to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

WWF: Δυνητικός πολλαπλασιασμός των θέσεων εργασίας και του τοπικού εισοδήματος της Δ.Μακεδονίας, χωρίς τον λιγνίτη

Έναν άλλο δρόμο, διαφορετικό, από τον λιγνιτικό μονόδρομο για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, που εδώ και δεκαετίες "καίγεται" για να ηλεκτροδοτείται όλη η χώρα, δείχνουν δύο νέες μελέτες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.


Μάλιστα, το «σενάριο ισχυρής ανάπτυξης», που προτείνει η οργάνωση, προβλέπει σχεδόν διπλάσιες θέσεις εργασίας (11.595) από αυτές που πρόκειται να χαθούν εξαιτίας της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και αύξηση παραπάνω από δύο φορές του τοπικού εισοδήματος, που θα απωλεσθεί την επόμενη δεκαπενταετία χωρίς τον λιγνίτη. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι και χωρίς λιγνίτη μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ειδικότερα, στην πρώτη μελέτη με θέμα «Οδικός Χάρτης Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική Περίοδο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια κρόκου, αρωματικών και ενεργειακών φυτών, όπως και στην περαιτέρω αειφορική ανάπτυξη της δασοπονίας. Κεντρικός πυλώνας στον δευτερογενή τομέα ήταν η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η επεξεργασία της ιπτάμενης τέφρας και η μεταποίηση αρωματικών φυτών. Τέλος, ο τριτογενής τομέας στηρίζεται στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, αλλά και στην έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας. Για κάθε τομέα καταρτίστηκαν 3 σενάρια «ήπιας», «μέσης» και «ισχυρής» ανάπτυξης, και για το καθένα από αυτά εκτιμήθηκαν οι θέσεις εργασίας, η τοπικά προστιθέμενη αξία (ΤΠΑ) και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίησή τους.

 

Ακόμα, και στο σενάριο «ήπιας ανάπτυξης», με τις πιο μετριοπαθείς παραδοχές για τις 12 αυτές οικονομικές δραστηριότητες, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνο δεν καταρρέει, καθώς αναπληρώνονται οι περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργείται μεγαλύτερη ΤΠΑ, σε σχέση με τις απώλειες από την απόσυρση των λιγνιτικών ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ). Το σενάριο «μέσης ανάπτυξης», οδηγεί σε 2.197 περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν από την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών ως το 2030.

 

Μάλιστα, η υλοποίηση του σεναρίου «ισχυρής ανάπτυξης» δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν διπλάσιες θέσεις εργασίας (11.595) και παραπάνω από δύο φορές το τοπικό εισόδημα που θα χαθεί την επόμενη δεκαπενταετία απ΄ την απόσυρση των ΑΗΣ, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι συγκρίσιμες με το κόστος των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων που επιδιώκει να κατασκευάσει η ΔΕΗ. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη πιθανών πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους για την υλοποίηση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο σε βάθος 15ετίας.

 

Η δεύτερη μελέτη με θέμα, «Εναλλακτικές Λύσεις για την Τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία - Η περίπτωση της πόλης της Πτολεμαΐδας», αποδεικνύει ότι το δίλημμα «λιγνίτης ή πετρέλαιο», για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του δικτύου τηλεθέρμανσης παύει να υφίσταται, καθώς αναδεικνύει οικονομικά ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στις ΑΠΕ. Εξετάστηκαν 6 σενάρια με διαφορετικά μίγματα 4 τεχνολογιών ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Η ανάλυση έδειξε ότι το σενάριο που συνδυάζει συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας με χρήση στερεής βιομάζας, αλλά και βιαοερίου, με την ηλιοθερμία, επιδεικνύει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και αναγκών σε πρώτη ύλη (βιομάζα), καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της σημερινής τιμής πώλησης θερμότητας.

 

Σχολιάζοντας τις δύο μελέτες ο κ. Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος τομέα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς, δήλωσε: «Καθώς οι διεθνείς εξελίξεις προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα παραμείνει προσκολλημένη στον λιγνίτη που στραγγαλίζει τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες και καταστρέφει περιβάλλον και δημόσια υγεία ή θα αλλάξει πορεία; Οι εκθέσεις που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η έγκαιρη στροφή σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, είναι ικανές να ανακόψουν τη διαφαινόμενη έκρηξη της ανεργίας και την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, δίνοντάς της μια νέα αναπτυξιακή πνοή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)