to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 15.12.2023

Πολιτική

Εμφύλιος στη ΝΔ για την τροπολογία Καιρίδη - Αντάρτικο Αντώνη Σαμαρά, σκληρή στάση από τον Υπουργό

Τροπολογία του υπ. Μετανάστευσης που προβλέπει πως όσοι μετανάστες διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια, εδώ και τρία χρόνια, θα μπορεί να τους χορηγηθεί νόμιμη άδεια διαμονής αν έχουν εργαστεί στη χώρα - Διαφοροποίηση Σαμαρά που ζητά απόσυρση της τροπολογίας που μετατρέπει την Ελλάδα σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών»


Τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δίδει δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, μετανάστες που μπήκαν χωρίς νόμιμη είσοδο στη χώρα και οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης», το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ωστόσο η τροπολογία φαίνεται πως προκάλεσε νέο εμφύλιο εντός της ΝΔ αφού προκάλεσε νέα οργισμένη αντίδραση, μετά τα ελληνοτουρικά, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος με ακροδεξιό κρεσέντο, ζητά ανοιχτά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει την τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.

Ο Αντ. Σαμαράς στο νέο του ρατσιστικό παραλήρημα, ισχυρίζεται ότι «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική», και συνεχίζει στρέφοντας τα πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες» αναφέρει.

Σχετικά με το πρόβλημα της εύρεσης εργατικών χεριών, ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται πως το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να γίνει «μέσω του εγχώριου δυναμικού» και με την «νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται  ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.»

Δ. Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για τους μετανάστες – Ενισχύεται η αγορά εργασίας

«Δεν προσελκύουμε νέες ροές και αυστηροποιούμε το πλαίσιο καθώς αν πάψει η απασχόληση τότε η άδεια ανακαλείται», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ για την τροπολογία, η οποία προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να απασχοληθούν ως εργάτες γης, υπό προϋποθέσεις. «Η τροπολογία θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευση θα ψηφίσουν επίσης. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόσθεσε ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, το Λιμενικό ενισχύεται και σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν».

«Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, η οποία έφερε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 και επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρνουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιάδες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευτερευόντως Γεωργιανοί και άλλες εθνικότητες. Πολλαπλασιάσετε το επί 4 διότι μιλάμε για επτά χρόνια επομένως μιλάμε για 30.000», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

«Η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι θα την ψηφίσουν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Από εκεί και πέρα εδώ είμαστε για να απαντούμε» είπε σχετικά με την προειδοποίηση Σαμαρά και στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος υπογραμμίζοντας ότι: ««Κοιτάξτε, όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα. Αφορά αυτούς που ήδη διαμένουν εδώ και όχι αυτούς που είναι να έρθουν. Μη γελιόμαστε.».

Α. Γεωργιάδης: Με προβληματίζει η δήλωση Σαμαρά

Στην τροπολογία και τις αντιρρήσεις Σαμαρά αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.

"Ασφαλώς και με προβληματίζει η δήλωση του σεβαστού σε εμένα Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει την ανησυχία και την άποψή του, όπως κι εμείς είναι λογικό να νομοθετούμε γι' αυτό που πιστεύουμε ότι είναι προς το καλό του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Γεωργιάδης και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν για τη ρύθμιση.

Ως προς την βασική διάταξη που προκάλεσε και τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι "δεν αλλάζει τα κριτήρια για την αυτόματη άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Τα επτά χρόνια παραμένουν. Η διάταξη αυτή δεν αλλάζει το όριο από τα 3 στα 7 χρόνια. Δίνει μια άπαξ ευκαιρία, σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και διατηρούν εργασία στη χώρα, όσοι διατηρούν εργασία στη χώρα, να το κάνουν νόμιμα και να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές και φόρους".

Είπε τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά με τη διάταξη αυτή να λύσει το πρόβλημα των εργατικών χειρών στη χώρα, παρά μόνο κατά ένα μικρό κομμάτι. Προσδοκά με τη διάταξη αυτή, να χτυπήσει σε ένα κάποιο βαθμό τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που στον τομέα των ανθρώπων που κατοικούν παρανόμως στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ μεγάλη και πρέπει αυτό το πρόβλημα να θεραπευτεί.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το στίγμα των προθέσεων τους έναντι της τροπολογίας για τις άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους διατύπωσαν, με παρέμβασή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι από την κατάθεση της τροπολογίας και μετά, «βλέπουμε στον δημόσιο λόγο έναν διαγκωνισμό ακραίων δεξιών αντιλήψεων». Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία», γιατί «είναι μια τροπολογία η οποία λύνει προβλήματα, θα συμβάλλει, ούτως ώστε να μην υπάρχει πολύ μαύρη εργασία και να πέφτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες και τους επαγγελματίες και είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης: «έχουμε δει τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Τις αξιολογούμε. Υπάρχει ερώτημα αν υπάρχει πλειοψηφία, εάν η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει και θα θέλαμε και μια δήλωση από τα κυβερνητικά έδρανα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι το όλο θέμα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, πολύ πιο σοβαρό από τις εσωκομματικές διαστάσεις που προσλαμβάνει στην κυβερνητική παράταξη. «Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί το λάθος μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό ζήτημα που υπάρχει, που το ζητούν από όλη τη χώρα. Πρέπει όμως να ενισχυθούν οι μηχανισμοί και να υπάρχει μια διαδικασία με κανόνες και βεβαίως μαζί με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις παραγωγικές περιοχές, που θέλει να δώσει λύση αυτή η τροπολογία, να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα με την ενίσχυση των δομών ώστε να γίνεται γρήγορα η εξέταση αιτήσεων και να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η χώρα είναι χώρος ελεύθερος στον οποίο μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς κανόνες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να τοποθετείται αξιακά στα πράγματα. «Και αν κάτι έχουμε κερδίσει από όλο αυτό, είναι ότι μπορούμε να βγαίνουμε και να υπερασπιζόμαστε πολιτικές τις οποίες πιστεύουμε, σε κάθε χρονική περίοδο, απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με εσάς. Κάτι το οποίο βλέπουμε να προκύπτει τις τελευταίες ώρες, θα έλεγα τα τελευταία λεπτά στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τρόπο ο οποίος είναι εκκωφαντικός. Διότι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά, για την τροπολογία την οποία έφερε η κυβέρνησή σας, δείχνει ότι σπείρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες. Καλά ξεμπερδέματα σας εύχομαι. Καλά ξεμπερδέματα, διότι αυτά τα οποία κάνατε, θα τα βρείτε μπροστά σας», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Σε παρέμβαση του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη Βουλή για την τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες ζήτησε να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στους ξεριζωμένους. Ειδικά για την τροπολογία για τους μετανάστες, ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που λέει ότι οι μετανάστες θα χάνουν την άδεια παραμονής τους στη χώρα εάν δεν έχουν δουλειά, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών που θα εκβιάζουν και θα απειλούν τους εργαζόμενους για να τους εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο, προειδοποιώντας ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία θα εκτοξευτεί.

«Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, χωρίς άδεια παραμονής, ήταν αόρατοι εργαζόμενοι» και η Μανωλάδα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, «όπου ζουν κι εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με εντατικοποίηση της δουλειάς, χωρίς να τους πληρώνουν οι εργοδότες τα δεδουλευμένα τους και όταν τα διεκδικούν να τους κυνηγάνε κιόλας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ξεκινώντας την παρέμβασή του, κατήγγειλε την πλειοδοσία ξενοφοβίας και ρατσισμού που εκδηλώθηκε νωρίτερα στη βουλή από διάφορα κόμματα εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτές τις θέσεις.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι οι μετανάστες πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το εργατικό κίνημα αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογραφή ΣΣΕ, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης γιατί η ντροπή της Μανωλάδας επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνταντίνος Χήτας ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την «ντροπιαστική» τροπολογία γιατί «δίνει άδεια διαμονής σε όλους τους παρανόμως εισελθόντες μετανάστες, ακόμη και σε αυτούς των οποίων η αίτηση παραμονής έχει απορριφθεί». Ο κ. Χήτας είπε ότι «οι χορηγήσεις των αδειών να προχωρούν, ακόμη και αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντίθετη άποψη». Με άλλα λόγια, είπε ο κ. Χήτας, με αυτή την τροπολογία είναι σαν να λέμε «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», «σε όλους τους παράνομους μετανάστες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης επεφύλασσε και μια αιχμηρή αναφορά στους βουλευτές της ΝΔ: «Επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε, κάποιοι που κάνουν τους τζάμπα μάγκες να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον προϋπολογισμό και να παραιτηθούν αφού δεν συμφωνούν. Στον κ. Σαμαρά απευθύνομαι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Νίκος Βρεττός χαρακτήρισε επίσης «ντροπιαστική» τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ο κ. Βρεττός ανέγνωσε στην ολομέλεια τα ονόματα των υπουργών που συνυπογράφουν την τροπολογία, «για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι νομοθετούν νύχτα και για ποιους λόγους».

Η τροπολογία

Εκτιμάται πως αποτέλεσμα της τροπολογία θα είναι να δοθεί άδεια διαμονής σε 30.000 οικονομικούς μετανάστες με το υπουργείου Μετανάστευσης να επικαλείται τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό της χώρας. Όπως σημειώνεται στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η «διαρροή νόμιμου αλλά και μη νόμιμου μεταναστευτικού πληθυσμού από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Υπεύθυνο για την εφαρμογή της θα είναι και το υπουργείο Εργασίας, ενώ η ρύθμιση έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση πως η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει στα social media ότι «η τροπολογία που καταθέσαμε, όχι μόνον δεν χαλαρώνει την Μεταναστευτική μας Πολιτική όπως λανθασμένα κάποιοι γράφουν αλλά βάζει επιτέλους τάξη».

‘Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων «η ρύθμιση επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και οργανώνει καλύτερα, επιταχύνοντας, τις επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στην ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης της τροπολογίας, αναφέρεται πως με την αξιολογούμενη ρύθμιση εισάγεται η δυνατότητα και καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίο πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και:

   α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

   β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

   γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και

   δ) συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

   Επιπλέον, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις χορήγηση της άδειας διαμονής και στον ή στη σύζυγο-γονέα και τα ανήλικα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών.

   Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας διαμονής δύνανται να υποβάλουν αίτηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος τρία (3) έτη και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

   Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α' 7).

   Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά σε έναν, κατ' εκτίμηση, αριθμό ωφελουμένων που ενδέχεται να ανέλθει στις 30.000 μετανάστες και προκύπτει με αναγωγή στον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη χορήγηση αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Ωστόσο, προβλέπεται ανάκληση της άδειας διαμονής προς αποφυγή καταστρατήγησης του σκοπού τής ρύθμισης και καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης για χορήγησή της όταν οι κάτοχοι άδειας διαμονής δεν απασχολούνται επί μακρό χρονικό διάστημα.

   Με το συγκεκριμένο άρθρο «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αφενός μεν καταγραφής των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέου τύπου άδειας διαμονής, αφετέρου δε της παράνομης εργασίας, καθώς παρέχεται δυνατότητα ένταξης σε καθεστώς νόμιμης διαμονής, αλλά και στην αγορά εργασίας, προσώπων που διαμένουν και απασχολούνται παράτυπα στη χώρα».

   Συγκεκριμένα, «αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι:

   α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

   β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

   γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και

   δ) συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και πληρούν ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις.

   Επίσης αφορά στους παρανόμως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών καθώς και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και κάθε άλλη αρχή που εμπλέκεται στη διαδικασία καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

   Αφορά επίσης, τους πολίτες τρίτων χωρών που είναι θύματα δικτύων παράνομης διακίνησης».

Παρουσιάζοντας την τροπολογία ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες. Όπως είπε, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας. Επίσης, ανέφερε ότι οι δικαιούχοι που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς θα πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για μία τριετία.

Για το ίδιο θέμα, ο παριστάμενος υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν επιβραβεύει την λαθρομετανάστευση. «Δεν θα έκανα καμιά έκπτωση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας "μπείτε σκύλοι και αλέστε"» είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος σε διαδικτυακούς του φίλους, που ανησυχούν, όπως είπε, για την τροπολογία, σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για να μπουν δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Η ρύθμιση είναι σωστή και ισορροπημένη και διατηρεί την σκληρή μεταναστευτική πολιτική της χώρας, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)