to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 29.06.2016

Πολιτική

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Θεσμών η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών Γ. Τσατάνη

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Θεσμών η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για τις καταγγελίες της σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.


Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση για το αν πρέπει να παρίσταται στην Επιτροπή ως συνεργάτης, ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη, Θέμης Σοφός. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, επικαλούμενοι τον κανονισμό της Βουλής, επέμειναν ότι δεν πρέπει να είναι παρών στη διαδικασία ο κ. Σοφός καθώς είναι δικηγόρος της κ. Τσατάνης. Ο ίδιος ο κ. Σοφός, δήλωσε ότι «για λόγους ευπρέπειας», αποχωρεί και δεν θα παρίσταται ως συνεργάτης της κ. Τσατάνη για να διευκολύνει τη διαδικασία, «παρά το γεγονός ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της Επιτροπής».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, που έδινε τη δυνατότητα να παρίσταται ως συνεργάτης της κ. Τσατάνη ο κ. Σοφός μετά από αίτημα της ίδιας.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι είναι θεσμικά παράλογο να υποχωρήσει η Επιτροπή και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία τους κατηγόρησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου και προσέθεσε ότι κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η ακρόαση της κ. Τσατάνη.

Γ. Τσατάνη: Νομίμως έλαβα την δικογραφία Βγενόπουλου, δέχτηκα «άγριο πόλεμο» επειδή δεν την παρέδωσα

Στους ισχυρισμούς της ότι νομίμως έλαβε την δικογραφία Βγενόπουλου επέμεινε η εισαγγελέας Εφετών, Γ. Τσατάνη, κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακρόαση που θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη με ερωτήσεις των βουλευτών. Η Γ. Τσατάνη υποστήριξε ότι έχει στοχοποιηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει την δικογραφία Βγενόπουλου, ενώ μίλησε μάλιστα για «άγριο πόλεμο» εναντίον της.

Η εισαγγελέας Εφετών επανέλαβε αρκετές φορές ότι νομίμως έλαβε την δικογραφία Βγενόπουλου επικαλούμενη μάλιστα την σχετική γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Γ. Παντελή, στις 18/12/15. Η Γ. Τσατάνη υποστήριξε ότι αυτή επιδίωξε την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για να ζητήσει «ευθαρσώς εξηγήσεις» για την «κατ’ επανάληψη δυσανεξία» που είχε εκφράσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος για την ανάληψη της δικογραφίας Βγενόπουλου από την ίδια.

"Η Ευ. Κουτζαμάνη μου μετέφερε την ενόχληση του Δ. Παπαγγελόπουλου"

Μάλιστα η εισαγγελέας ανέφερε ότι την σχετική ενόχληση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για το πρόσωπό της την είχε μεταφέρει στην ίδια η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Ευ. Κουτζαμάνη, η οποία είχε δεχτεί επίσκεψη από τον Δ. Παπαγγελόπουλο στις 4/11/15. Η Γ. Τσατάνη ισχυρίστηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην συνομιλία που είχε με την Ευ. Γκοτζαμάνη και την πρόεδρο του Άρειου Πάγου, Β. Θάνου, επανέλαβε την άποψή του ότι η ανάληψη της δικογραφίας ήταν παράνομη και φέρεται να είπε ότι «τι την κρατάτε; ασκήστε πειθαρχική δίωξη».

Η εισαγγελέας Εφετών παρατήρησε ότι «η πράξη αρχειοθέτησης δεν παράγει δεδικασμένο», καθώς νεότερα γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν ανάσυρση της υπόθεσης, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει λάβει τα σχετικά στοιχεία από τους Κύπριους εισαγγελείς. Η Γ. Τσατάνη τόνισε ότι «δεν αμφισβητώ την εντιμότητα του αναπληρωτή υπουργού, αλλά την σοβαρότητα με την οποία έχει χειριστεί το θέμα». Επίσης δήλωσε «θυμωμένη κι αγανακτισμένη, αλλά όχι φοβισμένη» κι ανάφερε ότι στα 35 χρόνια της θητείας της στην Δικαιοσύνη «δεν έχω δώσει δικαιώματα ότι είμαι χρωματισμένη».

"Υπονοούμενα ότι κάποιοι ψάχνουν τον υπολογιστή της"

Η Γ. Τσατάνη υπονόησε ότι κάποιοι ψάχνουν τον υπολογιστή της προειδοποιώντας τους ότι τα στοιχεία τα έχει καταγράψει στον «σκληρό δίσκο» του κεφαλιού της και σε χειρόγραφα μπλοκ. Το υπονοούμενο προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε από την εισαγγελέα να εξηγήσει τι εννοεί, όμως η Γ. Τσατάνη απέφυγε να μιλήσει περισσότερο για το θέμα αυτό περιοριζόμενη στο να διαψεύσει ότι κάποιος άλλος έγραψε και της παρέδωσε το πόρισμα με το οποίο η δικογραφία Βγενόπουλου μπήκε στο αρχείο.

Η Γ. Τσατάνη σχολίασε ότι είναι γνωστοί οι κανόνες περί συνάφειας κι η υποχρέωση των εισαγγελέων να εφαρμόζουν τον συσχετισμό συναφών υποθέσεων. Η εισαγγελέας ανάφερε ότι ο εισαγγελέας Γ. Αγγελής την πληροφόρησε ότι εκκρεμούν κι άλλες συναφείς υποθέσεις. Μάλιστα η Γ. Τσατάνη σχολίασε ότι την ίδια πληροφορία είχε και το «Hot Doc», αρνήθηκε όμως ότι το σχόλιό της υπονοούσε ότι ο Γ. Αγγελής μιλούσε με τους δημοσιογράφους του περιοδικού.

"Εκτιμούσα τον Γ. Αγγέλου, δεν αποφάσισα από μόνη μου την μεγάλη εγγυοδοσία"

Αναφερόμενη στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου και τις σχετικές επισημάνσεις που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας παρατήρησε ότι εκτιμούσε τον Γ. Αγγέλου, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, κι ότι η μεγάλη εγγυοδοσία που του είχε επιβληθεί δεν αποφασίστηκε μόνο από αυτή, αλλά ήταν ομόφωνη απόφαση ανακριτή κι εισαγγελέα, ούτε άρθηκε στην συνέχεια από δύο βουλεύματα που εκδόθηκαν για την υπόθεση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ίδια δεν είχε λόγους εξαίρεσης για προσωπικούς λόγους για τις υποθέσεις Βατοπαιδίου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων SONAC, παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν πολιτευτής της Ν.Δ. Μάλιστα ανέφερε ότι στην υπόθεση των εξοπλιστικών είχε ζητήσει την παραπομπή και των 18 κατηγορούμενων.

(Πηγή Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)