to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 22.12.2014

Πολιτισμός

Βόυτσεκ, μια τραγωδία της ταπεινής ζωής

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Βόυτσεκ», στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις (Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο). O Aγγελος Καλοδούκας με την κάμερα του left.gr παρακολούθησε τις πρόβες και μίλησε με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς.


Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Βόυτσεκ», στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις (Λεωνίδου 7,Μεταξουργείο).

Ο Βόυτσεκ, γραμμένος το 1836 στη Γερμανία από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ, είναι έργο κλασικό και ταυτόχρονα το ορόσημο της σύγχρονης δραματουργίας, το έργο που επηρέασε όσο κανένα άλλο το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα χάρις στις μικρές αποσπασματικές του σκηνές και την αινιγματική τους ακολουθία.

Η ιστορία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του βετεράνου του σουηδικού και πρωσικού στρατού Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ (1780-1824), που εκτελέστηκε σε δημόσια εκτέλεση στη Λειψία, στις 27 Αυγούστου 1824, για το φόνο της 46χρονης Γιοχάννα Κρίστιαν Βόοστ, μετά από γνωμοδότηση του Δρα Γιόχαν Κρίστιαν Κράους ότι είχε σώας τας φρένας κατά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Στο θεατρικό έργο βλέπουμε τον Βόυτσεκ να ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου, για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ στην εξέλιξη του έργου θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απατά. Στην πραγματικότητα βλέπουμε την ιστορία ενός απλού ανθρώπου που τρελαμένος από τις ταπεινώσεις και τη ζήλεια, σκοτώνει την ερωμένη του. Στο έργο τονίζονται τα κοινωνικά στοιχεία υπογραμμίζοντας το πώς απαξιώνεται  ένας άνθρωπος όταν αισθάνεται ότι άδικα έχει χάσει τα πάντα στον κόσμο.

Η σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου είναι εξαιρετική, οι ηθοποιοί παίζουν με ένα εξπρεσιονιστικό τρόπο που πραγματικά σε κινητοποιεί συναισθηματικά και πνευματικά. Μια παράσταση που πραγματικά κάνει τους θεατές να σκέφτονται και ταυτόχρονα τους καθηλώνει με την έντασή της. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

Το left και ο Άγγελος Καλοδούκας εκτός από τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε πήρε και δυο μικρές συνεντεύξεις από τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο... 

....και τους ηθοποιούς:

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν

Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε

Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός

Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος

Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης

Photo credits: Αντωνία Καντά

Video & trailercredits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Διανομή

Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία

Δαβίδ Μαλτέζε: Λοχαγός, Αρχιτυμπανιστής

Ηλίας Μελέτης: Βόυτσεκ

Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος

Μερικές ακόμα φωτογραφίες:

Περισσότερες φωτογραφίες, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)