to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 30.04.2015

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Βαρουφάκης στη Die Zeit: Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup

Σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά σε εκείνους που μιλούν για «αποδόμηση» τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.


Την ώρα που πλήθος μέσων ενημέρωσης μιλούν για «αποδόμηση» και «παραγκωνισμό» του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιλέγει ένα από τα πιο έγκριτα γερμανικά φύλλα, την εφημερίδα Die Zeit για να απαντήσει.

Ήδη στην πρώτη από τις συνολικά 14 ερωτήσεις καθιστά σαφές ότι «δεν είναι απομονωμένος» στις διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του στο Eurogroup. Στο ερώτημα αν θα εξακολουθήσει να ηγείται της ελληνική διαπραγματευτικής ομάδας απαντά: «Ναι, εγώ δίνω τον τόνο. Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, στις οποίες έχω την υποστήριξη από διάφορα μέλη της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών και ο καλός μου φίλος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το γεγονός ότι κάποια μέσα υποστηρίζουν πως θα με αντικαταστήσει, είναι μια ακόμα απόδειξη για ένα χαμηλό δημοσιογραφικό επίπεδο».

«Οι θεσμοί να επανεξετάσουν την στρατηγική τους»

«Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις συμπεριφερόμαστε συναδελφικά»

«Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις συμπεριφερόμαστε συναδελφικά»

Απαντώντας στις φήμες που θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών στην Ρίγα να τον αποκαλούν «ερασιτέχνη» ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Eίναι λυπηρό ότι ορισμένα μέσα μεταδίδουν πράγματα που δεν έγιναν ποτέ. Οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup είναι έντιμοι και πολιτισμένοι άνθρωποι. Γι αυτό και δεν θα με χαρακτήριζαν ποτέ έτσι. Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας πολύ συναδελφικά. Είμαστε επαγγελματίες».

Στις επικρίσεις ότι προσέρχεται απροετοίμαστος στις συνεδριάσεις του Eurogroup ο Γιάνης Βαορυφάκης τονίζει: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας που να εργάστηκε το τελευταίο τρίμηνο σκληρότερα για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι οι μεταρρυθμιστικές μας προτάσεις, στην ουσία, δεν εξετάζονται από τους θεσμούς. Και ταυτόχρονα οι θεσμοί δεν προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις. (…) Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Βρυξέλλες, όλοι πρέπει να πειστούν ότι δεν διαπραγματευόμαστε για να επιστρέψουμε σε ένα περασμένο, χειρότερο παρελθόν. Ως αντάλλαγμα όμως και οι θεσμοί θα πρέπει να επανεξετάσουν την μέχρι τώρα στρατηγική τους».

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους το ταχύτερο δυνατό: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συμφωνήσουμε. Ακόμα κι αν δεν μπορώ να σας πως ποια μορφή θα έχει στο τέλος η συμφωνία. Υπάρχει ήδη μια λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία τόσο οι θεσμοί όσο και εμείς θεωρούμε σημαντική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)