to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΒΙΑΛ, Χίος: Περιμένοντας ενισχύσεις για το άσυλο

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο. Εγκατεστημένοι στη ΒΙΑΛ, οι μόλις τρεις στον αριθμό υπάλληλοι έχουν να διαχειριστούν τέτοιον όγκο εργασιών, που πραγματικά τρομάζει ακόμα και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή.


Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης

«Εργαζόμαστε μέχρι και 14 ώρες την ημέρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της ομάδας των τριών, Νίκος Παπαμανώλης, περιγράφοντας και τη δική του αγωνία, ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.

Εξω από το γραφείο του είναι μια οικογένεια Σύρων με τέσσερα κορίτσια.

«Τους βλέπετε αυτούς εκεί; Είναι Σύροι και έχουν έρθει από την Τουρκία», μας λέει και σχολιάζουμε αυθόρμητα: «Φαντάζομαι ότι και αυτοί πλέον ίσως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα».

«Δεν το νομίζω», απαντά. «Η υπηρεσία εξετάζει κατά πόσο πλέον η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για καθέναν από αυτούς. Οι συγκεκριμένοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία και ενώ είχαν σπίτι και ο άνδρας εργαζόταν σε ένα ραφείο, με το μεγαλύτερο κορίτσι όμως να πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Είχαν κανονικά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά, όταν έσκασαν οι πρώτες βόμβες στην Κωνσταντινούπολη, τα πράγματα αγρίεψαν γι’ αυτούς. Αρχικά η κυβέρνηση περιόρισε την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια τον απέλυσαν. Μόνος δρόμος για αυτήν την οικογένεια ήταν πάλι να ξεριζωθούν», μας λέει, τονίζοντας ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξετάζεται σε ατομικό επίπεδο.

Βουνό οι αιτήσεις

Εκτός όμως από τον ανθρώπινο πόνο, έχουν να αντιμετωπίσουν και 1.553 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν μαζικά το τελευταίο διάστημα από ένα σύνολο περίπου 1.850 προσφύγων που παραμένουν στο νησί.

«Από αυτό το νούμερο θα πρέπει να αφαιρέσουμε 243, αφού τόσοι ήταν αυτοί που ενώ είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου, προτίμησαν να μετακινηθούν στη Λέρο και έτσι το αίτημά τους θα εξεταστεί τώρα εκεί».

Ακόμα και έτσι, όμως, οι 1.310 αιτήσεις μοιάζουν βουνό, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι τώρα -παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει- μόλις έξι υποθέσεις έχουν διευθετηθεί, ενώ άλλες δύο είναι στο τελικό στάδιο και σήμερα θα υπογραφούν. Και αυτό από αρχές Φεβρουαρίου, όταν και ουσιαστικά ξεκίνησε τη λειτουργία της η συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Και οι έξι κατέληξαν θετικά για τους αιτούντες, που είναι όλοι αφγανικής καταγωγής», μας αποκάλυψε, ενώ από τα λεγόμενά του μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι και οι άλλες δύο θα έχουν ευτυχή κατάληξη γι’ αυτούς που τις έκαναν.

«Πάντως, με αυτόν τον ρυθμό δύσκολα θα τελειώσετε κάποτε», ήταν η δημοσιογραφική διαπίστωση.

«Περιμένουμε πώς και πώς ενισχύσεις και ήδη μας είπαν ότι στις 18 Απριλίου θα έρθουν να συνδράμουν το έργο μας ακόμα τέσσερις υπάλληλοι, ενώ στη συνέχεια θα φτάσουν ακόμα 40 υπάλληλοι. Μέχρι τότε θα έχουν στηθεί και οι απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)