to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 21.01.2014

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Τραυματισμοί δεκάδων δημοσιογράφων στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί στις συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο του Κιέβου από την Κυριακή, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των μέσων ενημέρωσης.




Οι περισσότεροι από αυτούς που τραυματίστηκαν είναι Ουκρανοί δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ωστόσο και ένας ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου REN TV τραυματίστηκε στο πόδι από μια χειροβομβίδα κρότου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο αυτό.

Την ίδια ώρα δύο δημοσιογράφοι του Radio Svoboda, που είναι η ουκρανική υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για πολλές ώρες την Κυριακή, κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Με πέταξαν στο έδαφος βίαια, άρπαξαν το κράνος στο οποίο αναγραφόταν “Τύπος’, με χτύπησαν τουλάχιστον δύο φορές με ρόπαλο στο κεφάλι, μου έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και με έβαλαν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας», διηγείται ο δημοσιογράφος Ντμίτρο Μπάρκαρ σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ραδιοσταθμού.

«Είπα πολλές φορές ότι δεν μετείχα στις συμπλοκές», προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Ο εικονολήπτης Ιγκόρ Ισκάνοφ διηγείται από την πλευρά του ότι ξυλοκοπήθηκε από πολλούς αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων τον κλώτσησε στο πρόσωπο.

Επιδείνωση στον Τύπο από το 2010

Η ελευθερία του Τύπου στην Ουκρανία θεωρείτο εδώ και καιρό ως ένα από τα επιτεύγματα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004.

Ωστόσο από την εκλογή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2010 η κατάσταση στο θέμα της ελευθεροτυπίας δεν έχει πάψει να επιδεινώνεται, με επιθέσεις και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν οι ταραχές που προκλήθηκαν από τις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η προεδρία εξετάζει τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ο Αντρέι Κλιούγεφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, απάντησε: «Δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)