to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 02.02.2024

Πολιτική

Ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα βρεθεί για ακόμη μία φορά στο μικροσκόπιο των ευρωβουλευτών. Υποκλοπές, δολοφονία Καραϊβάζ, αγωγές κατά των δημοσιογράφων, ανεξαρτησία των ΜΜΕ και pushbacks, τα «αγκάθια» για το Κράτος Δικαίου


Τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία φορά που η χώρα μας κάθισε στο «σκαμνί» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια διαδικασία που κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων - κόλαφο που εκθέτει την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να θίξουν εκ νέου τα θέματα του Κράτους Δικαίου, την ώρα που επιβεβαιώνονται από την Frontex οι καταγγελίες για την τραγωδία της Πύλου και τις επαναπροωθήσεις γενικότερα, καθώς και η Ελλάδα μετριέται «κάτω από τη βάση» στον Δείκτη Διαφθοράς.

Έτσι, την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου , το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με κείμενο και ψήφισμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Κοινοβούλιο θα επικεντρωθεί στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της χρήσης predator κατά δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων καθώς και στην ασφάλεια τους υπό το πρίσμα της έλλειψης προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

Οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να θίξουν και τις υποθέσεις των pushbacks εν μέσω καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Στο μικροσκόπιο των ευρωβουλευτών μπαίνει και η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Καταπέλτης η έκθεση - Τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνεδρίασης

Η έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί καταπέλτη για τη χώρα μας.

Με 42 ψήφους υπέρ, 10 κατά, 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν βαθύτατες ανησυχίες για το γεγονός ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ διαβρώνονται και ως σημαντικά προβλήματα για την Ελλάδα οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στο κυβερνητικό πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ και το πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ που γλίτωσε η ΕΥΠ. Έντονη ήταν η ανησυχία για την αυθαίρετη παρακολούθηση, τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων και τις στρατηγικές αγωγές (SLAPPs), ενώ ανησυχούν βαθύτατα για το γεγονός ότι τρεις νέοι Ρομά έχουν δολοφονηθεί μέσα σε τρία χρόνια στην Ελλάδα, την ώρα που δεν υπάρχει ενδελεχής έρευνα από τις αρχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)