to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 13.04.2014

Κοινωνία

Βιαιότητες και ατιμωρησία στην ΕΛ.ΑΣ.: Συνέντευξη για τα έργα και τις ημέρες των κατασταλτικών μηχανισμών

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελληνική Αστυνομία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι αποκαλυπτικός, και δυστυχώς, πολύ ακριβής: «Κράτος εν κράτει: κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία». Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την διαβάσετε σε pdf κάνοντας κλικ εδώ.

Παράλληλα αυτές τις μέρες είχαμε και ένα άλλο αποκαλυπτικό γεγονός για την κόλαση των κατασταλτικών μηχανισμών: την άγρια δολοφονία του Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας από δεσμοφύλακες μετά από ανελέητα βασανιστήρια.

Δυστυχώς, λοιπόν, υπάρχουν αρκετές αιτίες που ζητήσαμε τη συνέντευξη που θα παρακολουθήσετε. Συζητάμε για τη βία και ατιμωρησία των κρατικών οργάνων με δυο ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα πολύ καλά. Ο ένας είναι ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Με τον Ηλία Αναγνωστόπουλο δεν συζητάμε μόνο για τα έργα και τις ημέρες της ΕΛ.ΑΣ.. Συζητάμε ακόμα για την κακομεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, τις (παράνομες από το διεθνές δίκαιο) επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα. Και ακόμα το ρατσισμό και τις συστηματικές διακρίσεις ενάντια στους Ρομά. Την ασυλία που απολαμβάνουν τα αστυνομικά όργανα όταν παρανομούν. Ενδεικτικά, στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται:

«Παραμένουν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη απροθυμία των εισαγγελέων να κινούν ποινικές διαδικασίες με βάση τη διάταξη περί βασανιστηρίων και το γεγονός ότι μόνο δύο υποθέσεις έχουν καταλήξει στην καταδίκη αστυνομικού οργάνου για βασανιστήρια (Άρθρο 137(Α) 1 και 2) από τη θέσπιση της σχετικής διάταξης το 1984.128]».

Ο έτερος των συνομιλητών μας είναι ο Χρήστος Βλάχος, από τη Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και το περιοδικό “Το Κελί”. Με τον Χρήστο Βλάχο συζητάμε για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, τις βιαιοπραγίες εναντίον κρατουμένων. Ακόμα για την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να στερηθούν οι κρατούμενοι από το δικαίωμα τους στις άδειες καθώς και για το νομοσχέδιο για τις «φυλακές υψίστης ασφαλείας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Τέλος, η κατάβαση μας στην κόλαση των κατασταλτικών μηχανισμών, έχει την ηχογραφημένη τηλεφωνική μαρτυρία από κρατούμενο οροθετικό στις φυλακές Κορυδαλλού. Μαρτυρία που κυριολεκτικά σε ματώνει. Η μαρτυρία είναι μέσα από το (υποτιθέμενο…) νοσοκομείο του «Άγιου Παύλου». Πρόσφατα κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες από αυτό το κολαστήριο ψυχών. Όπως μας λέει ο κρατούμενος στο νοσοκομείο αυτό αν έχεις σοβαρή ασθένεια «μπαίνεις για να πεθάνεις». Οι κρατούμενοι βγαίνουν μόνο για μια ώρα το πρωί και μια το απόγευμα, τις υπόλοιπες ώρες είναι διαρκώς στα κρεβάτια τους. Κρεβάτια που τα αλλάζουν σπάνια «γεμάτα κάτουρα, αίματα, βρώμα».

Αναγκαία διευκρίνιση: επειδή ζούμε σε μια εποχή (χάρις στις άοκνες προσπάθειες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ…) που τα δημοκρατικά δικαιώματα δοκιμάζονται σκληρά. Για το λόγο αυτό το όνομα «Κώστας» είναι τυχαίο, η δε φωνή αλλοιωμένη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να ακούσετε προσεκτικά λόγω αλλοίωσης της φωνής. Ελπίζουμε να μην την πληρώσει κάποιος αθώος (για άλλη μια φορά…). 

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)