to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 24.05.2016

Πολιτική

Β. Κατριβάνου: Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Παραιτήθηκα μόνο από βουλευτής» - Στη θέση της θα αναλάβει ο Γ. Κυρίτσης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΥΓΗ

«Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκα μόνο από βουλευτής»: στη σημαντική αυτή δήλωση - διευκρίνιση προχωρά η Βασιλική Κατριβάνου, μέσω της «Αυγής», σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί της, σε συνέχεια της παραίτησής της από το βουλευτικό αξίωμα (ως απόρροια της καταψήφισης των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον «κόφτη»).

Την απόφασή της να καταψηφίσει η, τέως πια, βουλευτής τη γνωστοποίησε την Κυριακή, ταυτόχρονα με την άλλη απόφαση που πήρε, αυτή της παραίτησης. Μια απόφαση σημαντική, αφού δεν στερεί από την κυβέρνηση από τη μικρή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Τη θέση της στο Κοινοβούλιο πρόκειται να πάρει ο α' επιλαχών της Β' Αθηνών Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που περνά το κατώφλι του Κοινοβουλίου, ενώ έχει συμβάλει τα μάλα στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα. Η ορκωμοσία δεν αναμένεται να γίνει σήμερα.

Το σκεπτικό της παραίτησης

Το πολιτικό σκεπτικό της δύσκολης, όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει, απόφασης που πήρε, η Βασιλική Κατριβάνου το εξήγησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook το ίδιο το βράδυ μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «αποφάσισα απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι, δεν μπορείς να το κάνεις».

Κάνοντας έναν απολογισμό, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έγραψε «νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας· ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι' αυτό και παραιτούμαι» υπογραμμίζει και συνεχίζει εξηγώντας:

«Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για 'προδότες' και 'προδοσία' αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα».

Ρ. Σβίγκου: Την τιμά η παραίτησή της

Σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος εκ της θέσεώς του έζησε από κοντά την προσπάθεια να μεταπειστεί η βουλευτής, έγραψε στο twitter: «Η στάση της Βάσως τιμά την ίδια, τη συλλογικότητα και τις κοινές μας αναζητήσεις στο μέλλον. Δεν συμφωνώ μαζί της, αλλά δεν είμαστε απέναντι».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έκανε λόγο -μέσω του ρ/σ «Παραπολιτικά»- για «προσωπική της πολιτική απόφαση (η οποία είναι) πλήρως σεβαστή, όσο κι αν διαφωνεί κάποιος με την απόφαση αυτή. Η κ. Κατριβάνου έχει ένα πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, ιδιαίτερα στο πεδίο υπεράσπισης των δικαιωμάτων, και θα λείψει από το Κοινοβούλιο. Την τιμά η παραίτησή της και πιστεύω ότι ο Γιώργος Κυρίτσης θα την αντικαταστήσει επάξια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με την πρόσθετη υπόμνηση ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν με εντολή υλοποίησης αυτής της δύσκολης συμφωνίας». Αλλά ο ευρωβουλευτής - αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε και στην πολιτική εκτίμηση (μέσω της ίδιας ραδιοσυχνότητας): «Η κυβερνητική συνοχή και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση δεν κινδυνεύουν καθόλου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)