to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 11.11.2013

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Βουλγαρία: Κατάληψη Πανεπιστημίου Σόφιας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης

Φοιτητές που πραγματοποιούν για τρίτη εβδομάδα κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης Αχρίδας" έκλεισαν σήμερα τις προσβάσεις προς το κτίριο εμποδίζοντας την είσοδο των εργαζόμενων και του διοικητικού προσωπικού.


Στο κιγκλίδωμα έχει τοποθετηθεί αλυσίδα και το σημείωμα: "Οι πόρτες του Πανεπιστημίου δεν ανοίγουν σήμερα".

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών που αυτοαποκαλούνται "The Early Rising Students" τόνισαν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστική δράση, επειδή τα αιτήματα για παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν έχουν εισακουστεί, ύστερα από 150 μέρες διαδηλώσεων.

"Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας, από σήμερα το πρωί, θα παραμείνει υπό πλήρη κατάληψη. Η κατάληψη θα διαρκέσει όσο διάστημα θα έχουμε δύναμη" τόνισε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Στάνισλαβ Καστσίνσκι.

Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται είπαν ότι θα επιτρέψουν την είσοδο μόνον σε πολίτες που στηρίζουν το στόχο τους.

Υπό κατάληψη είναι συνολικά 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη Βουλγαρία.

Τις καταλήψεις των πανεπιστημίων, με αίτημα την απομάκρυνση της κυβέρνησης, στήριξε ο διάσημος Βούλγαρος θεατρικός συγγραφέας, Στέφαν Μόσκοφ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που γυρίστηκε από φοιτητές, οι οποίοι έχουν καταλάβει το αμφιθέατρο της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου (NAFTA) στη Σόφια, ο κ. Μόσκοφ τονίζει: "Μπορείτε να κάνετε μια εναλλακτική κυβέρνηση και να οργανώσετε πολιτικό κίνημα φοιτητών που θα λάβει μέρος στις εκλογές".

Ο θεατρικός σκηνοθέτης και δημιουργός της πολύ δημοφιλούς σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής "The Street" υπογράμμισε ότι "εκείνοι που εμποδίζουν τα μαθήματα δεν είναι οι φοιτητές, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι που δεν θέλει να παραιτηθεί".

Εν τω μεταξύ, χθες, τρία άτομα συνελήφθησαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σόφιας με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν την 10η Νοεμβρίου συμβολικά για να δείξουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Στη Βουλγαρία, από τις 14 Ιουνίου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, η οποία κατηγορείται από τους διαδηλωτές ως χαρακτηριστικό παράδειγμα βαθιάς επιρροής της ολιγαρχίας στην πολιτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)