to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 27.12.2014

Πολιτική

Α. Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή της Ελλάδας από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης

"Η επιχείρηση εκβιασμών, τρομοκρατίας και φόβου" είναι το "τελευταίο αποκούμπι" της "πολιτικής συμμαχίας του Μνημονίου" που "αντιλαμβάνεται ότι καταρρέει και βυσσοδομεί", σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας σε άρθρο του στην "Αυγή".


Όμως, επισημαίνει, "η επανάληψη της ιστορίας συνήθως καταλήγει σε φάρσα. Το 2015 δεν θα είναι 2012". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι, "είτε το θέλουν είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη του λαού θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή". Η εκλογική του νίκη "θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου". Για τον λόγο αυτό "ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στον λαό" και, στη βάση του προγράμματός του, "ευρύτερες συναινέσεις".

Σήμερα, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση του 2012 για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, "είναι η ώρα να την κάνουμε πράξη, να την εμβαθύνουμε και να νικήσουμε, συγκροτώντας μια πλατιά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις". Είναι η ώρα, καταλήγει, "μαζί με τον λαό να γυρίσουμε σελίδα για τον τόπο".

Το πλήρες άρθρο του Αλέξη Τσίπρα:

Πλατιά εκλογική συμμαχία για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας

Παρά την απεγνωσμένη της προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, η κυβέρνηση Σαμαρά καταρρέει. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης, μιας ιστορικής πολιτικής αλλαγής. Το αναπότρεπτο των εκλογών και η προοπτική μιας μεγάλης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ήδη νέα δεδομένα.

Στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει. Όλοι προσαρμόζονται στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση και ότι μια νέα διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει, με αντικείμενο τη βιώσιμη λύση για το χρέος και την απεμπλοκή από τη λιτότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ολοένα και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές ως την αρχή του τέλους της λιτότητας στην Ευρώπη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν κατά μέρους τις προπαγανδιστικές κορώνες και παραδέχονται ότι δεν υπάρχει για την Ευρώπη άλλη επιλογή, πέρα από την αποδοχή της δημοκρατικής επιλογής του ελληνικού λαού. Ενώ ακόμη και περίφημοι οίκοι παραδέχονται στις εκθέσεις τους ότι το πιθανότερο σενάριο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και η αποδοχή ενός συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω λιτότητα.

Τη στιγμή όμως που κάποιοι στην Ευρώπη προσαρμόζονται και κάποιοι, ακόμη περισσότεροι, προσδοκούν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μια συνολικότερη στροφή για την Ευρώπη, στη χώρα μας ένα γερασμένο και χρεοκοπημένο κατεστημένο, η πολιτική συμμαχία του Μνημονίου, αντιλαμβάνεται ότι καταρρέει και βυσσοδομεί.

Τελευταίο τους αποκούμπι, η επιχείρηση εκβιασμών, τρομοκρατίας και φόβου. Όμως η επανάληψη της ιστορίας συνήθως καταλήγει σε φάρσα. Το 2015 δεν θα είναι 2012.

Οι δηλώσεις του καφενείου της Βουλής και των ακροδεξιών τηλεφωνακλάδων δεν πείθουν πια κανέναν. Δεν μπορούν να κρύψουν τα προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας που έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς με τους δανειστές. Το μόνο που καταφέρνουν έτσι είναι να κάνουν ακόμα πιο έκδηλη την αγωνία τους.

Είτε τους αρέσει είτε όχι, ο λαός έρχεται ξανά στο πολιτικό προσκήνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του λαού, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Άλλωστε ο λαός μας πάντα στρεφόταν στην Αριστερά όταν έπρεπε να παλέψει για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Χωρίς να δειλιάσει. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη δύναμή του από τη στήριξη μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Η εκλογική του νίκη θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μιας εθνικής προσπάθειας, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της Ευρωζώνης από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Να αποδείξουμε ότι όταν οι λαοί θέλουν, όταν πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μπορούν.

Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης.

Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα προχωρήσουμε. Η παραμονή της Ελλάδας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση δεν είναι για μας ούτε καν σκέψη, πόσο δε μάλλον δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή υπό καμία συνθήκη.

Στη βάση αυτής της δέσμευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στον λαό, ώστε να έχει την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η Αριστερά βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο κατώφλι της Ιστορίας, για να αναλάβει τα δύσκολα. Και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ερχόμαστε για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε. Για να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας λεηλατημένης. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση μιας παράταξης. Θα είναι κυβέρνηση όλου του λαού.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων όσο και των δυσκολιών που ανοίγονται μπροστά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιράζει θέσεις εξουσίας, μοιράζει θέσεις μάχης. Δεν μοιράζει προνόμια, μοιράζει ευθύνη.

Η βαθιά κρίση του πολιτικού κατεστημένου δεν ακουμπάει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός μας το ξέρει πολύ καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να ανακαταλάβει τις δομές και τα προνόμια της εξουσίας. Έρχεται για να αλλάξει τις δομές και να καταργήσει τα προνόμια. Έρχεται για να αποδώσει δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, γιατί ξεφύγαμε από το στενό πλαίσιο της αλαζονικής συμπεριφοράς αλλά και του σεχταρισμού. Μιλήσαμε έγκαιρα για μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Η πρόταση αυτή επιδοκιμάστηκε ευρύτατα στις εκλογές του 2012.

Σήμερα είναι η ώρα να την κάνουμε πράξη, να την εμβαθύνουμε και να νικήσουμε. Συγκροτώντας μια πλατιά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις.

Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Και όλοι θα αναμετρηθούμε με την Ιστορία. Το χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο σίγουρη η νίκη του λαού μας.

Και σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις. Όλη μας η σκέψη, όλη μας η δράση, όλη μας η έμπνευση είναι για να τα καταφέρουμε.

Μαζί με τον λαό, να γυρίσουμε σελίδα για τον τόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)