to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 01.10.2013

πηγή: https://left.gr/98

Πολιτική

Α. Τσίπρας: Άμεση ανάγκη ο εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Συνάντηση του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομοσπονδίες των αστυνομικών


O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματος Δημήτρης Τσουκαλάς, Χαρά Καφαντάρη και Μαρία Διακάκη καθώς και ο υπεύθυνος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Μαυρόπουλος συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων(Π.Ο.Α.Σ.Υ.) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Χρήστο Φωτόπουλο και με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιάννη Κατσαμάκα.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία που θα προστατεύει τον πολίτη από το έγκλημα, που θα είναι δίπλα του.

Και αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αστυνομία χρειάζεται αναδιοργάνωση, βαθύ εκδημοκρατισμό, εκπαίδευση στον αστυνομικό ο οποίος οφείλει να έχει γνώσεις και εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει, στις σύγχρονες δύσκολες συνθήκες, το έγκλημα.

Συνεπώς πιστεύουμε ότι ίσως οι τελευταίες εξελίξεις είναι μια ευκαιρία να προχωρήσει γοργά η αναδιοργάνωση και, κυρίως, ο εκδημοκρατισμός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον έλληνα και την ελληνίδα Αστυνομικό, που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν μάχη για να προστατέψουν τον πολίτη, να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά που κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί τους τους έχουν φορέσει.

Και ξέρετε, πιστεύω βαθιά ότι κυρίως οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και κάθε αστυνομικός δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την υπόθαλψη εγκληματιών που κάποιοι λιγοστοί επίορκοι έχουν κάνει, σε σχέση με την υπόθαλψη δράσεων, πράξεων της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Η αποξήλωση, λοιπόν, των θυλάκων πρέπει πρωτίστως να είναι, και είναι εξ’ όσων γνωρίζω, πρωτοβουλία των ίδιων των Αξιωματικών αλλά και των αστυνομικών, διότι είναι θέμα τιμής η κάθαρση του Σώματος.

Από εκεί και πέρα εμείς με την ευκαιρία θέλουμε να επαναφέρουμε το πάγιο, χρόνιο αίτημα μας να υπάρξει Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία και το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να λειτουργούμε όπως έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε στην Ελλάδα, η ηγεσία της Αστυνομίας να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία παίζει έναν σημαντικό ρόλο, θεσμικό ρόλο στην κοινωνία και τη Δημοκρατία και οφείλουμε να κάνουμε τομές εκδημοκρατισμού παντού.

Ταυτόχρονα να στηρίξουμε και το έργο, το δύσκολο έργο του έλληνα και της ελληνίδας αστυνομικού.

 

Εκ μέρους της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Χρήστος ΦωτόπουλοΣ δήλωσε :

Να ευχαριστήσουμε την εμπιστοσύνη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όπως καταδεικνύεται από το συνεχές ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων.

Επισημάνθηκε η αγωνία μας ότι οι γενικεύσεις αδικούν τους αστυνομικούς. Όμως, επισημάνθηκε και η αγωνία μας και ο αγώνας μας να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να απαλλαγεί ο έλληνας αστυνομικός και ο θεσμός της Αστυνομίας από τα βαρίδια αυτά τα ναζιστικά που αμαυρώνουν και σπιλώνουν το χώρο της δημοκρατικής Ελληνικής Αστυνομίας.

Αγωνιζόμαστε για εκδημοκρατισμό στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για μια σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία που θα προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη και θα σέβεται κατ’απόλυτο τρόπο τα δικαιώματα του κάθε συνανθρώπου μας.

Από εκεί και ύστερα υπάρχουν τα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα ζητήματα της επιλογής, των κρίσεων, των προαγωγών, υπάρχουν τα οικονομικά ζητήματα. Δεν είναι όμως του παρόντος. Σήμερα η συνάντησή μας είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξει ο κάθε πολιτικός χώρος για να φύγει από πάνω μας αυτή η ρετσινιά, να στηριχθεί ο θεσμός, να περιφρουρήσουμε και να θωρακίσουμε τον αστυνομικό ως θεσμό.

Αυτή είναι η αγωνία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αυτή είναι η αγωνία της ελληνικής κοινωνίας.

Και η συμφωνία που πρέπει να επέλθει μεταξύ κοινωνίας και αστυνομίας, αυτό να καταδειχθεί στην πράξη από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αυτή είναι η στόχευσή μας και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε και πάλι τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)