήρε ακόμα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κι υπουργός Εθν. Άμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας για τα παρασκήνια της προσφυγής στο Μνημόνιο.


Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, κι ο υπουργός Δικαιοσύνησης, Ν. Παρασκευόπουλος, ανέδειξαν τους μηχανισμούς της διαφθοράς που εκτόξευσαν το χρέος, αλλά και την διεθνή διάσταση που έχει το φαινόμενο αυτό, ιδιαιτέρως λόγω της καθοριστικής θέσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αυτήν την διόγκωση του χρέους. «Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νικολούδης, έκφραση που χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια κι από άλλους υπουργούς.


Για τη διεθνή διάσταση της κρίσης χρέους και τα πολιτικά κίνητρα των αποφάσεων που πάρθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής, κι ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας, Κ. Ήσυχος.

Στις εργασίες της Επιτροπής μίλησε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών για την σύστασή της, όπως κι οι αναπληρωτές υπουργοί Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, κι Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)