to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 03.12.2013

Πολιτική

153 ψήφοι για τον προϋπολογισμό

Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε ο πρϋπολογισμός του 2014. 142 βουλευτές τον καταψήφισαν, ενώ ο ανεξάρτητος Κασαπίδης ψήφισε παρών..


Δείτε όλες τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το youtube της Αυγής

Σάββατο 7/12

Νίκος Βούτσης: Σταματήστε να εμπορεύεστε τον φόβο

Η ομιλία του Γιάννη Δραγασάση για τον προϋπολογισμό

_________________

Αλ. Τσίπρας: Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής

«Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», τόνισε πριν λίγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα. «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτό» είπε ακόμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε πολιτική που έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τριπλασίασε την ανεργία, έριξε στη φτώχια τον λαό.

«Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;», αναρωτήθηκε.

_____________________________

 
 

Παρασκευή 6/12

Ξεκίνησε η 4η μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Χ. Καφαντάρη: Προϋπολογισμός με "μαγειρεμένο" πλεόνασμα

Οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν ένα κομμάτι του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Δεν είναι μηχανισμός καταστολής και έτσι, σαν κομμάτι του ελληνικού λαού πρέπει να αντιμετωπίζονται". 

Π. Λαφαζάνης: Άφαντος ο Στουρνάρας – Ο Σαμαράς υπεύθυνος για τη λεηλασία 

«Άφαντο» χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, υπέδειξε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως τον κύριο υπεύθυνο για το πολιτικό πρόβλημα: «Ο υπεύθυνος για τη λεηλασία είναι ο Πρωθυπουργός, και μη χτυπάτε το σαμάρι», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους Βουλευτές της κυβέρνησης.

Πέμπτη 5/12

Συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2014. Μερικές από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Μαν. Γλέζος: Τα τρία βάθρα της ανάπτυξης (βίντεο)

Τα τρία βάθρα της ανάπτυξης για την οικονομία παρουσίασε ο Μαν. Γλέζος κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλή: τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Π. Κουρουμπλής: Πλεόνασμα πόνου και καταστροφής (βίντεο)

Το πλεόνασμα των 3 δισ. το 2014 θα προέλθει από τα 2,5 δισ. περικοπών στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, επεσήμανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επιπλέον, πρόσθεσε: "Αυτό είναι το πλεόνασμα του πόνου, της κοινωνικής καταστροφής και της κατάρρευσης της κοινωνικής άμυνας της ελληνικής κοινωνίας". "Θα σώσετε την ελληνική οικονομία κόβοντας το ΕΚΑΣ από τους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι "κατέρρευσε ο εργασιακός πολιτισμός", ενώ για την παιδεία εκτίμησε ότι θα γυρίσουμε στον υπουργό Θηβαίο, που είπε το 1962 στους φοιτητές να κλαίνε τη μοίρα τους γιατί γεννήθηκαν φτωχοί.

Θ. Δρίτσας: Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, αλλά όσο μένει αυτή η κυβέρνηση

Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, αλλά όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση, φέρνει νέα δεινά στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το αίτημα των ημερών. Ιστορικό αίτημα, αλλά και άκρως επιτακτικό και επίκαιρο. 

Β. Διαμαντόπουλος: «Η μονταζιέρα λειτουργεί υπερωριακά»

«Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε είναι για λίγους και γι' αυτό λίγοι σας στηρίζουν» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον λαό να ανατρέψει την κυβέρνηση «για να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα φοροεπιδρομή με ισχυρό ταξικό πρόσημο». 

"Για μας απαιτείται η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου στον αγροτικό χώρο που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια και θα τις εντάξει σε ένα ευρύτερο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Βάζουμε δύο στόχους τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και έναν δεύτερο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μέσω της προστιθέμενης αξίας στην παγκόσμια αγορά."

 

Γ. Σταθάκης: Τέσσερα χρόνια μνημόνιο, τέσσερα χρόνια αρνητικά ρεκόρ εις βάρος της κοινωνίας

«Η πιο σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των δυτικών οικονομιών έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα των μνημονίων προκαλώντας την εκτίναξη, μεταξύ άλλων, την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και της ύφεσης», ανέφερε ο Γ. Σταθάκης. «Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα που προκαλεί μια κοινωνική τραγωδία τέτοιου μεγέθους» σχολίασε. 

Α. Ξανθός για τον προϋπολογισμό: "Πρωτογενές πλεόνασμα ή πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες;"

"Ποιο είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτής της περιόδου, που δικαιολογεί την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και άρα τη συνέχιση του «εθνοσωτήριου» έργου της κυβέρνησης; Το πρωτογενές πλεόνασμα φυσικά. Mόνο που αυτό το δημοσιονομικό μέγεθος κρύβει πίσω του όχι ανάπτυξη και ευημερία αλλά κοινωνική δυστυχία, οικονομική καταστροφή, χρεωκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ανασφάλεια, αδικία και ανισότητα, κρύβει πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες που δεν καλύπτονται, όπως η περίθαλψη των ανασφάλιστων, η μόρφωση των φτωχών παιδιών, η προστασία των αδύναμων, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η αξιοπρέπεια των ανέργων", τόνισε ο Α. Ξανθός στην ομιλία του.

Δ. Στρατούλης: «Δολοφονικό όπλο» ο προϋπολογισμός

«Ο προτεινόμενος κρατικός προϋπολογισμός του 2014 είναι κοινωνικά άδικος, είναι ταξικός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, καταστροφικός για την οικονομία και την κοινωνία, δολοφονικό όπλο μαζικής εξόντωσης και καταστροφής του λαού μας» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, από το βήμα της Βουλής.

Δημ. Παπαδημούλης: Προϋπολογισμός «copy paste» για πέμπτο συνεχή χρόνο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για ύφεση και ανεργία στα επίπεδα του 28,2% και τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβάλλει η κυβέρνηση στηρίζεται σε «αίμα και δάκρυα από τους πολίτες». «Ο προϋπολογισμός είναι copy-paste για πέμπτο συνεχή χρόνο» υπογράμμισε. Παράλληλα, επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης που ασκούν οξύτατη κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζουν τον προϋπολογισμό. «Να τελειώσουν τα επικοινωνιακά κόλπα. Ο κ. Στουρνάρας είναι τσάρος της οικονομίας με εντολή Σαμαρά, στήριξη Βενιζέλου και ψήφο εμπιστοσύνης όλων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Τέλος κατήγγειλε όσους «έγλειφαν» την πολιτική Παπανδρέου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τώρα προσπαθούν να φορτώσουν αυτήν την πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ρ. Δούρου: Βαθιά ταξικός προϋπολογισμός, όχι κυρίαρχου κράτους, αλλά αποικίας χρέους

"Οι πολιτικές τούτης της κυβέρνησης παρά τη νέα μεγάλη εθνική ιδέα, αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος.... μόνο πλεονάσματα δεν παράγουν. Αντιθέτως παράγουν διαρκώς ελλείμματα που μάλιστα διευρύνονται", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 4/12

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Θα επαναληφθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης. 

Διαβάστε/δείτε την εισήγηση της Νάντιας Βαλαβάνη, ειδικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση.

Tρίτη 3/12

Η τοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό (βίντεο)

«Έχουμε ένα προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Άρα δεν ξέρουμε τις θα γίνει με το φορολογικό και τα νέα μέτρα», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «θα έχει και άλλες αναθεωρήσεις ο Προϋπολογισμός, γιατί αυτό είναι θέλημα της Ε.Ε.», αλλά και γιατί τα νούμερα που προβλέπονται δεν θα επιτευχθούν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «φορολογία όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο όριο», τονίζοντας ότι «η αρχή της σοφίας σε μία κρίση είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση, να μην θεωρεί ο κόσμος ότι και του χρόνου θα είναι χειρότερα. Γι’ αυτό λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού, εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»...  Διαβάστε μερικά ακόμη σημεία και δείτε ολόκληρη σε βίντεο την ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)