to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τροπολογία-ντροπή για τα «κόκκινα δάνεια» Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ

Βουλευτές της συγκυβέρνησης πέρασαν με σκανδαλώδη τρόπο διάταξη που διασφαλίζει ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης θα καταλήγει στα ταμεία των καταχρεωμένων κομμάτων και δεν θα κατάσχεται, όταν για τους πολίτες το ακατάσχετο είναι 1.500 ευρώ.


Με τροπολογία–πρόκληση η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ρύθμισαν χθες (Τετάρτη) μονομερώς τα «κόκκινα» δάνειά τους στις τράπεζες, νομοθετώντας αυθαίρετα ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα μπορεί να κατασχεθεί.

Η διάταξη αυτή ήρθε για άλλη μια φορά από την πίσω πόρτα, με βουλευτική τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, και όλα αυτά την ώρα που για τους απλούς πολίτες το μόνο ακατάσχετο που ισχύει είναι μόλις τα 1.500 ευρώ.

tropologia

Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που έχουν τραπεζικό δανεισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο και απλήρωτους τους υπαλλήλους και τους λογαριασμούς τους, προσπαθούν απεγνωσμένα να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, ρίχνοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά «λάδι στη φωτιά» της εκλογολογίας, που αποσταθεροποιεί τη χώρα στις αγορές τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα, η φωτογραφική αυτήρύθμιση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ρίχνει λάσπη όταν καταγγέλλεισκανδαλώδεις τροπολογίες και μάλιστα εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο που θεωρητικά βάζει τάξη στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε ξαφνικά χθες το πρωί για να ψηφιστεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο», ενώ η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι τα κόμματα, «ως νομικά πρόσωπα δημοσίου σκοπού, χρειάζονται ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους». Ειδικά η αναφορά για τουςσυνασπισμούς κομμάτων παραπέμπει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ και την Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη.

Η τροπολογία ψηφίστηκε με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Την «εξόφθαλμη διαπλοκή κομμάτων με το τραπεζικό σύστημα» κατήγγειλε πρώτη και σε υψηλούς τόνους η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει διακριτική μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που ο απλός πολίτης χειμάζεται από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες».

Όπως εξήγησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίκειται αναστολή επισπεύσεωνκαι αναστολή κατασχέσεων στα δύο κόμματα και όλα αυτά «με μια φωτογραφική εκπρόθεσμη τροπολογία που δίνει ασυλία και αυτοπροστασία».

Διαβάστε επίσης: 

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Νέα ντροπολογία» για το ακατάσχετο των οφειλών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)