to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 29.04.2013

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: Η τριλογία του Φασισμού

Του Πάνου Ραμαντάνη


«Όμως ο φασισμός δεν έχει έρεισμα μόνο στους μεγαλοαστούς, που βλέπουν τους φασίστες σαν πληρωμένα μαντρόσκυλα, τα οποία θα τους προφυλάξουν από τους σοσιαλιστές. Έχει έρεισμα στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και μικροαστούς. Πολλοί από αυτούς υπήρξαν εθελοντές που πολέμησαν και έχασαν τους συντρόφους τους στις μάχες και τώρα είναι απογοητευμένοι από τη μετριοπαθή κυβέρνηση που δε διεκδίκησε τα εδάφη της στα βορειοανατολικά σύνορα και δείχνει εξοργιστική ανοχή στις βίαιες κινητοποιήσεις των σοσιαλιστών…»

Απόσπασμα από το επίμετρο του Δημήτρη Γιατζουζάκη, για τον συνθετικό τόμο «Η τριλογία του Φασισμού» του Κάρλο Λουκαρέλι.

************************************************

Ομολογώ ότι το ερέθισμα, ώστε να διαβάσω την τριλογία του Κάρλο Λουκαρέλι, το πήρα από μια βιβλιοκριτική του Διονύση Μαρίνου, εξαιρετικός γραφιάς και ίδιος, στο diavasame.gr. Και μόνο ο τίτλος που επέλεξε ο Διονύσης στην κριτική του ήταν αρκετός στο να… «κολλήσει» την σκέψη μου: Η νουάρ εκδοχή της ιστορίας. Μάλιστα… Νουάρ γραφή, ιστορικές μνήμες, πολιτική φινέτσα. Τρία σε ένα! «Εγένετο Χάμετ και μετά Κέιν και εν συνεχεία Τσάντλερ και Γούλριτς και Μπέρνετ. Και εγένετο Ατιά και Ιζό και Νοζιέρ και ο δικός μας Μαρής. Στη μακρά γενεαλογία της νουάρ λογοτεχνίας, ο Ιταλός Κάρλο Λουκαρέλι (άλλης γενιάς, φυσικά, με τους προαναφερθέντες) δεν είναι… παραπαίδι.», γράφει στην αρχή του κειμένου του ο Διονύσης Μαρίνος. 

Μα τι διάολο; Συγκρίνει τον Λουκαρέλι με τα «ιερά τέρατα» της νουάρ γραφής; Δεν είναι υπερβολή; Όχι, είναι η απάντηση! Ο Κάρλο Λουκαρέλι  ναι μεν μας δίνει ένα εξαιρετικό νουάρ μυθιστόρημα αλλά όχι μόνο αυτό! Δημιουργεί, στην ουσία, ένα πεζογραφικό κάδρο μέσα από το οποίο ξεπηδούν ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία, όχι μόνο της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. 

Κεντρικός ήρωας της νουάρ τριλογίας του Λουκαρέλι, ο επιθεωρητής Ντε Λούκα. Ιδανική φιγούρα για ένα ατμοσφαιρικό - πολιτικό φιλμ, ο Ντε Λούκα, καλείται να δώσει λύσεις σε κάθε σκοτεινή υπόθεση που «γεννά» η σκέψη του γραφιά… Εκεί, σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η διαφθορά και η βία, εκεί που η πολιτική σταθερότητα «δείχνει» άγνωστη λέξη, εκεί «υπάρχει και αναπνέει» ο επιθεωρητής Ντε Λούκα. 

Τα τρία βιβλία που συνθέτουν την «Τριλογία του Φασισμού» γράφτηκαν από τον Κάρλο Λουκαρέλι μέσα σε έξι χρόνια. Από το 1990 μέχρι το 1996. 

Το  πρώτο βιβλίο του Λουκαρέλι, έχει τίτλο «Εν Λευκώ» και «τρέχει» ιστορικά στον Απρίλιο του 1945, στη Βόρεια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Σαλό και στη λίμνη Γκάρντα. Εκεί, ο Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με αρκετούς υποστηρικτές του, έχει δημιουργήσει ένα φασιστικό κρατίδιο. Στο Σαλό, λοιπόν, ο επιθεωρητής Ντε Λούκα  θα αρχίσει να ερευνά μια περίεργη υπόθεση δολοφονίας. Ένα μέλος του φασιστικού κόμματος, ιταλός με γερμανικές ρίζες, βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του και ο Ντε Λούκα αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Στην πορεία της υπόθεσης ο επιθεωρητής Ντε Λούκα θα καταλάβει πως το θύμα ήταν αναμεμειγμένο σε σκοτεινά κυκλώματα, ενώ παράλληλα διατηρούσε αρκετά στενές σχέσεις, ερωτικές και όχι μόνο, με την υψηλή κοινωνία. Ο Ντε Λούκα αρχίζει να πιστεύει πως ο θάνατος του νεαρού φασίστα, ίσως, να έχει να κάνει με την ερωτική σχέση που είχε αναπτύξει με την κόρη του κόντε Αλμπέρτο Μαρία Τέντεσκο, τηνΣόνια! Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Το δεύτερο βιβλίο του Κάρλο Λουκαρέλει, το οποίο έχει τίτλο «Ενα μουντό καλοκαίρι», «τρέχει» ιστορικά στον Μάη του 1945. Είναι η χρονική περίοδος που βρίσκει την Ιταλία ελεύθερη από την Ναζιστική Γερμανία. Μια Ιταλία, όμως, που η λέξη αθλιότητα είναι λίγη στο να περιγράψει την εικόνα της. Βία, χάος, αναρχία… Περιοχές ολόκληρες στα βόρεια αλλά και στα κεντρικά της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων παρτιζάνων. Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα είναι επικηρυγμένος και το όνομά του είναι στη μαύρη λίστα μαζί με τα ονόματα φασιστών από την… «Δημοκρατία του Σαλό». Αρκετά τρομαγμένος και ταξιδεύοντας προς τη Ρώμη, λίγο έξω από την Μπολόνια, τον αναγνωρίζει ένας αστυνομικός, ονόματι Λεονάρντι, αντιστασιακός κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και παλαιός μαθητής του. Εκεί ο Λεονάρντι θα τον υποχρεώσει να συνεργαστεί σε μια περίεργη υπόθεση, όπου μια οικογένεια αγροτών δολοφονήθηκαν για άγνωστους λόγους. 

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο του Λουκαρέλι έχει τίτλο «Το μπουρδέλο της οδού Οκε» και «τρέχει» ιστορικά το 1948 στην Μπολόνια. Είναι η εποχή που η Ιταλία ετοιμάζεται για τις, ιδιαίτερα κρίσιμες, δεύτερες βουλευτικές εκλογές. Ο πολιτικές διαμάχες φοβερές, το κλίμα, σχεδόν πολεμικό. Τα δεξιά αστικά κόμματα από την μία, το Κομμουνιστικό και Σοσιαλιστικό Μπλοκ από την άλλη… Μάχη μέχρι τελικής πτώσης! Ο Ντε Λούκα, πλεόν, υπηρετεί στο τμήμα Ηθών. Εκεί θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει μία δολοφονία σε ένα πορνείο της οδού Οκε και στο οποίο βρέθηκε κρεμασμένος ένας  νεαρός κομμουνιστής, ονόματι Ριτσότι. Αυτοκτονία ή μήπως δολοφονία της δεξιάς; 

Και οι τρεις υποθέσεις «τρέχουν» κάτω από το ίδιο πολιτικό σκηνικό. Ένα σκηνικό όπου κυριαρχεί η βία, η πολιτική διαφθορά, η δίψα για εξουσία, η χαφιεδισμός. Οσμές πολιτικής και κοινωνικής μπόχας με φόντο την Ιταλία λίγο μετά την απελευθέρωση. Ο νουάρ αντι-ήρωας, όμως, του Λουκαρέλι, δείχνει να μην επηρεάζεται από το κάδρο την αθλιότητας που τον περιβάλει. Παραμένει πιστός στις αρχές του ακόμα και αν κινδυνεύει... Ένας αντιήρωας στην υπηρεσία του φασιστικού καθεστώτος. Είναι, όμως, ο ίδιος φασίστας; Ο ίδιος ο Ντε Λούκα δηλώνει πως δεν είναι τίποτα και ο Κάρλο Λουκαρέλι, με την σειρά του, αφήνει τον αναγνώστη να «φωτογραφίσει» πολιτικά τον ήρωά του. Παράλληλα, μέσα από την τριλογία του, ανάβει το «ιδεατό φιτίλι της ιστορίας» και καλεί , ξανά, τον αναγνώστη να δημιουργήσει λογοτεχνικές εικόνες για το πολιτικό καρκίνωμα ενός φασιστικού τοπίου!

************************************************

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ (Εν λευκώ, Ένα μουντό καλοκαίρι, Το μπουρδέλο της οδού Όκε) του ΚΑΡΛΟ ΛΟΥΚΑΡΕΛΙ

Είδος: Νουάρ (Πολιτικό – Ιστορικό) Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Κέδρος, 2012

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)