to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 23.09.2014

Πολιτισμός

Τρίτη 23/9 στην ΕΣΗΕΑ: Παρουσίαση του βιβλίου του Τζον Ριντέλ «Το Ενιαίο Μέτωπο»

Με ομιλητές τους Πέτρο Παπακωνσταντίνου, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, Παναγιώτη Σωτήρη, Αντώνη Νταβανέλλο και Δημήτρη Στρατούλη


Παρουσίαση του βιβλίου του Τζον Ριντέλ «Το Ενιαίο Μέτωπο-Η συζήτηση και οι θέσεις του 4ου Συνεδρίου της Τρίτης Διεθνούς».

Τρίτη 23/9, στις 6:30μμ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Ομιλητές: Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος), Τάκης Μαστρογιαννόπουλος (εφημερίδα «Εποχή»), Παναγιώτης Σωτήρης (πανεπιστημιακός), Αντώνης Νταβανέλλος (Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Στρατούλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Οι εκδόσεις Red Marks εκδίδουν ένα μικρό βιβλίο στηριγμένο στον ογκώδη τόμο (των 1.350 σελίδων) του συνόλου των πρακτικών και των συζητήσεων του 4ου Συνεδρίου της Κομουνιστικής Διεθνούς (1922) που επιμελήθηκε ο Τζον Ριντέλ, ενεργός μαρξιστής, ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής του κινήματος αντίστασης στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η έκδοση στα ελληνικά γίνεται σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Ριντέλ. 

Το 4ο Συνέδριο της Κομιντέρν, οργανωμένο σε μια περίοδο με αρκετές ομοιότητες με την εποχή που ζούμε, καταπιάστηκε –μεταξύ άλλων– με ζητήματα που είναι κρίσιμα και στη σημερινή συζήτηση στην Αριστερά: τη συστηματοποίηση και αποσαφήνιση της πολιτικής του Ενιαίου Μετώπου αλλά και την αντίληψη των κομουνιστών για το σύνθημα της «εργατικής κυβέρνησης». 

Ταυτόχρονα, η εποχή του 4ου Συνεδρίου είχε και μεγάλες διαφορές με την εποχή που ζούμε σήμερα. Για αυτό και δεν θα βρει κανείς στη συζήτηση του τότε «έτοιμες λύσεις» για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι συγκεκριμένες τακτικές και επιλογές παραμένουν υπόθεση σύγχρονων επεξεργασιών και πολιτικών πρωτοβουλιών. 

Για αυτούς τους λόγους, οι εκδόσεις Red Marks οργανώνουν εκδηλώσεις-συζητήσεις με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ώστε να ανοίξει ο αναγκαίος διάλογος στην Αριστερά που θα επιχειρεί να συνδέσει την κληρονομιά του τότε με τις ανάγκες και τις επιλογές του σήμερα.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)