to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 27.11.2015

Κοινωνία

Τραγωδία στα μικρασιατικά παράλια: Έξι παιδιά πνίγηκαν σε ναυάγια προσφυγικών λέμβων

Οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν δύο λέμβοι που μετέφεραν πρόσφυγες, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η εγκληματική πρακτική να μην υπάρχει ασφαλές πέρασμα, ασφαλής προσφυγική δίοδος επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα της ακόμα μια φορά.


Το 1ο ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοέμβρη και το δεύτερο νωρίς σήμερα το πρωί .

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, έξι παιδιά πνίγηκαν συνολικά σε δυο ξεχωριστά ναυάγια φουσκωτών σκαφών. Τέσσερα παιδιά από το Αφγανιστάν πνίγηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοέμβρη όταν μια λέμβος με 55 πρόσφυγες, Σύρους και Αφγανούς, με προορισμό τη Λέσβο, ανατράπηκε έξω από το Αϊβατζίκ, μια περιοχή στην βορειοδυτική περιφέρεια του Τσανάκαλε. Η λέμβος είχε ξεκινήσει την πορεία της από την περιοχή του κόλπου του Σιβριτσέ (Sivrice Bay).

Οι πρόσφυγες που επέμβαιναν στη λέμβο ειδοποίησαν την τουρκική ακτοφυλακή κατά τη 1 το πρωί της Παρασκευής 27 Νοέμβρη. 51 πρόσφυγες διασώθηκαν, αλλά τα τέσσερα παιδιά από το Αφγανιστάν βρέθηκαν νεκρά. 

Ακόμα 357 πρόσφυγες, που επιχειρούσαν να περάσουν το Αιγαίο αλλά τελικά απέτυχαν λόγων των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων και της βροχής, διασώθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή στη διάρκεια της νύχτας. Η ακτοφυλακή της Τουρκίας βρήκε ακόμα τα άψυχα σώματα δύο βρεφών έξω από το Μποντρούμ, γνωστό θέρετρο στην περιοχή της Μούγκλα, όταν ένα άλλο σκάφος με προρισμό την Ελλάδα και 20 επιβαίνοντες αναποδογύρισε νωρίς [το πρωί] της 27ης Νοέμβρη. Δεκαπέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από το σκάφος που είχε προορισμό την Κω. 

Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ξαδέλφια, και αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους με τα ονόματα Diven Halil Hüseyin (ηλικίας 1 έτους) και Veren Halil Hüseyin (4 ετών). Οι υπόλοιπο πρόσφυγες  μεταφέρθηκαν στην ξηρά, ενώ συνεχίστηκε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, ένα 4χρονο κορίτσι με το όνομα Ceylan Nesrin Solar Omar διεσώθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μποντρούμ, είναι δε σε καλή κατάσταση

Τα στατιστικά των διασώσεων από τουρκικής πλευράς

Η Χουριέτ συμπληρώνει ότι οι διασώσεις προσφύγων που δεν κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο αυξήθηκε κατά 500% το 2015 σε σχέση με πέρσι. 

Το 2014 είχαν διασωθεί από την τουρκική ακτοφυλακή 14.961 πρόσφυγες, σε 574 περιστατικά. ΤΟ 2015, σε 2.133 περιστατικά, διασώθηκαν 79.894 πρόσφυγες

Οι τουρκικές αρχές τα τελευταία 2 χρόνια έχουν στοχεύσει σε επιχειρήσεις εναντίον περισσότερων από 200 συμμοριών διακινητών, προστίθεται στο δημοσίευμα. 

Πηγή: Χουριέτ, μετάφραση left.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)