to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΒΑΠΕ στο Αποπηγάδι Χανίων: για παράνομη κατάληψη δασικής έκτασης διώκεται η «Αιολική Μουσούρων ΑΕ»

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, ερευνώντας τις καταγγελίες των κατοίκων, για «αυθαίρετη κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση» και «παράνομη εκχέρσωση δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση»


Ποινική δίωξη κατά της “Αιολικής Μουσούρων Α.Ε.” που κατασκεύασε τον αιολικό σταθμό στο Αποπηγάδι άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χανίων που -σύμφωνα με πληροφορίες- καλεί τους εκπροσώπους της εταιρείας στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 26 Φεβρουαρίου του 2014 με τις κατηγορίες της “αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση” και “παράνομης εκχέρσωσης δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση” στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή ή Αποπηγάδι” των δήμων Σελίνου – Καντάνου και Δήμου Πλατανιά.

Η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από τις καταγγελίες και μηνύσεις των κατοίκων – μελών της “Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι”, που έγιναν για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος του Αποπηγαδιού και των περιουσιών τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της “Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι”, κ. Ν. Τζάρας ο οποίος ανέφερε στα “Χ.Ν.” ότι «μέχρι τώρα ασκούνταν διώξεις που στρέφονταν εναντίον των κατοίκων οι οποίοι αντιστέκονταν και προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ενέργειες της εταιρείας και αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τον αγώνα τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τζάρα η υπόθεση στο Αποπηγάδι «συμπληρώνει μια πενταετία. Οι κάτοικοι εναντιώνονται στην τοποθέτηση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών οι οποίες έχουν – κατά την άποψη τους- τοποθετηθεί κατά παράβαση του Νόμου».

Τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι εκπρόσωποι της εταιρείας, έχουν διαπραχθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- το χρονικό διάστημα από την 27-5-2008 και μέχρι τις 2-2-2011, στην θέση “Στρογγυλή Κορυφή ή Αποπηγάδι” των δήμων Σελίνου – Καντάνου και Δήμου Πλατανιά.

Άποψη των ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι

Οπως τόνισε ο δικηγόρος της “Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι”, «σημασία έχει ότι αυτή η δραστηριότητα για την οποία διώκονται εξελίσσεται τμηματικά σε ένα μεγάλο διάστημα χρόνου και κατά τη διάρκεια των ενεργειών της εταιρείας, οι κάτοικοι της περιοχής και η Επιτροπή αγώνα αντέδρασαν.

Για αυτή τους την αντίδραση στις ενέργειες της εταιρείας, (οι κάτοικοι) μέχρι σήμερα διώκονται για αντίσταση κατά της αρχής, για παράνομη βία. Σε ορισμένες από τις δίκες που έχουν γίνει, βεβαίως έχουν αθωωθεί αλλά η ύπαρξη και  μόνο του κατηγορητηρίου αποδεικνύει το δίκαιο του αγώνα τους και το άδικο των διώξεων σε βάρος τους για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται».

Σύμφωνα με τον κ. Τζάρα η “Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι” καλείται ξανά σε δίκη ως «κατηγορούμενοι για αντίσταση «κατά της αρχής και παράνομης βίας» στα μέσα Ιανουαρίου του 2014, ενώ στην πραγματικότητα τώρα αποδεικνύεται πως πρόκειται για νόμιμες αντιδράσεις».

Από την πλευρά της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας στα Χανιά, Χαρ. Παπαδομιχελάκης ανέφερε ότι «υπάρχει μια τεχνική παρερμηνεία ως προς την ποινική δίωξη και πιστεύουμε ότι θα επιλυθεί εν καιρώ από τη διοίκηση και στο Δικαστήριο. Ούτως ή άλλως, η εταιρεία όπως και δεσμεύεται να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση όλων των περιβαλλόντων χώρων σύμφωνα με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Να σημειωθεί πως για το θέμα υπήρξαν “παρεμβάσεις” του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες των κατοίκων και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Μηνύσεις και αντίστοιχες δικογραφίες για «παράνομες εκχερσώσεις στο Αποπηγάδι από την “Αιολική Μουσούρων”», έχουν υποβληθεί κι από τη Δ/νση Δασών Χανίων.

Επίσης, έπειτα από καταγγελίες των κατοίκων, και με εντολή, πάλι, του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, διενεργήθηκε περιβαλλοντικός έλεγχος – αυτοψία, στον χώρο κατασκευής του αιολικού σταθμού στο Αποπηγάδι, από το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, κατά τον οποίον: «Διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων και των αντίστοιχων εγκρίσεων επέμβασης, στη θέση μιας ανεμογεννήτριας, στο πλάτος του δρόμου πρόσβασης, στο μέγεθος των πλατειών για τις ανεμογεννήτριες και στις ράμπες ελιγμών».

Για αυτές τις υπερβάσεις, επιβλήθηκε το πρόστιμο των 10.000 ευρώ προς την εταιρεία με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Α. Βουλγαράκη.

Η εταιρεία άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Χανίων ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε ως “απαράδεκτη” την προσφυγή της εταιρείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)