to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 20.04.2016

Διεθνή

Βρετανία: "Επικίνδυνο στοίχημα" το Brexit λένε 8 πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ

Η Βρετανία θα είναι φτωχότερη, πιο εσωστρεφής και ο ρόλος του Λονδίνου ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου μπορεί να υπονομευτεί σε περίπτωση Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, υπογραμμίζουν 8 πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύουν στην εφημερίδα "The Times".


"Μια ψήφος υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ αντιπροσωπεύει ένα επικίνδυνο στοίχημα για το οικονομικό μέλλον της χώρας", επισημαίνουν.

Την επιστολή αυτή υπογράφουν οι Τίμοθι Γκάιτνερ, Χένρι Πόλσον, Τζον Σνόου, Πολ Ο'Νιλ, Λόρενς Σάμερς, Ρόμπερτ Ρούμπιν, Μάικλ Μπλούμενταλ και Τζορτζ Σουλτς, οι οποίοι προειδοποιούν σχετικά με το Brexit λίγο πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Βρετανία.

"Το Brexit θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου. Για πολλούς οικονομικούς θεσμούς, το Λονδίνο έχει εξυπηρετήσει ως ένας τόπος εκκίνησης οικονομικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη", υπογραμμίζουν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών.

"Ένα Ηνωμένο Βασίλειο που γίνεται εσωστρεφές και είναι λιγότερο προσηλωμένο στην Ευρώπη είναι και λιγότερο σε θέση να ηγηθεί των κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη", επισημαίνουν επίσης.

Το Brexit θα προκαλέσει αναστάτωση στο εμπόριο και οι προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών θα είναι δύσκολες, σημειώνουν.

"Η αβεβαιότητα που περιβάλλει ένα Brexit ήδη φαίνεται να επενεργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και στο κλίμα στην αγορά και μια ψηφοφορία για να φύγουμε (από την ΕΕ) θα μπορούσε να σημάνει μια εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη και περαιτέρω", σημειώνουν.

"Για μας η καλύτερη εναλλακτική φαίνεται ότι είναι να εργαστούμε για την πρόοδο εντός των ορίων της ΕΕ, χωρίς να διατρέξουμε τον σημαντικό οικονομικό κίνδυνο του Brexit: μια μικρότερη, με βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης βρετανική οικονομία τα επόμενα χρόνια", καταλήγουν οι 8 πρώην υπουργοί Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του TNS, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 38% των Βρετανών υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το 34% την έξοδο.

Η σφυγμομέτρηση αυτή, η οποία διεξήχθη από τις 12 ως τις 14 Απριλίου, δείχνει επίσης ότι το 28% των Βρετανών ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 1.198 ανθρώπων μέσω Διαδικτύου.

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)