to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:38 | 11.07.2015

Πολιτική

Τσακαλώτος: Ζητούμε τους καλύτερους όρους για βιώσιμη συμφωνία που θα φέρει την ανάπτυξη (βίντεο)

Αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε τους καλύτερους όρους για μια βιώσιμη συμφωνία που θα φέρει την ανάπτυξη Τσακαλώτος: Δείτε τη συμφωνία ως σύνολο – Προστέθηκαν νέα μέτρα αλλά όχι υφεσιακά


Υπερασπιζόμενος την πρόταση που έφερε η κυβέρνηση προς έγκριση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε μεν ότι προστέθηκαν μεν νέα μέτρα, όχι όμως υφεσιακά αλλά δομικά, που πιάνουν βασικές αιτίες της ελληνικής «αρρώστιας», διαφθορά, φοροδιαφυγή. Διαβεβαίωσε δε πως ό,τι κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία, θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς, ότι θα υπάρχει ταξική μεροληψία.

Ο ελληνικός λαός έχει πει ότι εμπιστεύεται εμάς για τη διαπραγμάτευση, ο δεύτερος λόγος επειδή ξέρει ότι νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών. Δεν υπάρχει θριαμβολογία, δεν υπάρχει ωραιοποίηση» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Όταν οι Ασιάτες κλείνουν μια συμφωνία, ποτέ δεν χαίρονται, δεν χαμογελούν, δεν είναι ευχαριστημένοι. Μια συμφωνία πάντα έχει κόστος. Στεναχωριούνται όταν βλέπουν Αμερικάνους και Ευρωπαίους να χαίρονται. Ξέρουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία. Το πώς θα είναι διαχειρίσιμη εξαρτάται από το τι θα υπάρχει στο πακέτο. Τότε όλοι μαζί όλοι και όλες θα μπορούμε να το κρίνουμε. Αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε τους καλύτερους όρους για μια βιώσιμη συμφωνία που θα φέρει την ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει κάτι τη Δευτέρα, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

Διαβάστε σημεία της τοποθέτησης του Ευκλ. Τσακαλώτου από τη συνεχή ενημέρωση του left.gr

Με το δημοψήφισμα άλλαξαν πολλά:

* Η έκθεση του ΔΝΤ βγήκε μετά το δημοψήφισμα

* Δεν υπήρξε θριαμβολογία από τον Αλ. Τσίπρα το βράδυ της 5/7. Την επόμενη μέρα, όλα τα κόμματα συμφώνησαν στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

* Εϊναι καλύτερη η νέα συμφωνία από το πακέτο Γιουνκερ. Επειδή δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα. Επειδή μας ζητάνε τα ίδια πλεονάσματα παρά την χειροτέρευση της οικονομίας.

* Το αν θα ειναι υφεσιακά τα μέτρα, εξαρτάται και από το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και από την αλλαγή προοπτικής μετά τη συμφωνία.

* Εϊναι σημαντική η μεγάλη εικόνα. Αντιμετωπίζουμε τις δομικές παθογένειες.

* Σημαντικό σημείο η αλλαγή κατανομής των βαρων. Ο,τι βγει από τα μέτρα αυτά, θα πάει προς όφελος των φτωχών. Θα υπάρχει ταξική μεροληψία.

* «Μια δύσκολη συμφωνία» 

* Στο δημοψήφισμα πήγαμε καλά γιατί ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Και γιατί ο κόσμος ξέρει ότι νοιαζομαστε για τις ανάγκες των πολλών.

* Το πώς θα είναι διαχειρίσιμη αυτή η συμφωνία θα φανεί όταν δούμε τα ακριβή μέτρα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)