to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 17.06.2016

Πολιτική

Αν. Ξανθός: Ανάγκη συστηματικού διαλόγου για την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο

Την ανάγκη οργάνωσης ενός «συστηματικού διαλόγου» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετωπιση των μεταξύ τους ανισοτήτων στους τομείς της διαθεσιμότητας, της τιμολόγησης, της αποζημίωσης και της προμήθειας των φαρμάκων, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, στη σημερινή παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο


Ο Ανδ. Ξανθός ανέφερε ότι «αυτά τα προβλήματα αποκτούν άλλη διάσταση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και λόγω των μέτρων λιτότητας έχει υποβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη». Σημείωσε, δε, ότι «πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2014 το 11,3% του πληθυσμού δεν πήρε τα φάρμακά του, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας, με αδιαμφισβήτητο κόστος ανθρώπινης υγείας, απώτερων δαπανών περίθαλψης, κοινωνικής συνοχής και σε τελευταία ανάλυση Δημοκρατίας».

 

Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργος τόνισε: «Πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα όλων να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε φάρμακα που θεραπεύουν, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Είναι, πλέον, κοινός τόπος πως οφείλουμε να οργανώσουμε ένα συστηματικό διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών που οδηγούν σε στρεβλώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες στο πεδίο της διαθεσιμότητας, τιμολόγησης, αποζημίωσης και προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητούμε διακρατικές συνέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε, μέσα από μηχανισμούς κοινής διαπραγμάτευσης, την ευχερή πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα, με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης. Μόνο μέσα από τη διαφανή και ισότιμη συνεργασία μας μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώση και πληροφορίες, να προωθήσουμε την έρευνα και τις επενδύσεις, να αξιολογήσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)